Головна Новини Політика внутрішня політика Бути чи не бути: що відбудеться на позачерговому засіданні Верховної Ради
commentss НОВИНИ Всі новини

Бути чи не бути: що відбудеться на позачерговому засіданні Верховної Ради

Ймовірність проведення позачергового засідання оцінили українські політологи

25 березня 2020, 10:44 comments3062
Поділіться публікацією:
Бути чи не бути: що відбудеться на позачерговому засіданні Верховної Ради

На цей тиждень анонсується позачергове засідання Верховної Ради (ВР). Імовірно, нардепи можуть розглянути зміни до державного бюджету, прийняти другу частину "антивірусних законів" і ряд кадрових рішень. Експерти розповіли виданню "Коментарі", бути чи не бути засіданню в умовах карантину, і що там можуть прийняти, якщо воно все ж таки відбудеться.

"У першу чергу — закон про банки"

Політолог Віктор Таран вважає, що позачергове засідання ВР – під питанням.

"Карантинні заходи ніхто не відміняв, – підкреслює експерт. – Ряд депутатів хворіють, деякі можуть бути інфіковані. В умовах карантину, швидше за все, засідання не будуть проводити".

Але якщо все ж наважаться (провівши, приміром, дезінфекцію, прийшовши в масках, з вимірами температури і т. д.), то, перш за все, спробують підтримати законопроект щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності, вважає Віктор Таран.

"Це так званий анти-Коломойський закон, яким пропонується остаточно заборонити повернення націоналізованих банків колишнім власникам, – пояснює експерт. – А також – заборонити повернення на ринок збанкрутілих банків, власники яких через суди домоглися скасування постанови НБУ про свою неплатоспроможність. Цей закон потрібен не тільки для можливості отримати нову кредитну програму МВФ на 5,5 млрд дол., але і – одноразову допомогу від Фонду на боротьбу з коронавірусом і кризою. Проблема в тому, що голосів для прийняття цього закону зараз немає. У фракції "Слуга народу" (СН) частина нардепів, афільована з Коломойським, точно не буде голосувати. Як групи мажоритарників, також мають зв'язки з Ігорем Валерійовичем. І не факт, що вистачить голосів від представників інших фракцій, якщо ті раптом захочуть підтримати дану ініціативу. До того ж, даний законопроект, поданий недавно Кабміном, можуть завалити в профільному парламентському комітеті з питань фінансів, податкової та митної політики. Його очолює представник СН Данило Гетманцев, якого також пов'язують з Коломойським. А якщо не пройде комітет, його, згідно з регламентом, не можна вносити в зал. І навіть якщо на це буде вирішуватися, потім буде можливість оскаржити ухвалений документ у Конституційному суді".

Що стосується "антикризових" законів, які нібито повинні забезпечити підтримку українському бізнесу в цей складний час, але з ними теж все туманно.

"З одного боку, влада говорить, що потрібні законопроекти, які допоможуть економіки та бізнесу. З іншого, не ведуть відповідних консультацій з провідними економістами, аналітичними центрами, – говорить Віктор Таран. – І що готується насправді – ніхто не знає. Може вийде як з першим антикоронавирусно-антикризовим пакетом, яким, по суті, підтримали великий бізнес і олігархів, але нанесли удар по малому і середньому бізнесу".

Також експерт вважає необхідним розглянути законопроект, який допоміг би провести посівну.

"Як у нинішніх карантинних умовах працювати фермерам? Як забезпечити їх посівним матеріалом, можливістю дістатися на роботу? Якщо зірвемо посівну і залишимося без врожаю – це буде величезна проблема", – упевнений політолог.

"Дистанційним голосуванням — бути"

Політтехнолог Олександр Кондратенко зазначає: "Враховуючи те, що вірус на ранок середи підтверджено вже у п'яти народних депутатів, а після здачі тестів усіма народними обранцями це число може збільшитися в геометричній прогресії, припускаю, що саме з цим пов'язане перенесення позачергового засідання фракції "Слуга народу" (СН) на 27 березня, а засідання Верховної Ради – на 28-е (раніше планували на 26-е). За день-два буде більш зрозуміла картина того, як коронавірус "косить" Раду".

