Головна Новини Політика внутрішня політика Екстрадиція Януковича: від чого відволікають українців
commentss НОВИНИ Всі новини

Екстрадиція Януковича: від чого відволікають українців

Офіс генерального прокурора України запустив процедуру екстрадиції четвертого президента Віктора Януковича з Ростова-на-Дону, де він переховується від українського правосуддя. Експерти проаналізували це рішення для видання «Коментарі»

6 травня 2020, 10:01 comments2459
Поділіться публікацією:
Екстрадиція Януковича: від чого відволікають українців

Згідно з рішенням Печерського районного суду Києва, яке винесено заочно, Януковичу обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою на два місяці у справі про узурпацію державної влади шляхом зловживань  на посаді гаранта.

"Екстрадиція — це акт доброї волі"

Якщо не вникати у всі процесуальні тонкощі даного питання, то в загальних рисах екстрадиція є наступним етапом після винесення судового рішення, зазначає Ганна Малкіна – політолог професор кафедри політичних наук в Київському Національному університеті ім. Тараса Шевченка.

"Однак таке рішення суду не зобов'язує генпрокуратуру почати процедуру екстрадиції, а лише дає право, яким можна скористатися чи ні, – пояснює Ганна Малкіна. – Наскільки мені відомо, Офіс генпрокурора не повідомив про ініціювання екстрадиції. І зараз можна тільки гадати, які дії послідують далі".

За словами політолога, у світовій практиці рішення, пов'язані з екстрадицією того чи іншого особи, завжди носили і носять політичний характер.

"Тобто, договір про екстрадицію між двома державами не означає його безумовного виконання, – підкреслює Ганна Малкіна. – Такі справи можуть роками затягуватися. Адже відмова в екстрадиції не передбачає негативних санкцій для держави, яка відмовила у видачі злочинця. Екстрадиція — це скоріше акт доброї волі, ніж обов'язкова юридична норма".

У випадку з Віктором Януковичем питання екстрадиції – логічний, але передчасний, вважає експерт.

"Адже оскарження попередніх рішень суду продовжується до цього часу. Рішення Печерського суду від 4 травня також, швидше за все, буде оскаржено. Так що, ще не час", – резюмує Ганна Малкіна.

"Черговий цирк для відволікання уваги"

Політичний експерт Богдан Мірошников вважає рішення по Януковичу відволіканням уваги від "свавілля з справою Антоненко-Дугарь-Кузьменко" (музикант, військовослужбовець ЗСУ, ветеран АТО і лідер рок-групи Riffmaster Андрій Антоненко, військовослужбовець Яна Дугарь і волонтер, завідуючий відділенням дитячої кардіології і кардіохірургії в "Охматдиті" Юлія Кузьменко звинувачуються у вбивстві журналіста Павла Шеремета) та врученням підозри цивільному активісту Сергію Стерненко (нібито в умисному вбивстві одного з напали на нього ввечері 24 травня 2018 року).

"Це також відволікання від теми порушення Конституції з введенням карантину та постійному його продовження, яке всім набридло, – продовжує Богдан Мірошников. – Кишенькова Венедиктова (генпрокурор Ірина Венедиктова – прим. ред.) намагалася "стрибнути" на Порошенка... Не зрослося... Тому потрібно нова резонансна справа. Але з новою також не склалося, тому вирішили витягнути забуте старе. Двічі несудимий  екс-президент ідеально підходив під цю роль".

Також експерт нагадує, що особистий рейтинг президента і партії влади падають, тоді як рейтинги опонентів ростуть.

"Тому, "екстрадиція Януковича" – це черговий цирк. І не більше того", – вважає Богдан Мірошников.

"Російська Федерація Януковича не видасть"

Адвокат, голова ГО "Антирейдерський центр" Дмитро Йовдій вважає, що в діях правоохоронних органів чітко простежується тенденція щодо дискредитації Революції Гідності та її учасників, викривлення сенсу в очах суспільства.

"Прикладів вистачає, в тому числі – недавня кримінальна справа проти Тетяни Чорновіл (екс-нардеп, яка підозрюється у підпалі офісу "Партії регіонів" центрі Києва 18 лютого 2014 року, в результаті якого загинув чоловік – прим. ред.) на тлі відсутності будь-якої активності в переслідуванні чиновників часів Януковича, – підкреслює Дмитро Йовдій. – Ініціювання екстрадиції Януковича – це просто піар-акція, відволікання уваги суспільства від інших резонансних справ. Адже абсолютно очевидно, що Російська Федерація його не видасть Україні".

На думку експерта, влада таким чином показує, що вона нібито намагається притягнути до відповідальності головного злочинця Майдану. "Хоча, абсолютно очевидно, що це показуха", – говорить Дмитро Йовдій.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!