Головна Новини Політика зовнішня політика Результати «Нормандії»: наскільки реальний обмін полоненими до кінця року
commentss НОВИНИ Всі новини

Результати «Нормандії»: наскільки реальний обмін полоненими до кінця року

Експерт зазначив, що "кримських в'язнів" обмін не торкнеться

16 грудня 2019, 13:30 comments1634
Поділіться публікацією:
Результати «Нормандії»: наскільки реальний обмін полоненими до кінця року

Президент України Володимир Зеленський заявив, що списки обміну полоненими у форматі "всіх встановлених на всіх встановлених" будуть обговорюватися 18 грудня на засіданні Тристоронньої контактної групи (ТКГ) у Мінську.

Експерти оцінили на прохання видання "Коментарі" шанси на те, що обмін відбудеться, а також пояснили, що може його зірвати.

Нагадаємо, що 9 грудня на зустрічі лідерів "нормандської четвірки" в Парижі президенти України Володимир Зеленський і Росії Володимир Путін попередньо домовилися провести наступний обмін полоненими до 31 грудня 2019 року. Поки відомо, що планується обмін між офіційним Києвом і тимчасово непідконтрольною частиною Донбасу.

Дата, місце, час

Експерт з питань сектора оборони і безпеки Олег Старіков вважає, що шанси на обмін полоненими досить високі.

"На зустрічі "нормандської четвірки" були прийняті політичні рішення з питань гуманітарного (обмін) характеру, а також щодо деескалації (повне і беззастережне припинення вогню). Все це має статися до нового року, — нагадує експерт. – Думаю, тепер в Мінську сторони узгоджують остаточні списки тих, кого збираються обміняти. Будуть обговорені кількість, місце, час. На даний момент немає ніяких передумов для зриву обміну. Зате є велика ймовірність, що він відбудеться в цьому місяці".

Україна не пішла на відведення

Політичний аналітик Сергій Лозовський не виключає, що обмін могло зірвати вільне трактування українською стороною підсумкового документа "нормандського саміту".

"Там були допущені при перекладі деякі помилки, на що звернули увагу представники "ДНР" і "ЛНР". Наскільки мені відомо, вже виправлені помилки, — зазначає Лозовський. — В іншому — не бачу перешкод, які можуть зупинити обмін. Він багато значить і для однієї, і для іншої сторони".

При цьому Лозовський підкреслює, що обстріли, якими обмінюються сторони конфлікту, не сприяють його вирішенню в цілому і обміну полоненими – зокрема.

"Припинити обстріли могло б розведення сил і засобів вздовж всієї лінії розмежування. Але українська сторона на це не пішла... І все ж шанси на обмін до нового року я бачу як 90 з 100%", — говорить аналітик.

Потрібно нагадати про "Будапешт"

Голова правління в Центрі стратегічних досліджень Павло Жовніренко вважає, що обмін відбудеться, тому що він стосується лише тих утримуваних, хто має відношення до конфлікту на Донбасі.

"В комюніке за підсумками зустрічі в Парижі сказано, що Мінські домовленості продовжують бути основою "нормандського формату". А механізмом їх здійснення є Тристороння контактна група з мирного врегулювання ситуації на Сході України, — зазначає експерт. — Криму там немає. Так що і списки складають відповідні. В інтересах РФ і далі педалювати цю тему – ТКГ, конфлікт на Сході України і т. д. В результаті Крим як би в стороні. За фактом, проведення переговорів в Мінському форматі сприяє забуттю питання Криму, включаючи політв'язнів (зокрема, кримських татар), які утримуються Росією".

Жовніренко упевнений, що головним форматом має стати Будапештський меморандум, де є вся Україна, включаючи Крим.

"Не можна розривати один конфлікт, одну війну на врегулювання ситуації на окремих ділянках, — пояснює експерт. — Це — безперспективний шлях, що потрібен Путіну, який продовжує війну на виснаження України".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!