Головна Новини Політика внутрішня політика Зарплати чиновників: чому виплати урізали тільки на час карантину всупереч обіцянкам Зеленського
commentss НОВИНИ Всі новини

Зарплати чиновників: чому виплати урізали тільки на час карантину всупереч обіцянкам Зеленського

Експерти пояснили, чи обґрунтована критика в бік президента Володимира Зеленського, який обіцяв скоротити зарплати чиновників на постійній основі, але обмеження ввели виключно на період карантину

15 квітня 2020, 14:15 comments3336
Поділіться публікацією:
Зарплати чиновників: чому виплати урізали тільки на час карантину всупереч обіцянкам Зеленського

Ряд політиків звинувачують президента України Володимира Зеленського в тому, що замість обіцяного обмеження зарплат чиновників 10 мінімальними зарплатами на постійній основі, це ввели виключно на період карантину. А членів наглядових рад нібито і зовсім не обмежують. Експерти розповіли виданню "Коментарі", чи обґрунтована критика.

"Зеленському хочеться бути героєм нашого часу – от і старається"

Політтехнолог, експерт Українського центру суспільного розвитку, кандидат філософських наук Юрій Подорожній вважає, що в умовах пандемії і депресивного карантину президент схожий на лермонтовського Григорія Олександровича Печоріна.

"Здійснював цей Печорін "велику роботу". Правда вона була "глуха й безмовна, але діяльна і безперервна". Так і президент день за днем записує ролики з якимись обіцянками, на які у держави немає коштів, а в президента – уміння їх виконувати. Але Зеленському хочеться бути героєм нашого часу – от і старається. Намагається давати обіцянки", – пояснює Юрій Подорожній.

Експерт нагадує, що в черговому відеозверненні президента України анонсував: з квітня зарплата чиновників, незалежно від рангу, не буде перевищувати 10 розмірів мінімальної зарплати (зараз – 47 тисяч грн). Мільйонні зарплати і премії нібито підуть у минуле.

"Красиві слова, такі приємні електорату, залишаться тільки гарними словами, – наголошує Подорожній. – Адже ці обмеження, дійсно, пропонується ввести тільки на період карантину. Саме так записано в законопроекті №3279-д (стаття №29) – у тому самому підготовленому Кабінетом міністрів секвестрі бюджету, який Рада підтримала 13 квітня. Тому депутати, чиновники, прокурори, судді, керівники держкомпаній можуть не турбуватися. До того ж, таке скорочення лише на період карантину, можливо, на руку і простим громадянам, і бізнесу. Адже саме від чиновників депутатів і буде залежати – скільки часу буде продовжуватись карантин. А значить вони скоріше його захочуть завершити, не бажаючи втрачати свої десятки і сотні тисяч зарплат. А це, як вважає уряд, без малого 1,5 мільярда гривень".

Тільки вдумайтеся в ці цифри! Якщо обмежити зарплати в державному секторі 47 тисячами гривень, держава економить колосальну суму.

"І абсолютно зрозуміло, що під це скорочення потрапляють тільки топи, а не зарплата чиновника РДА або місцевого депутата ради, який взагалі не отримує заробітну плату, – зазначає Подорожній.

За словами експерта, у психологів є такий термін – "міфоманія". Їм позначають патологічних брехунів, які абсолютно впевнені, що вони говорять правду, при цьому вживаючись в роль.

"Іншого пояснення, навіщо було записувати ціле відеозвернення до народу, а потім не виконати свою обіцянку, у мене немає, – зізнається Подорожній. – Як, швидше за все, його немає у багатьох простих українців, які сьогодні втратили роботу або сидять в неоплачених відпустках – і не знають, що робити далі. До речі, ось і тема для наступного відеозвернення президента, наповненого солодкими обіцянками. Тим більше, що він вважає їх виконання необов'язковим".

"Влада вирішила піти шляхом найменшого опору"

Із зарплатами потрібно навести порядок в принципі. Немає нічого поганого у високих зарплатах. Погано, що вони високі не у всіх, зазначає політичний експерт, консультант з політичного та антикризового PR Тетяна Лупова.

"Ось цей розрив дратує людей: у члена наглядової ради сотні тисяч незрозуміло за що, а у пересічного робітника на заводі – 8-10 тисяч. І він не може прогодувати сім'ю, – пояснює Тетяна Лупова. – Знову ж таки, карантин, і багато людей втратили роботу, або відправлені у відпустки за свій рахунок, залишилися без грошей. А топи як і раніше отримують багато. І людям все так само не зрозуміло – за що саме. Ось ця нерівність викликає соціальне напруження в суспільстві. І чим довше триватиме карантин, тим більше воно буде наростати. А після карантину відчувається ще гостріше – людям нікуди буде повертатися, роботи немає, деякий бізнес може не дожити".

Розуміючи це, зазначає політексперт, влада вирішила піти шляхом найменшого опору – не підтримати соціально незахищених, а пообіцяти урізати соціально благополучних. Але це виявилося не так просто зробити... І вийшло як завжди – обіцяти не значить одружитися.

"Питання в комунікаціях, – підкреслює Тетяна Лупова. – Владі потрібно навчитися правильно спілкуватися з людьми, не обманювати, не фантазувати, а говорити чесно і аргументовано. Інакше виходить те, що ми зараз бачимо на прикладі ситуації з карантином. В регіонах деякі люди не вірять в існування коронавірусу, вони впевнені, що влада їм бреше і тримає у домівках заради власних економічних преференцій... Внаслідок своїх хаотичних заяв і дій влада втратила довіру людей".

"Зарплата чиновників – це найпростіше, що можна урізати"

За словами політичного експерта Тараса Семенюка, політика урізання зарплат чиновників – не нова. Часто піднімають цю тему для підвищення або збереження рейтингу топ-політика.

"Звичайно, під час пандемії влада переглядає витрати. І зарплата чиновників – це найпростіше, що можна урізати, – зазначає експерт. – Але насправді, найбільшим тягарем для економіки України є її тіньова сторона, де крутяться мільярди. Ось тільки, щоб їх знайти і витягти на світло, слід вводити реформи. А в них не зацікавлені олігархи і чиновники, які можуть представляти їх інтереси у владі. Тому і маємо парад популістичних обіцянок про зменшення топ-зарплат".

При цьому, наголошує Тарас Семенюк, владі складно впливати на зменшення зарплат в наглядових радах підприємств. Особливо якщо вони не є державними або з часткою напівдержавної власності як та ж Укрнафта.

"Наглядові ради при таких підприємствах фінансуються за рахунок прибутку підприємств, тож президенту буде складно впливати на такі рішення", – пояснює політексперт.

Раніше "Коментарі" писали, як змінився рейтинг Зеленського за місяць.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!