Головна Новини Політика зовнішня політика США не будуть підштовхувати Україну до проведення виборів на окупованих територіях
commentss НОВИНИ Всі новини

США не будуть підштовхувати Україну до проведення виборів на окупованих територіях

Представник Госдепартаменту США розповів, як реалізувати "формулу Штайнмаєра" на Донбасі

16 вересня 2019, 09:59 comments1515
Поділіться публікацією:
США не будуть підштовхувати Україну до проведення виборів на окупованих територіях

Поки частина Донецької і Луганської областей знаходяться в окупації, США не будуть підштовхувати Україну до проведення виборів на цих територіях. Про це сказав спеціальний представник Державного департаменту США Курт Волкер. 

"По-перше, я часто спілкуюся зі своїми французькими та німецькими колегами, і знаю, що вони не бачать можливостей для місцевих виборів в середовищі, яке досі контролюють російські сили. По-друге, у мене була розмова з моїми українськими колегами, і вони розуміють це також. Я не бачу сценарій, в якому Україну будуть підштовхувати до проведення виборів, коли території залишаються окупованими. Реалізація "формули Штайнмаєра" можлива тільки після того, як вибори відбудуться", — сказав Волкер.

За словами Волкера, саме ця умова роками обговорювалася в "нормандському форматі": у день виборів на Донбасі цей особливий статус для окупованих територій буде мати тільки попередню силу. Якщо вибори будуть визнані ОБСЄ вільними і чесними, тоді особливий статус стане постійним.

Він відзначив: щоб вибори були вільними і чесними, необхідне вільне, спокійне, безпечне середовище, але поки ми не спостерігаємо, щоб Росія на це погодилася або щось для цього зробила.

“Думаю, кожен готовий сказати: "Ок, час, щоб формула запрацювала", але щоб дійти до цього, треба, щоб Росія вивела війська. Повинні бути розформовані нелегальні збройні формування, які підтримує Росія. Треба, щоб були розташовані миротворці для створення стабільності або стабільність була відновлена іншим чином, щоб впровадити мінські домовленості. "Формула Штайнмаєра" починається з виборів, але спочатку ми повинні прийти до цієї точки, щоб мати вільні вибори", — сказав Курт Волкер.

Коментуючи можливе зняття санкцій із Росії, спецпредставник США запевнив, що санкції, введені за окупацію Криму, будуть залишатися настільки довго, наскільки Росія буде продовжувати окупацію півострова.

За його словами, якщо Росія буде виконувати Мінські угоди, то США будуть розглядати послаблення санкцій, введених за їх невиконання.

Як повідомляв сайт "Коментарі", міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що українське керівництво підтримує проведення місцевих виборів на окупованій території Донбасу за "формулою Штайнмаєра".

Представник України в Тристоронній контактній групі, колишній президент Леонід Кучма, заявив, що виконання так званої "формули Штайнмаєра" має здійснюватися без порушення державних інтересів України. Зокрема, не можна, на його думку, проводити вибори на окупованих територіях до виведення звідти збройних формувань РФ.

У той же час, за словами Пристайка, "формула Штайнмаєра" стосується тільки закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей" і не визначає проведення місцевих виборів на окупованих територіях або знаходження там військ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!