Головна Новини Політика зовнішня політика «Слуги» на межі: експерти прокоментували голосування за ринок землі
commentss НОВИНИ Всі новини

«Слуги» на межі: експерти прокоментували голосування за ринок землі

За словами експерта, Зеленський не хоче співпрацювати з іншими політичними силами

15 листопада 2019, 11:06 comments2152
Поділіться публікацією:
«Слуги» на межі: експерти прокоментували голосування за ринок землі

Прийняття 13 листопада у першому читанні закону про зняття мораторію з продажу сільськогосподарських ділянок землі зусиллями виключно фракції "Слуга народу" (СН) і низки мажоритарників зробило навіть потенційних союзників СН затятими критиками партії влади. Так, "Батьківщина" заявила, що йде в жорстку опозицію.

Експерти розповіли виданню "Коментарі", що можлива парламентська криза через подібні дії не особливо монолітної монобільшості, а також спрогнозували, які ще можуть бути негативні наслідки такої гри у "і один у полі воїн".

Боротьба не допоможе

Політичний експерт Валерій Клочок вважає, що лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко перетворилася у "вічного опозиціонера".

"Її вчорашня заява обумовлено сприятливим моментом, не більше. Риторика неприйняття політики Зеленського і Ко вже неодноразово чітко простежувалася у виступах, як самої Тимошенко, так і представників її фракції. Своєрідним остаточним маркером стало звільнення з посади першого заступника глави Служби безпеки Владислава Бухарєва (нардеп 8-го скликання від "Батьківщини"). У Зеленського і Ко зараз більше людей Порошенка", — зазначає експерт.

На думку політолога, ухвалення в першому читанні законопроекту (не важливо зміст документа, достатньо факту голосування) про скасування мораторію на продаж земель сільгосппризначення і стало тим дамокловим мечем, який остаточно розрубав "гордіїв вузол" як би "дружби" Тимошенко із Зеленським. Тепер лідер "Батьківщини" буде робити те, що добре вміє — критикувати владу. Однак, за словами експерта, це не додасть їй електоральних балів.

При цьому Клочок впевнений, що, незалежно від Тимошенко, розкол у фракції "Слуга народу" неминучий.

"Причина — неготовність і відмова від системної співпраці Зеленського з лідерами інших політичних парламентських сил. Вчорашнє результативне голосування за законопроект про ринок с/г земель — це виключно ситуативні домовленості з групою Коломойського всередині самої фракції СН і частиною позафракційних депутатів, лояльних до інших олігархів. І до подібних кроків Зеленському доведеться вдаватися кожен раз, коли на кону будуть стояти чутливі громадські питання, вдало "підігріті" його опонентами", — сказав експерт, спрогнозувавши дострокові парламентські вибори в 2020 році.

Зеленського критикувати невигідно

Заступник директора Агентства моделювання ситуацій, політтехнолог Олексій Голобуцький сумнівається, що навіть друге голосування за відкриття ринку землі стане причиною кризи. Відмова голосувати за перше читання навіть таких "лібералів" як "Голос" експерт пояснює спокусою наростити електоральну підтримку.

"Коли 70% населення виступає проти чогось (а саме такі дані соцопитування демонструють відносно ринку землі), важко втриматися і не підіграти. Але це може вдарити і по тих, хто подіграє, якщо вони раніше демонстрували іншу позицію.

На думку політолога, проблеми у президента і його фракції у Верховній Раді почнуться, якщо підтримка населення знизиться до 30-40%.

"Це буде невідповідність монобільшості, моновлади – і очікувань народу. А поки що у президента рейтинг під 70%, у нього є залізний аргумент – мої дії підтримує народ. У підсумку критикувати його для опонентів не вигідно, адже він не втрачає, а критик – в мінусі", — пояснив він.

Експерт зізнався, що йому самому цікаво буде глянути на рейтинги СН і Зеленського після голосування за продаж сільгоспземель у другому читанні. На його думку, кількість прихильників партії влади зменшиться.

А на горизонті – переговори по Донбасу. І там теж усе непросто.

"РФ чітко дає зрозуміти, що буде – або так, як хоче вона, або — ніяк. Погодиться з РФ – це капітуляція. Інший варіант – замороження конфлікту. Як реагуватиме суспільство на той або інший момент – сказати складно. Але який би варіант Зеленський не вибрав, частину прихильників він втратить", — резюмує Голобуцький.

Платіжки і касові апарати "вб'ють" рейтинг

Політтехнолог, фахівець з антикризових кампаній Денис Богуш впевнений, що в цьому році до парламентської кризи не дійде, оскільки у президента і партії "Слуга народу" достатньо підтримки в суспільстві. А в майбутньому він більш ніж можливий.

"Але все йде до кризи. Турборежим почав буксувати, швидкість прийняття законів буде падати. А ось кількість скандалів – рости. Думаю, десь до лютого ми побачимо розпад монобільшості. Рейтинг до того часу серйозно впаде, чому особливо сприятимуть платіжки. Малий і середній бізнес розраховував на полегшення. Але поки що все навпаки", — відзначив експерт.

Богуш прогнозує, що під місцеві вибори, коли просяде рейтинг партії влади, місцеві еліти будуть запускати свої політпроекти.

Нагадаємо, 13 листопада Верховна Рада підтримала законопроект про ринок землі у першому читанні. "За" проголосували 240 народних депутатів: 227 — від "Слуги народу" та 13 позафракційних.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!