Нідерланди допитали Цемаха перед видачею його Росії

Цемах був головною вимогою Росії

Президент Володимир Зеленський заявив, що представники Нідерландів допитали бойовика "ДНР", фігуранта справи про авіакатастрофу рейсу МН17 Володимира Цемаха перед обміном полоненими, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Допитали і не тільки перед поверненням. Я не називати прізвищ європейських лідерів, з якими ми проговорили час для всіх слідчих дій. Ми все це зробили. Все, про що нас попросили. Це було складно. Я боявся, що через це може зірватися обмін", - сказав глава держави.

За даними ЗМІ Нідерландів, міністр закордонних справ Королівства Стефан Блок направив листа до парламенту країни, в якому повідомив, що Володимир Цемах був допитаний перед обміном заручниками, передає "Європейська правда".

Видання De Telegraaph зазначає, що Блок у листі висловив жаль у зв'язку з видачею Цемаха. В уряді побоюються, що таким чином терорист зможе уникнути відповідальності.

"Уряд даремно намагався дійти до найвищого рівня керівництва, намагаючись переконати Україну, що Цемах не повинен бути частиною більшого обміну в'язнями", - йдеться в листі Блоку.

Як повідомляв сайт "Коментарі", Київський апеляційний суд 5 вересня відпустив Володимира Цемаха з-під арешту під особисте зобов'язання.

У Генпрокуратурі заявили, що Цемах повернеться на окуповану територію за місцем реєстрації і не виключили, що він зможе уникнути покарання.

Раніше депутати Європейського парламенту направили президенту Володимиру Зеленському листа із закликом не віддавати Росії Володимира Цемаха.

Сьогодні, 7 вересня, Володимир Цемах був виданий Росії в рамках обміну полоненими за формулою 35 на 35.