Головна Новини Політика внутрішня політика Нова митниця: чому боротьба з корупцією не приносить очікуваних результатів
commentss НОВИНИ Всі новини

Нова митниця: чому боротьба з корупцією не приносить очікуваних результатів

В умовах кризи через коронавірус в Україні стали спливати нові факти про корупцію на митниці

10 квітня 2020, 16:41 comments4020
Поділіться публікацією:
Нова митниця: чому боротьба з корупцією не приносить очікуваних результатів


Кризова ситуація в чергове привернула увагу до української митниці. Одні кажуть, що вона стала ще більш корупційною, ніж раніше, інші – що саме корупціонери хочуть зміни головного митника Максима Нефьодова. Експерти висвітлили ситуацію для порталу "Коментарі".

Корупція на митниці залишається проблемним питанням

Політичний експерт Михайло Чаплига впевнений: говорити про зменшення корупційної складової на митниці можна буде тоді, коли уряд отримає доступ до відповідних електронних баз та реєстрів.

"Ні до баз митників, ні до баз податківців доступу у суспільства в особі Кабміну (Мінфіну) немає. Що дає привід підозрювати – якісь махінації точно мають місце бути, – зазначає експерт. – Особливо під час кризи, який завжди розширює корупційні можливості. Так, наприклад, вже з'явилася інформація, що нечисті на руку бізнесмени мають доступ до потрібних вух, намагаються під виглядом медичних товарів, які необхідні для боротьби з вірусом (і які не обкладаються зараз податковими зборами), провозити кошти для "омолодження", різного роду біодобавки, ботекс і так далі... Фактично – наживаються під шумок кризи".

На думку Михайла Чаплиги, для української влади і олігархів (що нерідко одне і те ж) вигідно мати на визначених постах "ніяких людей".

"Завдання Нефьодова – бути головою. Не заважати представникам олігархату провертати схеми в уподобаних ними кластерах, – пояснює експерт. – Зерновій мафії – крутити свої справи. Тим, хто сидить на імпорті "чорному" та "сірому" – свої. Схематозить з нафтою і газом. Багато в чому тому традиційно жорстка боротьба йде за пост глави Мінфіну. Кланам важливо посадити туди "ніякого" міністра. Уманський, схоже, на це не захотів "підписуватися". Тому його так швидко і "пішли", знайшовши того, хто, очевидно, погодився на запропоновані умови".

Ситуація на митниці стабільна

Юридичний експерт, професор, науковий радник адвокатського об'єднання "Barristers" Бабін Борис вважає, що у сфері митних відносин нічого не змінилося.

"Вантажопотоки дещо знизилися в силу зменшення та ускладнення вантажних автоперевезень і суднозаходів в умовах карантину. Корупція на митниці системна. І звичайно її вершина – не глава служби, і навіть не прем'єр", – зазначає експерт.

При цьому, підкреслює Борис Бабін, корупційна піраміда супроводжується втратою державного управління.

"Це коли гроші керівництву заносять справно, а от правомірні вимоги керівництва ігнорують, – пояснює експерт. – Говорячи безпосередньо про Нефьодова, зазначу, що замість спроб налагодити управління митною службою, він займається її і своїм піар-забезпеченням, фактично перетворившись з голови центрального органу виконавчої влади у кореспондента відомчої газетки".

Результати боротьби з корупцією на митниці є

Експерт Українського інституту майбутнього (УІМ) Ігор Тишкевич зазначає, що в серії доповідей про контрабанду представники УІМ виділили 11 груп схем. З яких тільки чотири стосувалися митниці на кордоні. На регіональному напрямку – ще три. А решта – це вже "дірки" в українському законодавстві.

"На митниці почали запускати технічні засоби огляду. Це дійсно перемога, адже було серйозний опір. Але цього недостатньо. Торгівля з порушенням митного режиму – це не те, що митниця може вирішити сама по собі. Це питання законів, системності, – підкреслює експерт. – Потрібен не місячник боротьби з контрабандою, не посилення перевірок, а створення системи на державному рівні. Неможливо побачити повну картину, відкинувши 90% пазлів".

А так як структурованої боротьби немає, то навіть така людина як Нефьодов (людина поза системи) не може домогтися потрібного ефекту, вважає Тишкевич.

"Спроби вирішити завдання в лоб, з наскоку, лише частково дають результат. Адже та ж контрабанда, порушення правил митного оформлення, є великим бізнесом. І навіть частиною економічних систем прикордонних регіонів, – пояснює експерт. – А потім спроби просто "закрутити гайки, збільшити відповідальність, нариваються на різку реакцію не тільки працівників митниці, а й місцевого населення. Бо це джерело їх заробітку. Коли ми запитували у жителів західної України, що буде, якщо почнуть рубати "схеми піджаків" (коли люди носять товар на собі нібито дозволених масштабах), вони відкрито заявляли: "будемо палити шини". І в січні-2020, коли митниця зважилася на такий крок у Львівській і Волинській областях – там відразу почалися протести. І дійсно палили шини".

За словами експерта, дії несистемного Нефьодова викликають невдоволення не тільки серед тих, кому він ламає "схеми", але і серед рядового складу митників, які живуть в прикордонних регіонах.

"Адже це їм, а не Нефьодову сусіди, скажімо так, плюють в обличчя, – пояснює Тишкевич. – Більш того, враховуючи слабку розвиненість прикордонних регіонів, спроба посилити митний контроль викликає невдоволення і в місцевих органах влади. На самому верху є ті, кому треба, щоб "так і було". Але є і запит на результат. Якого, враховуючи саботаж перерахованих груп і об'єктивні причини у вигляді посилення гривні, немає. Виходить, Нефьодов, з одного боку, не може контролювати систему, з іншого – має протидія або незадоволення результатами ззовні. Підсумок – його просто немає кому захищати".

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що керівник Державної митної служби Максим Нефьодов написав заяву про звільнення за власним бажанням.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

Mark

18 червня 2021, 15:20

А Нефедова таможенный экспорт не интересовал? Или его только импорт интересовал тогда?

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!