А ось тут, за словами експерта, і виникає питання: бути чи не бути засіданню?

"Якщо за цей час число хворих збільшиться вдвічі, а то і втричі, робота парламенту може бути заблокована на деякий час, – вважає Кондратенко. – Але було б дуже добре, якби засідання ВР все ж таки відбулося. Адже в даній ситуації ще більше зволікання у вирішенні життєво важливих питань призведе до непередбачуваних наслідків".

Що стосується дистанційних голосувань – вони будуть, впевнений політтехнолог.

"Рішення про проведення пленарного засідання в режимі відеоконференції візьме голова Верховної Ради за пропозицією президента, – припускає Кондратенко. – Швидше за все, законопроект про роботу Ради в режимі відеоконференції першим і буде проголосований".

Експерт наголошує, що влада поспішає отримати гроші від МВФ, розуміючи які попереду проблеми, пов'язані з поширенням коронавіруса та розвитком світової фінансової кризи.

"Тому прогнозую, що правляча коаліція подолає опір олігархічного лобі і проголосує за проект закону про банки (анти-Коломойського закону). Підтвердженням цьому вважаю телефонну розмову глави держави з директором-розпорядником МВФ Кристалиной Георгієвої відразу ж після погодження фінальної версії проекту, – зазначає політтехнолог. – Міністр юстиції України Денис Малюська вів переговори з МВФ – і під його ж керівництвом проходила розробка цього проекту закону. Плюс – фінальна версія була затверджена Кабміном 22 березня. Голосування по цьому законопроекту – лакмусовий папірець, який покаже реальний вплив групи Коломойського в Раді, а з іншого боку – наскільки Зеленський має владу над власною фракцією монобольшинства".

А ось вводити надзвичайний стан, на думку Кондратенко, не будуть. Принаймні – поки що.

"З економічної точки зору режим НС у даній ситуації означає вбити останній цвях в економічне життя країни, – пояснює експерт. – Кадрові рішення і перестановки будуть відбуватися на піку спалаху covid-19 в Україні. Хто просто не буде справлятися, той сам подасть у відставку".

"Кожне прийняте рішення — крихке"

Політичний експерт Богдан Мірошников упевнений: "Якщо засідання і відбудеться – нас чекає багато веселощів. Будуть намагатися впихнути невпихуєме і приймати все, що приймається".

Але на даний момент, враховуючи те, що, можливо, частина депутатів заразилися коронавірусом (і їх кількість може бути більше), є сумніви, що засідання відбудеться, зазначає Мірошников: "Хоча і не виключаю, що "зелених депутатів" поженуть на засідання, як радянський народ на першотравневу демонстрацію в Києві невдовзі після аварії на ЧАЕС у 1986 році".

На думку політексперта, навряд чи будуть ставити питання про введення надзвичайного стану. Той самий глава МВС Арсен Аваков, який все більш перебирає повноваження на себе, вчора вже відмовився від жорстких карантинних заходів.

"Якщо засідання все ж таки зберуть, то воно – шанс прийняти те, що Зе-депутати ніколи більше не зможуть прийняти. Земля, стеження за своїми громадянами, співробітництво з МВФ (що виллється у прийнятті непопулярних пенсійних та ЖКГ рішень, урізання соціалки в бюджеті у зв'язку з кризою та інше, що вбиває рейтинг), – зазначає Мірошников. – Думаю, що 3 квітня (на даний момент – час закінчення карантинних заходів) країна повернеться до більш-менш звичного ритму життя. І навряд чи депутати монобільшості таке зможуть прийняти. Це – влада рейтингу однієї людини. Тому кожне прийняте рішення – крихке".

Як повідомляв портал "Комменатрии", у Верховній Раді зареєстрували проект закону, який передбачає проведення пленарних засідань Верховної Ради і засідань її комітетів в режимі відеоконференції на період карантину.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!