Головна Новини Політика зовнішня політика "Я виконую накази однієї держави - Російської Федерації": нові факти у справі про МН17
commentss НОВИНИ Всі новини

"Я виконую накази однієї держави - Російської Федерації": нові факти у справі про МН17

Записи перехоплених розмов бойовиків підіймать питання про участь РФ у катастрофі малазійського "Боїнга"

14 листопада 2019, 17:10 comments3055
Поділіться публікацією:
"Я виконую накази однієї держави - Російської Федерації": нові факти у справі про МН17

У розслідуванні загибелі малазійського "Боїнга" MH17, яке відбулося 17 липня 2014 року в Донецькій області, з'явилися нові факти. Сьогодні об'єднана слідча група JIT опублікувала нові записи перехоплених розмов. Про це повідомляється на сайті поліції Нідерландів.

Так, JIT заявила, що вплив РФ на "ДНР" під час аварії авіалайнера виходив за рамки військової підтримки, а відносини між російськими урядовцями та лідерами "республіки" були більш близькими.

Серед фігурантів розслідування – самопроголошені "прем'єр-міністр" Олександр Бородай та "міністр оборони " Ігор Гіркін, які тримали зв'язок з російським керівником у Криму Сергієм Аксьоновим і відомим чиновником з РФ Владиславом Сурковим. JIT зіставила публічні заяви бойовиків про їх "добровільність" із записами перехоплених розмов. Слідчі прийшли до висновку, що вони отримували вказівки з Російської Федерації. Наприклад, про це йдеться в розмові Бородая зі знайомим 3 липня 2014 року.

"Ну, у вас далекосяжні плани, а у мене — ні. Я виконую накази та захищаю інтереси виключно однієї держави, Російської Федерації. Ось, власне, і все", — повідомляється в записі перехопленої розмови.

Ще в одному записі йдеться про прибуття людей від міністра оборони РФ Сергія Шойгу, де повідомляється далі, що "москвичі візьмуть командування". З розмов бойовиків стало відомо, що ФСБ і військова розвідка РФ безпосередньо брали участь в управлінні "республікою". Крім цього, завдяки перехопленим розмовам зафіксували заяви про використання спецзв'язку ФСБ, кадрові рокіровки з подання РФ та фінансовий супровід російською стороною. Всі розшифровки розмов бойовиків оприлюднено на трьох мовах, в тому числі, в оригіналі — російською.

Як заявила JIT, вплив Росії на "ДНР" був в адміністративній, військовій і фінансовій сферах. А з липня 2014 року лідери угруповань і їх російські куратори телефонували один одному практично кожен день.

"Ознаки тісних зв'язків між російськими урядовцями та лідерами ДНР піднімають питання про можливу участь чиновників у розгортання ЗРК "БУК", з якого 17 липня 2014 року був збитий авіалайнер рейсу MH17. ЗРК "БУК" належав 53-й Зенітній ракетній бригаді, підрозділу російських збройних сил в Курську, Російська Федерація", — йдеться в повідомленні.

9 березня 2020 року в Гаазі відбудеться судове засідання з чотирма підозрюваними: Ігорем Гіркіним, Сергієм Дубинським, Олегом Пулатовым і Леонідом Харченком.

"Коментарі" також опублікували підбірку 17 розмов з цього розслідування.


Раніше "Коментарі" писали, що в Австрії засудять полковника-шпигуна РФ з 25-річним стажем.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!