Головна Новини Політика внутрішня політика Конспірологічна версія карантину: кому і для чого вигідно тримати українців в ізоляції
commentss НОВИНИ Всі новини

Конспірологічна версія карантину: кому і для чого вигідно тримати українців в ізоляції

За словами експертів, уряд України буде тягнути карантин до межі суспільного терпіння і готувати "план Б" замість неіснуючого "плану А"

27 квітня 2020, 13:20 comments6408
Поділіться публікацією:
Конспірологічна версія карантину: кому і для чого вигідно тримати українців в ізоляції

Уряд України озвучив план виходу з карантину, який складається з п'яти етапів. Експерти оцінили для видання "Коментарі" цей план і, виходячи з нього, — ймовірну дату виходу з карантину або його ослаблення.

"План Б"

Громадський діяч, кандидат юридичних наук Сергій Войченко нагадує, що режим карантину в Україні введено 12 березня. І лише 11 травня (на даний момент) уряд планує почати поступовий вихід.

"План уряду складається з п'яти етапів. Після ознайомлення з ним складається відчуття, ніби його писали діти, настільки він виглядає оперетковим і несерйозним, – зазначає Сергій Войченко. – Під кожен етап уряд прописав ряд умов, обумовлених нібито розвитком епідеміологічної обстановки. Якщо виражатися ясніше, то уряд так прописав план виходу з карантину, щоб його тривалість можна було регулювати вручну і затягувати, аж до нескінченності, просто маніпулюючи фальшивою статистикою".

За словами експерта, український уряд з самого початку не має розуміння щодо епідеміологічної ситуації. А тому приймав і продовжує приймати хаотичні заходи, викликані власною панікою.

"Перше. Суть урядового задуму полягає в тому, щоб продовжити карантин до появи у нього хоч якоїсь визначеності з кредитом МВФ. Бажано, до того моменту, коли НБУ отримає перші транші в реалі", – пояснює Сергій Войченко.

Резон, за словами експерта, простий: отримавши хоч якісь додаткові гроші, уряд зможе виконувати соціальні зобов'язання без різкої девальвації гривні, не влаштовуючи безнадійну соціально-економічну катастрофу.

"Друге. Українське керівництво просто-напросто боїться випускати людей з карантину, так як ті негайно стануть висувати претензії по суті головного питання – фінансового! – впевнений Войченко. – Поки громадяни сидять під замком, політичні противники правлячої частини не можуть використовувати сотні тисяч невротизованих, озлоблених і переляканих громадян, як таран проти влади. Однак як тільки ті повернуться в реальний світ і зрозуміють, що влада їх облапошила, почнуть звіріти і від відчаю автоматично стануть протестні ряди. А життя їх у найближчому майбутньому чекає таке: бізнес збанкрутував, робоче місце, яке вони покинули, зникло, натомість борги по комуналці зросли, а банк за час кредитних лжеканікул, нараховував відсотки, пені та штрафи по-максимуму. Колектори вже вибивають двері іпотечних квартир, а судові виконавці вилучають кредитні авто та різну побутову техніку".

Третім експерт називає те, що в української влади не було і немає ніякого розумного плану по виходу з карантину і ліквідації його наслідків.

"Розрахунок верхівки був у тому, що вона отримає в свої руки 10-15 коронавірусних мільярдів кредитів від МВФ, СБ та ЄС разом з інструкціями, як виходити з кризи, – говорить Сергій Войченко. – Однак, в реальності, не факт навіть, що МВФ взагалі щось виділить Україні. Фонд на сьогодні не володіє якимись серйозними ресурсами, а його манілівські обіцянки роздати 500 мільярдів бідним українцям ніби для подолання наслідків пандемії спочатку були блефом. Хороша така морква, щоб осліплена цими обіцянками українська влада завела свою країну ще в більш глибокі нетрі. Все просто – чим гірше в Україні, тим дешевша вона для західних панів. Дешева робоча сила, дешева сировина, дешева земля – що ще потрібно для виводу своїх країн з кризи? Вони руками української влади це й зробили... Ось так слуги прислужили, але тільки не своєму народу".

Експерт не сумнівається, що уряд України буде тягнути карантин до межі суспільного терпіння і готувати "план Б" замість неіснуючого "плану А".

"Ймовірно, все затягнеться до серпня-вересня. За цей час встигне збанкрутувати не тільки весь малий бізнес, але і велика частина середнього, – прогнозує Войченко. – У зоні дефолту виявиться і добра частина банківської системи. А карантин впаде де-факто. Люди вийдуть на вулиці вже в травні-червні, незважаючи на заборони. Вийдуть дуже злі, в пошуках їжі. І вивалятися з карантину прямо в економічний і соціальний шторм".

На думку експерта, більшість політичних ТОП-гравців усвідомлюють, що нинішня конфігурація управлінського контуру і ключові його персони – це, фігурально, розумова катастрофа, і від них слід якнайшвидше позбуватися.

