Головна Новини Політика зовнішня політика Життя після «нормандської» зустрічі: експерти порадили владі готуватися до протестів
commentss НОВИНИ Всі новини

Життя після «нормандської» зустрічі: експерти порадили владі готуватися до протестів

За словами експерта Сергія Тарана, Україна змінила позицію з атакуючої на оборонну

3 грудня 2019, 18:18 comments1611
Поділіться публікацією:
Життя після «нормандської» зустрічі: експерти порадили владі готуватися до протестів

Президент України Володимир Зеленський записав чергове відеозвернення напередодні саміту в "нормандському форматі". Зокрема, закликав українців не реагувати на заяву різних політичних сил про нібито капітуляцію та здачу інтересів України. Між тим, відомо, що готуються певні акції протесту, а тему "зради" активно продовжують роздувати, в тому числі учасники "Руху опору капітуляції" (РОК, за деякими даними, підтримується представниками "Європейської солідарності" Петра Порошенка). Незалежно від результатів зустрічі – будуть незадоволені.

Експерти розповіли виданню "Коментарі", як йде "розгойдування" ситуації, а також дали поради українській владі – як уникнути внутрішніх потрясінь, на які, судячи з усього, дуже розраховують і Кремль, і низка вітчизняних політиків?

Негативні очікування

Директор Міжнародного інституту демократій Сергій Таран упевнений, що напередодні зустрічі в "нормандському форматі" Україну очікують сильні політичні потрясіння у зв'язку з тим, що ми поки не знаємо, на які домовленості планує піти президент Зеленський.

"При цьому ми знаємо із закордонних ЗМІ, що певні угоди вже нібито досягнуті між РФ і Заходом. І коли щось вирішують про Україну без України — це викликає серйозні занепокоєння", — підкреслює експерт.

За словами Сергія Тарана, запланований на 9 грудня "нормандський саміт", в якому візьмуть участь глави України, Росії, Німеччини і Франції, у нас — негативні очікування.

"Якщо раніше позиція України була атакуючою, то зараз вона — оборонна. Раніше ми обговорювали, які санкції буде Захід приймати по відношенню до РФ у разі чергового невиконання з її боку Мінських угод; чи дадуть нам більше летального озброєння; як Захід посилить тиск на РФ. А тепер — здасть або не здасть Захід Україну. І багато в чому це через позицію самої України, — підкреслює експерт. — Саме тому очікування політичної дестабілізації через зустрічі в "нормандському форматі" та рішень, які там можуть бути прийняті, — головний тренд в українській політиці. І якщо влада хоче цього уникнути, просто не треба капітулювати. Слід чітко заявити, які "червоні лінії" вона ні за що не перейде – і дотримуватися цих зобов'язань".

Міноборони тиражує "зраду" з Росії

Співголова Громадської ініціативи "Права Справа", історик, юрист Дмитро Снєгирьов звертає увагу на манеру Кремля нагнітати ситуацію напередодні важливих зустрічей або прийняття важливих рішень.

"У 2018 році, коли на окупованих територіях Донбасу проводили "вибори", а питання пролонгації "закону про особливий статус" зависло у повітрі, з РФ звучали заяви про можливе визнання самопроголошених республік (після проведення "референдуму"), про включення в бюджет РФ статті про фінансування цих квазіутворень, — нагадує експерт. – Зараз ватажки "ДНР" приймають "закон про кордони" (включаючи в них всю Донецьку область), планують закріпити у своїй "конституції" російську мову як єдину державну (нині — російська та українська). Я розглядаю це як інформаційно-психологічні операції російських спецслужб з метою чинення тиску на українську владу. А "лідери" квазіреспублік просто озвучують тези Кремля".

Але в українському суспільстві, на думку Снєгірьова, багато хто попадається в російські пастки. Навіть наша розвідка, яка мала б більш адекватно реагувати на інформаційно-психологічні операції противника.

"Явно спланованою операцією є неконтрольований викид інформації про передислокацію важкої бронетехніки збройних сил РФ до кордонів України в районі Ростовської області, — упевнений експерт. — Відповідне відео в соцмережах активно тиражується структурами, близькими до Головного управління розвідки Міноборони України. Це свідчить про нерозуміння ГУР процесів, які відбуваються поблизу наших кордонів, а також на підконтрольних територіях. Росія не в перший раз демонстративно підганяє техніку до непідконтрольного кордону. Це – елемент психологічного тиску, але ніяк не підготовка до вторгнення, яке неможливе".

Снєгірьов впевнений, що все це робиться з метою тиску на керівництво України і підштовхування його до прийняття рішень, вигідних для Росії.

"Нашій владі краще ніяк не коментувати ці випади, — впевнений Снєгірьов. — Для РФ важливо підняти суб'єктність самопроголошених республік" перед "нормандським самітом", підштовхуючи Київ до прямих переговорів з Донецьком і Луганськом. Не потрібно на це реагувати. Що потрібно – це чітко тримати свої позиції з урахуванням українських інтересів і позначених "червоних ліній" (вибори в ОРДЛО — лише після виведення окупаційних військ і передачі контролю за кордоном; ніякого "особливого статусу" в Конституції України)".

Експерт зауважив, що тема протестів буде педалюватися в Україні незалежно від результатів зустрічі в "нормандському форматі".

"Владі треба поставитися до цього з розумінням. Будь-яка негативна реакція на протестні настрої підвищує градус цих настроїв. Владі важливо налагодити постійну і чітку комунікацію з суспільством, чітко пояснювати основні положення внутрішньої і зовнішньої політики. Але будь-які силові дії відносно протестувальників і політичної опозиції будуть сприйняті як елемент політичних репресій, що буде підвищувати градус внутрішнього протистояння – на радість нашим ворогам. Допустити цього не можна", — підкреслив Снєгірьов.

Як повідомляв сайт "Коментарі", президент Володимир Зеленський виступив проти пункту Мінських угод, який передбачає відновлення контролю України над кордоном тільки після проведення виборів в окупованих районах Донецької і Луганської областей. На його думку, з ним погоджується більшість українців.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!