Головна Новини Політика зовнішня політика "Нормандський формат": експерти спрогнозували, яких звісток варто чекати з Парижа
commentss НОВИНИ Всі новини

"Нормандський формат": експерти спрогнозували, яких звісток варто чекати з Парижа

Політичні експерти стримані у своїх очікуваннях від переговорів у "нормандському форматі", які, на їхню думку, можуть обернуться серйозним ударом по позиціях Володимира Зеленського

9 грудня 2019, 11:50 comments2148
Поділіться публікацією:
"Нормандський формат": експерти спрогнозували, яких звісток варто чекати з Парижа

Сьогодні в Парижі відбудеться довгоочікувана зустріч у "нормандському форматі" лідерів чотирьох країн Володимира Зеленського (Україна), Ангели Меркель (ФРН), Еммануеля Макрона (Франція) і Володимира Путіна (Росія). Протягом останніх кількох тижнів як українські, так і зарубіжні ЗМІ публікували безліч варіантів того, що саме буде обговорюватися на переговорах і за яким сценарієм вони пройдуть. 2 грудня Зеленський назвав три мети зустрічі в "нормандському форматі": обмін полоненими з чіткими термінами; перемир'я і повне припинення вогню на Донбасі; повне виведення всіх незаконних військових підрозділів з Донбасу. Крім того, президент України зазначив, що має намір запропонувати у Парижі новий формат переговорів, в якому буде обговорюватися питання окупованої Росією Криму.

Експерти оцінили для видання "Коментарі" шанси зрушити з "мертвої точки" процес врегулювання конфлікту на Донбасі після сьогоднішньої зустрічі в "нормандському форматі".

Так, експерт Вищої школи економіки Максим Семенов невисоко оцінює шанси на значний прогрес у питанні Донбасу.

"Проблема в тому, що всі зовнішні сили, Франція, Німеччина і Росія, наполягають на прямому виконанні Мінських угод і воліють не подавали сигнали про готовність так чи інакше переглянути умови "Мінська". Реалізувати ж Мінські угоди так, як їх підписав Порошенко, (тобто спочатку розведення військ, після проведення виборів і в самому кінці передача контролю над кордоном), Зеленський навряд чи зможе. У цього рішення є дуже серйозна опозиція всередині України, яка, як ми бачимо, нагнітає ситуацію в центрі Києва", – зазначає Семенов.

Проблемою для влади, за словами експерта, є також і те, що Зеленський сам "роздув" значимість нормандської зустрічі і переговорів з Путіним.

"В результаті є великий ризик того, що, створивши завищені очікування, він так і не зможе надати суспільству виразних підсумків нормандської зустрічі, – говорить Семенов. – Це, в свою чергу, сильно вдарить по позиціях Зеленського як президента миру, і виставить його нездатним домовлятися політиком на міжнародній арені. Після чого доля України вже остаточно вирішуватиметься без її участі".

Найкращим рішенням нормандської зустрічі експерт бачить тактику малих кроків: обмін полоненими за формулою "всіх на всіх" до Нового року, продовження дії закону про особливий статус Донбасу, поступове розведення військ по всій лінії фронту, зняття блокади територій самопроголошених республік.

"Тобто, виконання низки гуманітарних кроків для зняття напруги і відновлення контактів між людьми, – пояснює Семенов. – Саме це (замороження конфлікту з придністровського сценарієм), я вважав би цілком гарним результатом і таким, який міг би влаштувати всі сторони переговорів. Чи піде на це Зеленський, залежить тільки від нього самого та його спроможності виконати взяті на себе зобов'язання. Якщо він досягне хоча б маленьких успіхів, які я позначив вище, він напевно увійде в історію як президент-миротворець. Повернеться з Парижа без конкретного результату — про Україну та українців забудуть до настання наступного електорального циклу. Сильні держави готові чекати... А от Україна – навряд чи".

Те, що привезе Зеленський з "нормандського саміту", не буде схоже на якийсь конкретний результат. Швидше стане закріпленням продовження процесу переговорів, вважає політичний консультант Ярослав Божко.

"Будь-який процес буде тривалим і може бути зупинений в будь-який момент – рішення саміту не є юридично зобов'язуючими, – зазначає Божко. – Все це може подаватися як великий дипломатичний прорив, однак немає багато сенсу зрушувати ситуацію з мертвої точки. В існуючих умовах в України немає ресурсів для тиску на РФ на тому рівні, щоб Росія прийняла потрібну для Києва парадигму рішення конфлікту".

Цей факт, за словами політконсультанта, контрастує з переконанням багатьох прихильників Зеленського, який насправді єдиний у Парижі сьогодні буде ризикувати рейтингом всередині своєї країни.

"Але визнання цієї позиції Зеленським було б частково протверезним для лояльних до нього громадян", – резюмує Божко.

Експерт Українського інституту аналізу та менеджменту політики Валентин Гайдай висловив думку, що сьогодні в Парижі на Зеленського в будь-якому випадку буде чекати удар – як би переговори не закінчилися.

"Він у положенні "вилки" у шахах – в будь-якому випадку треба буде жертвувати фігурою, – пояснює Експерт. – Його противники будуть трактувати як зраду і перехід "червоної лінії" абсолютно все – рукостискання з Путіним, не підняття питання Криму, будь-який документ або заяву, де хоча б побічно згадується про особливий статус Донбасу, вибори, амністію, переговори з представниками невизнаних "республік" і так далі. Його виборці і прихильники не пробачать Зеленському, якщо він приїде з порожніми руками або ще гірше — піддасться на тиск вулиці".

Швидше за все, чимось результативним ці переговори не закінчаться, вважає експерт УІАМП.

"Якщо знову використовувати шаховий термін, то абсолютно всі сторони переговорного процесу перебувають у патовій ситуації: Європа не може натиснути на Росію, Росія – на Україну, Україна – ні на Європу, ні тим більше на Росію, – продовжує Гайдай. – У результаті – ні Зеленський не зможе нав'язати свій план, ні Зеленському не зможуть нав'язати горезвісну "формулу Штайнмайера" або які-небудь окремі пункти Мінських угод".

Повним провалом, на думку політолога, буде, якщо Зеленський вийде за рамки питань, які обговорюються в нормандському форматі. Наприклад, підніме питання Криму.

"Це буде означати параліч і так практично недієздатного переговорного процесу, і, як я вже сказав, сильний репутаційний удар по Зеленському, – упевнений Експерт. – Але все ж я схильний вважати, що повного провалу не буде. Як, власне, і прогресу. "Четвірка" повинна буде зробити спільну заяву, або кожен лідер окремо прокоментує результати зустрічі. Значить, будуть абстрактні фрази, що не несуть інформативності та результативності. Грубо кажучи, договоряться до того, що будуть домовлятися далі, що, по суті, буде означати глухий кут нормандського формату".

Втім, не виключає експерт і якихось позитивних результатів за підсумками зустрічі.

"Наприклад, досягнення домовленості про черговий обмін полоненими, якого не було вже два роки (вересневий обмін був не в рамках Мінських угод). Також, у перспективі можливий процес повного розведення сил і поступової заморозки конфлікту, – каже Гайдай. – Не варто забувати і про можливі двосторонні переговори Путіна і Зеленського. Якщо не буде форс-мажорів, і вони відбутися, від них може бути більше результативності, ніж від переговорів у рамках "четвірки".

Як раніше повідомляло видання "Коментарі", помічник президента РФ Юрій Ушаков підтвердив інформацію про те, що після завершення нормандських переговорів відбудеться зустріч лідерів України та Росії Володимира Зеленського та Володимира Путіна.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!