Головна Новини Політика внутрішня політика Умовно-дострокові: наскільки реальні перевибори в Раду
commentss НОВИНИ Всі новини

Умовно-дострокові: наскільки реальні перевибори в Раду

Експерти розповіли виданню «Коментарі», наскільки реалістичними можуть бути дострокові президентські і парламентські вибори в Україні, про які заговорили зараз деякі політики

2 квітня 2020, 09:50 comments2262
Поділіться публікацією:
Умовно-дострокові: наскільки реальні перевибори в Раду

Серія скандалів у Верховній Раді, прийняття спірних законів і розбрід і хитання серед "Слуг народу" викликають все більше здивування у суспільстві. Багато хто вже відкрито говорять про можливість розпуску Ради, а дехто заявляє про необхідність дострокових перевиборів.

"Зеленський втомився, але не зламався"

Політичний аналітик Максим Маньковський зазначає, що робити довгострокові прогнози в нашій країні – справа невдячна. Особливо в нинішніх умовах, коли хвиля коронавіруса потроху починає накривати Україну. Яка буде ситуація, коли вона зникне, ніхто не скаже. Єдине зрозуміло, що легко точно не буде.

І все ж...

"Сценарій з достроковими президентськими виборами, особливо в цьому році, я б не розглядав, – каже Маньковський. – Зеленський – втомлений, але не зломлений. І ми це бачили під час останнього голосування в парламенті, коли вночі голосувалося земельне питання. Так, у президента немає достатньої кількості перевірених та ефективних людей, які могли б давати результат, тому йому самому треба приїжджати в парламент і стежити за депутатами. Як наслідок – чехарда у владних кабінетах і багато помилок. Але Зеленський набирається досвіду. Своєю історією успіху він доводить, що вміє досягати вершин, і що він ще не сказав свого останнього слова. Тим більше останні соціологічні опитування показують, що певний запас довіри у нього є".

А ось парламент, рейтинг якого семимильними кроками наздоганяє своїх попередників, цілком ймовірно може бути віддано на заклання, вважає аналітик.

"Вірогідність цього буде багато в чому залежати від того, наскільки президент зможе і далі знаходити спільні точки дотику з кінцевими бенефіціарами парламентських партій і груп, – підкреслює Маньковський. – Дуже обмежена в ресурсах, державна годівниця довго не витримає велику кількість олігархічних ротів, з якими обіцяв боротися Зеленський-кандидат, і з якими зараз змушений домовлятися Зеленський-президент, особливо в умовах напівпорожньої казни".

В результаті, вважає аналітик, може з'явитися багато незадоволених – з ресурсом.

"І це не тільки великий капітал, а й бізнесмени середньої руки, які шість років тому підтримали армію, а зараз починають витягувати медицину, – підкреслює експерт. – Це і волонтери, і ветерани АТО/ООС, у яких може урватися терпець. І ось при такому розвитку подій розпуск парламенту може стати єдиним виходом для збереження влади Зеленським. І я не думаю, що цього треба побоюватися. До цього треба йти свідомо, розуміючи, що ця ВР зробила свою справу. Головне, якщо це станеться, не поміняти нинішніх нардепів на ще гірших... Взагалі президенту треба вже давно визначитися: або він намагається подобатися, чи він реально змінює країну".

"Дострокові вибори — нові загрози для України"

Дострокові вибори (як парламентські, так і президентські) можливі як наслідок інституційної, політичної та економічної кризи. Але цього не можна допускати, переконаний політичний експерт Олександр Антонюк.

"Дострокові вибори – це вже за умови, що всі спроби утримати ситуацію закінчилися. А значить, що буде патова ситуація, і навіть нова влада не зможе її так просто вирішити, – пояснює Антонюк. – При дострокових виборах виборці будуть керуватися не тільки емоціями, а й інстинктами, що вплине на якість вибору далеко не в кращу сторону. А це поставить під загрозу територіальну цілісність України, оскільки на ситуацію буде впливати ще й низку зовнішніх факторів".

На думку політексперта, у сьогоднішньої влади є всі необхідні повноваження та можливості, щоб не допустити дефолту та інших кризових явищ.

"Частина нардепів від "Слуг народу" забули, хто вони"

Експерт у сфері права і політичних технологій, керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків Михайло Дяденко досить низько оцінює шанси на те, що в Україні відбудуться дострокові президентські вибори. А ось парламент дев'ятого скликання при певних розкладах може не досидіти свій термін.

"Думаю, що незважаючи ні на які кризи і скандали, в тому числі корупційні, президент Володимир Зеленський не буде подавати у відставку. Він буде реагувати на різні виклики, можливо, прощатися з членами своєї команди (навіть з найближчими), але – рухатися вперед, – пояснює Дяденко. – Я виходжу з того, що він увійшов у роль президента. І, як кинопрезидент-Голобородько, буде приймати, в тому числі, болючі для себе непопулярні рішення. А тому, швидше за все, пробуде президентом до закінчення п'ятирічного строку повноважень".

Що стосується Верховної Ради, то шанси на її достроковий розпуск є, вважає експерт.

"Перш за все – якщо частина нардепів від фракції "Слуга народу" (СН) і далі демонструвати своє несприйняття позиції президента з низки питань. В тому числі, перешкоджати втіленню в життя передвиборної програми кандидата в президенти Володимира Зеленського щодо його ініціатив про мир на Донбасі. У такому разі президент може ініціювати дострокові вибори ВР, – каже Дяденко. – Механізм для цього є. Приміром, той, що був запущений під час президентства Віктора Ющенка. А саме – коли обнуляється список кандидатів у нардепи від партії, після чого парламентарії від відповідної фракції подають заяви про дострокове припинення своїх повноважень".

На думку експерта, частина нардепів від СН вирішили, що є самостійними політичними гравцями. Забувши, що стали парламентаріями лише тому, що перебували у списку СН, або балотувалися від цієї партії по одномандатних округах.

"Якщо нардепи фракції СН будуть і далі демонструвати опір лінії президента, шанси, що Зеленський піде на дострокові вибори ВР, досить великі. Особливо, якщо президент успішно вийде з кризи, пов'язаної з поширенням коронавіруса, а також буде ефективно реагувати на корупційні скандали у своєму оточенні", – резюмує Дяденко.

Як повідомляв портал "Коментарі", раніше президент Володимир Зеленський заявив, що хотів би проведення місцевих виборів у жовтні 2020 року на всій території України, включаючи окуповані Крим і Донбас.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!