Головна Новини Політика зовнішня політика Росія сподівається, що в 2021 році вирішиться мовне питання в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія сподівається, що в 2021 році вирішиться мовне питання в Україні

Лавров заявив про готовність РФ через ООН "змусити" Україну припинити "дискримінацію" російської мови

2 вересня 2019, 13:07 comments2165
Поділіться публікацією:
Росія сподівається, що в 2021 році вирішиться мовне питання в Україні

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров висловив надію, що проблема мовних прав національних меншин в Україні буде вирішена до 2021 року, коли буде сформований новий склад Ради з прав людини ООН.

"У Раді з прав людини [ООН], в інших міжнародних структурах, які цією проблематикою займаються, насамперед у ОБСЄ і Раді Європи, ми досить послідовно, особливо в цьогоріч і в торік, просуваємо тему забезпечення мовних, релігійних та інших прав національних меншин. Ви знаєте, що причиною такої уваги послужили дії попереднього керівництва України, режиму Петра Порошенка, за підтримки адміністрації якого Верховна Рада прийняла цілу серію законів, які грубо порушують не тільки міжнародні зобов'язання країни щодо забезпечення мовних прав національних меншин, але й Конституцію України, — заявив Лавров. — У Раді з прав людини в 2021-2023 роках, я сподіваюся, що ця проблема до того часу вирішиться, вона термінова, але якщо буде необхідно, то і там ця тема, я сподіваюся ми туди заберемося, буде для нас однією з пріоритетних".

Як повідомляло видання "Коментарі", 25 квітня Рада прийняла законопроект "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Цей закон встановлює, що єдиною державною офіційною мовою в Україні є українська. Спроби запровадження в країні офіційної двомовності визнаються "діями, спрямованими на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу". Одночасно вводиться поняття "публічне приниження української мови".

Нагадаємо, 1 вересня президент України Володимир Зеленський заявив про необхідність ухвалення закону про захист нацменшин, який, зокрема, повинен регулювати мовні та релігійні аспекти.

Також ми писали про те, що на сайті президента України зареєстрована петиція про присвоєння російській мові статусу другої державної. Автор клопотання вважає, що "це може усунути конфлікт в українському суспільстві". Зараз її підписали понад 1700 осіб.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!