"Політики вже щосили точать ножі, а ті, хто в темі, готуються ділити "шкуру Зеленського"... Крім того, і загальносвітовий задум з цією квазіпандемією буде реалізуватися поволі, на тлі наростання карантинної кризи, – вважає Войченко. – Глобальний план полягає в тому, щоб громадян випустити з ізоляції лише наполовину, зберігши для них більшість обмежень, а для влади – можливість їх довільного введення в дію в ручному режимі. Тобто, задум глобальної еліти полягає в тому, щоб так звану "епідеміологічну загрозу" і карантини зробити постійно діючим інструментом управління не тільки громадянами і цілими суверенними країнами, але і складовою частиною міжнародного права. А різного роду "соціальне дистанціювання", носіння захисних засобів, "самоізоляцію" і дистанційну праця, цифровий контроль і доступ до влади приватної та інтимного життя громадян дозволити в примусовому порядку. І поки все у них виходить!"

"Обмеження триватимуть ще довго"

З 12 березня, коли в Україні вперше ввели карантин, його вже двічі продовжували, зазначає політичний експерт Дмитро Фучило. І кожне нове продовження карантинних заходів било по українській економіці.

"Дії влади частково зрозумілі, – зазначає політексперт. – Як сумний приклад для нас, вже була ситуація з захворюваннями в Італії, Іспанії і тому ж Китаї. Для того, щоб не поширювати панічних настроїв, влада поступово продовжує карантин, адже ситуація в країні не поліпшується. Станом на ранок 27 квітня, число інфікованих COVID-19 збільшилося в Україні до 9009 людей, причому 220 випадків стали фатальними... У відповідності з кількістю захворювання, смертності і зціленими повністю уряд і будує свій план виходу з карантину, що складається з п'яти етапів".

Судячи з показників, які ставляться перед кожним на етапі, ці обмеження будуть тривати ще довго, вважає Дмитро Фучило.

"Адже пік захворювання ще попереду – орієнтовно початок травня. Плюс до того – країну може наздогнати хвиля приблизно в 130 тисяч чоловік, які пішли святити паски. А за нею може прийти ехо "маївки", що вже залежить від того, як правоохоронні органи  будуть боротися з любителями "шашличків". І якщо перший етап послаблень ми можемо очікувати через місяць-півтора, то інші можуть істотно затягнутися", – припускає експерт.

Він також зазначає, що існує конспірологічна версія, ніби обмеження навмисно не знімаються, тому що вони вигідні владі: заборонені масові зібрання, "закручуються гайки" правоохоронною системою, відсутні конкурси на державні посади, а призначення відбуваються "за рекомендаціями", що досить зручно, на тлі гасел про турботу про народ.

"Я не виключаю можливості скасування різних обмежень з різних етапів, незалежно від епідситуації, – продовжує Фучило. – Адже економічний спад набирає стрімкі обороти, що може стати "смертю" для сотень тисяч ФОП, малих і середніх підприємств. А це, в свою чергу, веде до безробіття, збільшення тиску на соціальну систему, зниження надходжень у бюджет. Ще 25 березня опитування компанією Gradus показало, що близько 57% українців мають засоби не більше, ніж на місяць. Дані показники дуже схожі з оцінками КМІС: в українців немає "фінансової подушки", більшість живе "від зарплати до зарплати". Сьогодні місяць вже пройшов, а обмеження не зняті. Реальне безробіття – на рівні близько 2,7 млн. чол. Якщо не скорочувати обмеження, то незабаром держава зіткнеться з масовим невдоволенням людей, які не мають коштів прогодувати сім'ю, які втратили роботу. Тому владі необхідно витримувати баланс в обмеженнях, щоб не "дотиснути" економіку, яка і без того перебувала не в кращому стані".

Пошук превентивних сценаріїв

Зважаючи на те, що режим карантину обрушився на нашу суспільну сферу досить різко і несподівано, ключова проблема бачиться політичному соціологу Олексію Полторакову в пошуці превентивних сценаріїв. А саме – як допомогти людям і дрібному бізнесу мінімізувати свої втрати від карантину.

"В силу цього, замість обговорення поки ще занадто абстрактних термінів скасування карантину, слід більшу увагу приділити питанню допомоги малому бізнесу в адаптації до режиму, – підкреслює експерт. – Парадокс у тому, що реалізовуваний українською владою режим набагато більш "толерантний" до великого і частково середнього бізнесу, ніж до дрібного і малого. В силу цього останній фактично змушений "йти в тінь". Причому під сильним тиском випадають навіть його сегменти, що не належать до груп високого ризику. Яскраві приклади – горезвісні перукарні, фаст-фуди і т. п., масштаби відвідувань яких на порядки менше, ніж у великої рітейлу або хоча б храмів і церков на свята".

Ще більш проблемними бачаться Олексію Полторакову спроби залучення до забезпечення режиму таких внутрішньо неоднозначних структур, як "Муніципальна варта". На думку політичного соціолога, їх вкрай сумнівна діяльність додатково обтяжує як і без того проблемні муніципальні бюджети, так і загальне соціально-психологічне напруження.

"І саме з таких "точкових" рішень слід виходити, допомагаючи економіці і суспільству адаптуватися до принципово оновлюваних реалій їхнього функціонування", – резюмує Полтораков.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!