Головна Новини Політика зовнішня політика «Дуже простий текст»: Пристайко роз'яснив «формулу Штайнмаєра»
commentss НОВИНИ Всі новини

«Дуже простий текст»: Пристайко роз'яснив «формулу Штайнмаєра»

Термін дії закону про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО закінчується 31 грудня

14 вересня 2019, 08:39 comments3716
Поділіться публікацією:
«Дуже простий текст»: Пристайко роз'яснив «формулу Штайнмаєра»

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив, що "формула Штайнмаєра" стосується тільки закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей" і не визначає проведення місцевих виборів на окупованих територіях або знаходження там військ, повідомляє УНІАН.

"Взагалі у "формулі Штайнмаєра" не йдеться про війська. Там немає нічого — там дуже простий текст", — сказав міністр, зазначивши, що в 2016 році тодішній президент Петро Порошенко погодився з цією "формулою" на саміті лідерів країн "нормандського формату".

За словами глави МЗС, 2 вересня в Берліні радники з зовнішньополітичних питань лідерів країн "нормандського формату" погоджували не "формулу Штайнмаєра", а вже написаний текст.

"Там написано, в тому, що ми погодили: що в перший день закон (про особливий порядок здійснення місцевого самоврядування) починає діяти в тимчасовому порядку, а на момент, коли ОБСЄ каже, що вибори відбулись у відповідності до міжнародних стандартів, цей закон починає діяти в повному обсязі. Нічого більшого, меншого у "формулі Штайнмаєра" немає", — пояснив Пристайко.

Міністр зазначив, що закон про особливості місцевого самоврядування в ОРДЛО вже приймався Верховною Радою і двічі подовжувався. Зараз термін його дії закінчується 31 грудня та для подальшого продовження строку дії, за його словами, в закон треба вносити зміни.

"Справжні проблеми не у "формулі Штайнмаєра", а справжня проблема полягає у тому, який закон має прийнятий бути і що в ньому має бути відображено. Сама "формула Штайнмаєра" не передбачає, що там будуть війська, як проводяться вибори, за яким законодавством проведуться вибори", — підкреслив Пристайко.

За словами глави МЗС, складність полягає в компромісі, на який Україна готова піти. Згідно з Мінськими домовленостями, текст закону буде узгоджений не тільки між усіма учасниками "нормандської четвірки", але і з бойовиками.

"Насправді, Мінський формат для того і існує, — так звана Тристороння контактна група, щоб ми могли погоджувати, зокрема такий документ з так званою тою стороною — з ОРДЛО", — заявив Пристайко, зазначивши, що офіційне українське керівництво з ватажками ОРДЛО не веде переговорів.

Як повідомляв сайт "Коментарі", міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що українське керівництво підтримує проведення місцевих виборів на окупованій території Донбасу.

Представник України в Тристоронній контактній групі, колишній президент Леонід Кучма заявив, що виконання так званої "формули Штайнмаєра" має здійснюватися без порушення державних інтересів України. Зокрема, не можна, на його думку, проводити вибори на окупованих територіях до виведення звідти збройних формувань.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!