Головна Новини Політика зовнішня політика Відставка уряду РФ: експерти оцінили наслідки для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Відставка уряду РФ: експерти оцінили наслідки для України

Звернення президента Путіна викликало відгук у експертному середовищі

16 січня 2020, 10:57 comments3958
Поділіться публікацією:
Відставка уряду РФ: експерти оцінили наслідки для України

Уряд РФ після резонансного звернення президента Путіна до Федеральних зборів (мова про зміну Конституції, звуженні прав глави держави і розширення прав Держдуми) пішло у відставку, на посаду прем'єра Путін вніс до Держдуми кандидатуру глави Федеральної податкової служби (ФПС) Росії Михайла Мішустіна. Експерти оцінили для видання "Коментарі" зміни, що різко відбуваються в РФ  і їх можливі наслідки для України.

"Новий прем'єр — фігура тимчасова"

Ветеран, військовий і політичний експерт директор Міжнародного центру протидії російській пропаганді Юрій Кочевенко впевнений, що зміна Конституції РФ і наступна за нею відставка уряду – це не більш ніж прагнення Путіна залишитися при владі довічно.

"Персона, яка очолить уряд, значення не має. Це – тимчасова фігура, — підкреслює експерт. — Не має принципового значення і те, в якій формі будуть реалізовані запропоновані зміни. Чи буде в підсумку ліквідовано пост президента, або його збережуть, але з чисто номінальними повноваженнями. Перейдуть повноваження керівника країни до прем'єр-міністра, чи буде придумана нова посада (наприклад, глава державної ради). Все це — лише маніпуляції. Нагадаю, що попередні зміни до Конституції теж вносилися під Путіна, щоб продовжити його перебування у влади. А заодно почистити  владну вертикаль від недостатньо надійних і лояльних".

За словами Кочевенко, не важливо, як називається країна: Золота Орда, Московське царство, Російська імперія, СРСР або РФ.

"Суть її державної моделі завжди одна і та ж — рабське схиляння перед тим, хто нагорі. Як показує історія, по-іншому вони не вміють", — підкреслює експерт.

Негативна реакція світового співтовариства, зокрема на те, що російські закони тепер ставляться вище міжнародних норм права, для Путіна значення не має, впевнений Кочевенко. Збереження влади для нього набагато важливіше.

"Не варто переоцінювати ці зміни і для України, — застерігає експерт. — Якою б не була російська влада — вона завжди буде антиукраїнською. Саме існування нашої держави — це непрохідна кістка в їх імперському горлі. Але ми повинні скористатися цією ситуацією, щоб завдати удару по російській пропаганді і ще раз показати світу тоталітарну сутність агресора".

"Ризики для України не зникнуть"

Експерт Українського інституту аналізу політики та менеджменту (УІАМП) Микола Спірідонов вважає сталися події досить несподіваними.

"Здавалося, що Медведєв, без бою поступився Путіну крісло президента, буде при ньому вічним прем'єром, — зазначає Спиридонов. – Висловлюють припущення, що до змін Конституції Путіна підштовхнув візит канцлера Німеччини Ангели Меркель до Москви у минулі вихідні. Офіційно говорили про газ, нормандському форматі, ситуації на Близькому Сході. Про що могли говорити тихо – ми навряд чи дізнаємося. Але якось все збіглося".

Експерт УИАМП не виключає, що Путін, зневірившись знайти наступника, намагається створити баланс влади. Посилюються позиції прем'єра і Держдуми, але у президента теж залишаються потужні важелі.

"У Росії, як відомо, після довгого перебування у владі — втрачати її небезпечно. А Путін за роки правління став чимось на зразок царя. І бажаючих "звалити" царя вистачає. Але при створюваної конфігурації, якщо Путін йде без наступника, йому складніше буде завдати шкоди. Адже створені групи впливу будуть фактично воювати між собою", — пояснює Спиридонов.

На думку експерта, майбутня російська політреформа має позитив для України. Та й не тільки для нашої країни.

"Коли Росія вступала в конфлікт з Грузією (2008), а потім і з Україною (2014), ці різкі рішення приймалися саме першою особою держави. Нинішня конституційна перебудова робить російське державне керівництво більш інертним. І різкі рішення одноосібно приймати вже не вийде, — підкреслює Спиридонов. — Це не означає, що ризики для України зникнуть. Але влаштувати нові загострення (вводити кудись війська, анексувати території) Москві буде складніше, ніж раніше".

"Путін втомився від Медведєва"

Колишній працівник СБУ і консультант Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки оборони Іван Ступак впевнений, що главу ФСП РФ Михайла Мішустіна, запропонованого Путіним на посаду прем'єра, зроблять головою уряду найближчим часом — за прискореною процедурою. Більшістю голосів, якщо не при стовідсотковій підтримці Держдуми.

"Мішустін — людина цікава. Раніше сильно розкручений ніде не був. Вся його біографія зводиться до того, що народився, очолював якесь ЧП, а з 1998 року перейшов на держслужбу — і відразу став помічником керівника податкової служби РФ, — наголошує Ступак. — У той період, коли він зайняв цей пост, Володимир Путін був директором Федеральної служби безпеки РФ. Думаю, що просто так заскочити на таку посаду, без протекції, у Мішустіна б не вийшло. Звідси висновок — вони знайомі, тісно пов'язані. Цілком можливо, що навіть раніше тісно співпрацювали".

Путін втомився від Медведєва, який його бліда тінь, блякла копія, вважає експерт. І Медведєв втомився від такої ролі. Так що рішення про відхід Медведєва було безболісним і обопільним.

"Думаю, буде посилення групи силовиків. Тому що податкова служба і митна служба завжди перебували в РФ під контролем ФСБ, — пояснює Ступак. — У всіх сенсах — від операцій до кадрів. Посилюється і внутрішня гра в Кремлі. Основний акцент при такій кадровій рокіровці — посилення збору податків. Тому що в російському бюджеті грошей не вистачає".

Як повідомляв портал "Коментарі", президент РФ Володимир Путін вніс на розгляд до Держдуми кандидатуру глави Федеральної податкової служби Росії Михайла Мішустіна на посаду прем'єр-міністра.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!