"Провал Мінська": експерти розповіли про перспективи подальших переговорів

У Мінську 18 грудня відбулась перша зустріч переговірників після нормандського формату». І остання – в цьому році. Не вдалося вирішити жодного питання обміну полоненими (анонсувався до кінця 2019-го), ні узгодити дату чергового перемир'я. Експерти пояснили виданню «Коментарі», про що говорять такі підсумки переговорів, а також - чого чекати далі

Політолог Максим Джигун зазначає, що у будь-яких домовленостях з Україною країна-агресор Росія діє дуже прагматично, продумуючи кожен крок і його можливі наслідки.

"Узгодження обміну полоненими точно не було жестом доброї волі від Путіна, - вважає експерт. Роблячи такий крок, лідер Росії точно знав, що буде намагатися "виторгувати" натомість. Однією з основних причин невдалих домовленостей в Мінську було питання транзиту російського газу через Україну. Для РФ збереження українського газового ринку залишається одним з топ-пріоритетів, тому вони готові йти на будь-які кроки для досягнення цієї мети".

"Ви - нам, ми - вам"

В даному випадку росіяни грають за сценарієм "ви підписуєте вигідний для нас договір - ми повертаємо вам полонених", - впевнений політолог.

"Безперечно, для Зеленського повернення українських полонених було б чудовою можливістю "звітувати" перед українським суспільством напередодні Нового року. Однак, не факт, що він поведеться на такий шантаж з боку Путіна, - каже Джигун. - Ймовірно, до кінця року в Мінську відбудеться ще один раунд переговорів Тристоронньої контактної групи. Але ймовірність досягнення домовленостей – під питанням".

"Позиції РФ незмінні"

Аналітик Українського незалежного центру політичних досліджень, представник Національної платформи для діалогу про мир і безпечну реінтеграцію Юлія Тищенко впевнена: переговори в Мінську демонструють відсутність політичної волі РФ після зустрічі в нормандської форматі реалізовувати існуючі домовленості.

"Позиції РФ залишилися незмінними: продовжується політичний тиск щодо насамперед політичних складових мінського процесу так, як це розуміє РФ. Фактично в Парижі говорилося про необхідність виконання і гнучкості мінських домовленостей, але РФ інтерпретує їх у своїх інтересах без дієвого діалогу з реалізації", - резюмує Юлія Тищенко.

Засновник міжнародного волонтерського спільноти InformNapalm Роман Бурко пропонує на фактично провальні підсумки зустрічі в Мінську накласти ситуацію на фронті. Картина невтішна.

"Значне збільшення обстрілу, на яке вказала СММ ОБСЄ і фіксація скупчення РСЗВ "Град" на окупованій території можуть свідчити про загострення ситуації і можливої ескалації з боку російських гібридних військ, - вважає Бурко. – Мета - примусити Київ до нових поступок. Зима може бути гарячою, а односторонній відведення Об'єднаних сил з закріплених позицій може бути використаний ворогом для просування вперед".

Як повідомляв портал "Коментарі", в Парижі наполягали, що домовленості лідерів України, Росії, Німеччини та Франції щодо обміну полоненими і за черговим ділянок розведення військ в Донбасі будуть формалізовані у Мінську. Але цього поки не сталося.