Головна Новини Політика зовнішня політика «Кінець проекту "Новоросія"»: експерти оцінили ймовірну відставку Суркова
commentss НОВИНИ Всі новини

«Кінець проекту "Новоросія"»: експерти оцінили ймовірну відставку Суркова

На прохання видання "Коментарі" політичні експерти поділилися думками про можливу відставку кремлівського куратора Донбасу Владислава Суркова і покладення цих обов'язків на заступника голови адміністрації президента РФ Дмитра Козака

27 січня 2020, 09:50 comments3526
Поділіться публікацією:
«Кінець проекту "Новоросія"»: експерти оцінили ймовірну відставку Суркова

Днями у ЗМІ з'явилася інформація, що помічник президента РФ Володимира Путіна, куратор окупованого Донбасу Владислав Сурков (очолював український напрям у російській зовнішній політиці з 2013 року) йде у відставку. Його місце нібито займе новопризначений заступник голови адміністрації президента РФ Дмитро Козак. Незважаючи на те, що Кремль поки офіційно не підтвердив ротацію, наближені до верхівки російської влади джерела називають питання вирішеним. Експерти розповіли виданню "Коментарі", про що можуть говорити такі кадрові рішення в ракурсі російсько-українських відносин у цілому і конфлікту на Донбасі зокрема.

Замість "Мишачого короля" — ефективний комунікатор

З високим ступенем імовірності можна припустити, що зміна куратора від Кремля українського напряму (відставка Суркова і заміна його Козаком) поліпшить політичну атмосферу переговорів з мирного врегулювання збройного конфлікту на Донбасі, вважає доктор політичних наук Ігор Піляєв.

"На відміну від Суркова — "Мишачого короля" таємної дипломатії, яка давно стала непривабливо явною і яка завжди у главу кута ставила тактичний "бубновий інтерес" всіляких пройдисвітів, інтриганів і технологів конвертації влади у власність, фігура Козака виглядає переконливішою, у ній виражений інтерес пошуку стратегічного врегулювання тривалого конфлікту навколо ОРДЛО, — пояснює експерт. — Це, мабуть, на сьогодні найбільш компромісна фігура парламентера від РФ для української сторони".

Піляєв нагадує, що в багажі Козака — помітна роль у "замиренні" Чечні і Північного Кавказу в цілому, системний план врегулювання в Молдові на основі "асиметричної федерації", який отримав у 2003 році схвалення всіх сторін конфлікту, а також ЄС, але зірвався в півкроку від початку реалізації в силу різкої зміни, під тиском США, позиції тодішнього президента Молдови Володимира Вороніна.

Також багато в чому завдяки Козаку українська і російська сторони досягли системного врегулювання своїх газових відносин на п'ятирічну перспективу.

"Козак — ефективний комунікатор, на що вказує його прагматичний, без ідеологічних нашарувань, контакт з помічником президента України Андрієм Єрмаком, — продовжує доктор політичних наук. — Не варто забувати і українське походження Козака: він уродженець Гайворонського району Кіровоградщини, землі давніх козацьких поселень і традицій, тому Україна для нього ‒ не просто фігура на шаховій дошці геополітики, а свого роду "пам'ять серця"... Відставка Суркова і слух про призначення Козака — це свого роду "пряниковий подарунок" Москви Володимиру Зеленському на день його народження (25 січня, коли близький до Суркова політолог Олексій Чеснаков повідомив, що Сурков йде з держслужби "у зв'язку зі зміною курсу на українському напрямку", президенту України виповнилося 42 роки, – прим. ред.), що свідчить про можливість компромісу стосовно як алгоритму реалізації "формули Штайнмайера", так і самих Мінських угод".

У контексті Мінських угод експерт підкреслює, що мова про деяке коригуванні їх тексту, що допускає, наприклад, миротворців з третіх країн або спостерігачів ОБСЄ на весь периметр зовнішньої межі ОРДЛО ‒ де-юре українського кордону ‒ з РФ.

У той же час призначення російським куратором Козака ‒ це дуже серйозний виклик для українських переговірників з Донбасу, що вимагає від них глибоко продуманої, послідовної і жорстко консолідованої позиції на всіх рівнях і у всіх форматах відповідних переговорів, резюмує Ігор Піляєв.

"Відставка Суркова може бути правдою наполовину"

Засновник міжнародного волонтерського спільноти InformNapalm Роман Бурко нагадує, що чутки про відставку Суркова то виникають, то згасають останні два роки.

"На цей раз вони можуть бути правдиві лише наполовину, — підкреслює Бурко. — Сурков може офіційно передати частину справ, але його вплив  може зберегтися. Більш ймовірно, що черговий підйом цього слуху — лише димова завіса і "білий шум". Зазначу, що саме Сурков є архітектором і безпосереднім куратором проекту "Новоросія". Широкій громадськості багато практичних аспектів і масштабів впливу Суркова стали доступні після публікації на InformNapalm в 2016 році дампів поштового листування з його канцелярії, здобутих хактівістами Українського Кіберальянсу. Цей грандіозний витік даних хоч і був дуже болючим для Кремля, але не призвів до відставки Суркова — він зміг зберегти свої позиції".

На думку Романа Бурко, чергова інформація про нібито відставку Суркова, навіть якщо вона підтвердиться, ніяк не вплине на стратегію РФ по Україні і Донбасу зокрема.

"Гібридна агресія буде тривати ще довго. Поки у РФ є сили і засоби", — вважає засновник InformNapalm.

"Зміна токсичних персон починається"

Політолог Андрій Окара вважає, що відставка Суркова — це остаточні похорон проекту "Новоросія". Втім, від ідеї залучення суміжних держав у різного роду союзи в РФ, на думку експерта, не відмовилися.

"Цікаво, що незабаром після інформації Чеснакова про звільнення Суркова з'явилися новини про те, що так званий глава "ДНР" Денис Пушилін залишив Донецьк. Можливо, поїхав до Москви. Можливо, ще куди... Але, швидше за все, заміна "токсичних" персон якщо ще почалася, то найближчим часом почнеться, — зазначає Окара. — Ще цікавий момент. Нещодавно в Абхазії стався своєрідний місцевий "майдан". Президента, перемога якого була отримана суперечливим шляхом, "скинули". Будуть перевибори. Це був проект Суркова, у ньому були задіяні абхазькі бойовики, які раніше діяли на Донбасі. Такі собі "абхазькі донбасівці". Ми можемо припустити, що ці події не були схвалені Кремлем".

Політолог наголошує, що дуже важливим є питання "потоків" — коштів, які виділяє РФ на Абхазію, і на так звані "ДНР" і "ЛНР". В "республіках" є чимало "прилипал", які присмоктуються до виділених Росією грошей.

"Нова стратегія "м'якої сили" і "замирення", яку, швидше за все, буде проповідувати Дмитро Козак, створює більше спокус, ніж попередній напір Суркова. Поки неясно, до якого рівня поступок Росії готова дійти нова українська еліта, а також основна частина українського суспільства. Але готовність таку ми бачимо. При тому, що ризики втягнення України в орбіту впливу РФ нікуди не поділися", — підсумував Андрій Окара.

Як раніше повідомляли "Коментарі", прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков спростував існування указу про відставку Владислава Суркова з посади помічника Володимира Путіна.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!