Головна Новини Політика внутрішня політика Обшуки у Харківській міськраді: наскільки вони пов'язані з «карантинними» випадами Кернеса
commentss НОВИНИ Всі новини

Обшуки у Харківській міськраді: наскільки вони пов'язані з «карантинними» випадами Кернеса

Експерти вважають, що обшуки у Харківській міськраді пов'язані з діями місцевої влади

8 травня 2020, 16:58 comments2518
Поділіться публікацією:
Обшуки у Харківській міськраді: наскільки вони пов'язані з «карантинними» випадами Кернеса

У Харківській міськраді сьогодні, 8 травня, проводили обшуки – нібито за розкрадання на освітленні міста за договорами на загальну суму 28 млн грн, повідомляє прокуратура області. Можливо, це і не пов'язано з "карантинними" випадами мера Геннадія Кернеса на адресу центральної влади, але збіг вийшов цікавим. Експерти розповіли виданню "Коментарі", які заходи впливу може "включити" Київ, намагаючись не дати ситуації на місцях вийти з-під контролю, і чим можуть відповісти місцеві еліти.

Обшуки у Харківській міськраді не випадкові

Керівник Фонду "Українська політика" Костянтин Бондаренко вважає невипадковими обшуки в міськраді незабаром після заяв Кернеса про те, що Харків або включить метро раніше, ніж дозволить Київ, або нехай уряд компенсує втрати.

"Ми бачимо, що відбувається таке собі асиметричне протистояння. Цілком закономірне для року місцевих виборів, – пояснює політексперт. – Київ хоче показати, що повинна бути єдиноначальність, а мери – що вони господарі ситуації на місцях. І карантинні заходи, запроваджені урядом у рамках боротьби з пандемією викликали чимало запитань, стали просто приводом. Навіть якщо б їх не було, протистояння між місцевою владою (особливо владою міст-мільйонників) і центром загострювалося б".

На думку Костянтина Бондаренка, тепер варто чекати асиметричних дій з боку Кернеса.

"Це можуть бути не просто чергові гострі заяви, але й, наприклад, робота на висловлення недовіри голові ОДА – ставленику Києва, – пояснює експерт. – У будь-якому випадку, відносини будуть загострюватися. Хоч я вважаю, що Зеленському треба було б навпаки зробити ставку на керівників міст-мільйонників. Але мирного пакту, схоже, не сталося. Думаю, незабаром варто чекати чергових спалахів конфліктів по лінії місцева влада – центральна влада".

Обшуки у Харківській міськраді: важелі впливу

Експерт корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика" Костянтин Матвієнко наголошує: "У центральної влади, безумовно, є певні важелі впливу на місцеві еліти. Але тут важливо розуміти, з якою метою вони застосовуються".

За словами експерта, часто (і при Кучмі, і при Януковичі, і при Порошенко) центральна влада брала під контроль місцеву владу, щоб контролювати корупційні потоки.

"При Зеленському ситуація особливо не змінилася. Хоча, потрібно відзначити, нова влада не гальмує створення ОТГ, позначаючи адміністративно-територіальні межі і тим самим розмиваючи повноваження районних і обласних рад, – підкреслює Костянтин Матвієнко. – Все більше ресурсів залишається у розпорядженні громад. І це не тільки гроші, але і земля, а також комунальна власність – те ж саме, з контролем над чим Київ не хоче розлучатися. А тому і намагаються створити нову – не адміністративну, а партійну – вертикаль. Для чого потрібно створювати партію, яка впливала б на місцеві ресурси".

Місцева влада, на думку експерта, може або відповісти кримінальними війнами (у тому числі корумпуючи чергового "ревізора" з центру), або давати відсіч, спираючись на місцеві громади.

"Наприклад, проектуючи в суспільство меседжі про бажання накласти "київську лапу" на ресурс місцевих громад, – пояснює Костянтин Матвієнко. – І Кличко, і Кернес, і Труханів, й інші зацікавлені в тому, щоб максимум місцевих ресурсів залишалися при них. А центральній владі це, зрозуміло, не подобається".

В ідеалі, вважає експерт, центральній владі слід було б демократизувати країну через погоджений з експертами, без підводних каменів, Виборчий кодекс, через нефальсифікацію виборів, через захист місцевих активістів від криміналу.

"Саме для цього існують поліція і СБУ, – підкреслює Костянтин Матвієнко. – Чи використовують їх за іншим призначенням? Судячи з даних ЗМІ, таке трапляється".

Обшуки у Харківській міськраді: суть конфлікту

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмеділова пропонує розглядати питання не як непорозуміння, конфлікт між центральною владою (офіційним Києвом) і містом-мільйонником Харковом. А як взагалі конфлікт на рівні центр – місцева влада.

"Карантин в тому, що відбувається відіграє досить серйозну роль, – зазначає Олександра Решмеділова. – Ми знаходимося напередодні великого скандалу, пов'язаного з розподілом гуманітарної допомоги від центру на місця. Далеко не скрізь це було справедливо. Далеко не скрізь – чесно. Як і самі карантинні заходи. Так що скандал буде набирати обертів. І "кейс Черкас", так само як "кейс Харкова" – це тільки початок".

Центр буде намагатися діяти силовими методами. Але не факт, що це спрацює.

"Обшуки у Харкові можуть не обмежитися міськрадою. З'являється інсайдерська інформація, що обшуки можуть пройти у ряду мерів. Харків, Дніпро, можливо ще десь. Але місцева влада не дасть себе легко "заламати". Показовий приклад з тим же мером Черкас, якого викликали на допит, але не налякали цим. З мером Покриву, за якого заступилися інші градоначальники і фактично відбили у системи, – зазначає експерт. – Все, що відбувається, може бути ланками великого ланцюга. Протистояння центральної і місцевої влади наростає. І чим ближче до осені з запланованими на жовтень виборами (правила гри до яких досі не ясні, при цьому коштів на них заклали вдвічі менше, ніж планували), тим гостріше буде це протистояння".

Раніше "Коментарі" писали, що мер Харкова Геннадій Кернес заявив, що збирається запустити метро в Харкові вже з 12 травня.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!