В Україні планують проводити ексгумацію польських поховань

На кордоні України та Польщі хочуть побудувати спільний меморіал примирення

Президент України Володимир Зеленський може дозволити проводити ексгумацію тіл в польських похованнях в нашій країні. Про це стало відомо під час прямої трансляції прес-конференції президентів України і Польщі, яка проводилася на сторінці "Офіс Президента України" в соцмережі Facebook.

Як зазначається, на сьогоднішній день дозвіл на ексгумацію польських поховань в Україні заблоковано (був введений мораторій).

"Я готовий розблокувати отримання дозволів на проведення пошукових робіт в Україні. А польська сторона повинна затвердити українські місця пам'яті в Польщі. Я запропонував президенту Дуді побудувати на кордоні України та Польщі загальний меморіал примирення", - повідомив Володимир Зеленський.

При цьому президент України повідомив, що двостороння робоча група, яка буде працювати під патронатом президентів Польщі і України, буде оновлена. "Плями" минулого, впевнений Зеленський, не повинні завадити українцям і полякам будувати спільне світле майбутнє.

"Чудово розуміємо, що напружені відносини України і Польщі стали для наших недругів прекрасним подарунком, а отже ми не повинні цього робити", - підкреслив Зеленський.

За словами президента Польщі Анджея Дуда, президент України пообіцяв йому, що дозволить проводити ексгумацію поховань.

Польща збирається закупити в США винищувачі F-35.