Головна Новини Політика внутрішня політика Аваков проти коронавіруса: що і кому принесе активність міністра
commentss НОВИНИ Всі новини

Аваков проти коронавіруса: що і кому принесе активність міністра

Експерти висловили виданню «Коментарі» думки стосовно активності міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова в рамках боротьби з коронавірусом

23 березня 2020, 16:02 comments2971
Поділіться публікацією:
Аваков проти коронавіруса: що і кому принесе активність міністра

У ніч на понеділок Аваков опублікував власний план необхідних антикризових заходів на період карантину.



Фактично глава МВС (беззмінний з 2014 року) став найактивнішою дійовою особою української влади у цей складний період. Питання лише в тому: навмисно чи узгоджено з президентом Зеленським, чи не свідчить така лінія поведінки щодо конкретних амбітних метою Авакова, і чи не позначиться це згубно на боротьбі України з коронавірусом (враховуючи неоднозначну репутацію міністра внутрішніх справ)?

"Бути просто впливовим міністром — мало"

Аналітик, політтехнолог Олександр Кочетков закликає не шукати постійно якихось таємних смислів у заяви та дії Авакова.

"Він хоче бути ефективним на своєму посту, хоче бути впливовим, незамінним. І у нього є для цього ряд можливостей, зокрема, контроль за вулицею, – пояснює експерт. – При цьому Аваков розуміє: якщо він буде просто впливовим міністром МВС – цього мало. Це не гарантує його посадової стійкості. Тому він прагне діяти як політик, відповідно, у нього з'являються ідеї щодо мирного процесу на Донбасі або стримування епідемії".

Що стосується взаємодії Авакова з президентом Зеленським, то у Кочеткова складається враження, що регулярно Арсен Борисович озвучує те, про що міркують в оточенні президента.

"Так що поки там є взаєморозуміння, – вважає аналітик. – А ось що буде після карантину, у владі не знає, на жаль, ніхто".

"Чутки про відставку розвіялися, як дим"

На думку політичного консультанта Олександра Вербицького, по закінченню того, що поки що можна назвати коронавирусной епопеєю,  Аваков може отримати Зірку Героя України.

"Все відійшло на другий план у порівнянні з тим, що нині відбувається: і протистояння з "Л-ДНР", і формат переговорів в Мінську, і заяви політиків.  Ніхто не готовий у світі до того, що сталося (і відбувається) – ні Німеччина, ні Італія, ні США. Один тільки Китай подолав кризу коронавіруса. І ось тепер з допомогою Авакова і його рішучості, можливо, подолаємо і ми", – говорить Вербицький.

Політконсультант вважає, що міністр МВС фактично замінив собою президента, прем'єра і спікера парламенту.

"Комплекс заходів, запропонований Аваковим, являє собою пошаговку або короткий алгоритм того, що необхідно було зробити ще позавчора, – впевнений Вербицький. – А тепер питання: "Навіщо нам уряд? Може гнати їх всіх в шию?". За ним проситься такий же – щодо парламенту. До президента питання не відноситься, так як Аваков посилається на якусь нарада у першої особи. І ще питання: "А Аваков тепер ще й голова Офісу президента?". Чому так? Та тому, що першим інформацію про нараду в верхах повинні озвучувати: президент, голова його Офісу, прес-секретар".

Експерт впевнений, що розмови, які з'явилися останнім час серед недоброзичливців Авакова про його відставку, в черговий раз розсіялися, як дим.

"Видно, що президент без свого міністра МВС поки не зможе. І надалі, я думаю, приводів показати свою необхідність, розум і професіоналізм у Авакова буде ще багато. Це не ода. Це констатація фактів", – резюмує Вербицький.

"Аваков випереджає інших гравців"

Політтехнолог Олег Постернак вважає, що посилення впливу Авакова складно не помітити.

"По-перше, воно об'єктивно, так як впирається в функціонал та силовий ресурс міністра. По-друге, політичні амбіції Авакова – також не останній фактор, що підсилює його позиції. Ну і, по-третє, обставини вимагають рішучості, організованості, дисциплінованості і, звичайно ж, це втілюється в очікування "сильної руки". З усіх гравців українського політикуму, Аваков – найбільш відома і публічна особистість, чия діяльність вписується в це подання", – пояснює експерт.

За словами Олега Постернака, Аваков при Порошенко зміг надзвичайно посилити свою політичну вагу. А при Зеленскому вплив  було не тільки збережено, але навіть і збільшено. Що, в цілому, впевнений експерт, неминуче призведе до апаратних воєн з іншими групами впливу на президента Зеленського.

"Що стосується пропозицій Авакова, то вони не позбавлені раціональних зерен і тверезих міркувань, – підкреслює політтехнолог. – Основна частина пунктів буде прийнята Кабміном і Радою до застосування. Знову-таки, нинішня ситуація змушує владу йти по шляху секвестру бюджету, антикризових виплат за вимушене безробіття, додаткової підтримки пенсіонерів. Але це походить більше на реактивні тактичні дії, а потрібні будуть і стратегічні ініціативи".

Правильним і своєчасним кроком влади повинна, на думку експерта, стати реалізація стратегії системної і комплексної підтримки великого аграрного бізнесу.

"Зараз найважливішою проблемою стане забезпечення продовольчої безпеки країни в умовах спекуляції, зловживань торговельних мереж, – пояснює Постернак. – Без конструктивного діалогу з безпосередніми товаровиробниками м'яса, хліба, круп та іншого продовольства, ми можемо скотитися до грандіозної колапсу. Аваков багато в чому випереджає дії інших гравців і фактично виступає як найбільш дієвий і активний політик. З іншого боку, це однозначно викличе невдоволення і опір альтернативних Авакову груп впливу, адже у нього дуже багато політичних недоброзичливців".

Раніше портал "Коментарі" опублікував інформацію про те, як правильно дотримуватися самоізоляцію при карантині.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!