Головна Новини Політика зовнішня політика "Зустріч з Дудою "перетвориться на гарбуз" ще до її закінчення", - експерти про візит Зеленського в Польщу
commentss НОВИНИ Всі новини

"Зустріч з Дудою "перетвориться на гарбуз" ще до її закінчення", - експерти про візит Зеленського в Польщу

Президент України Володимир Зеленський 26-27 січня перебуває з робочим візитом у Республіці Польща. Експерти спрогнозували для видання «Коментарі», які теми можуть обговорити глави держав

27 січня 2020, 12:20 comments4325
Поділіться публікацією:
"Зустріч з Дудою "перетвориться на гарбуз" ще до її закінчення", - експерти про візит Зеленського в Польщу

Програмою візиту Володимира Зеленського в Польщу передбачено не тільки участь у пам'ятних заходах у м. Освенцим (до 75-річчя визволення концтабору Аушвіц-Біркенау), але й зустріч з президентом Анджеєм Дудою. Чи можуть під час цього візиту бути прийняті якісь важливі для українсько-польських стосунків рішення, а також — будуть піднімати болючу для наших країн тему Росії, яка, на думку лідер правлячої польської партії "Закон і справедливість" Ярослава Качиньського, повинна разом з Німеччиною заплатити компенсацію Польщі за шкоду, заподіяну країні під час Другої світової війни, розповіли експерти.

"Києву та Варшаві досі вистачає чутливих тем, які треба вирішувати двом президентам"

Політичний експерт, дипломат Вадим Трюхан впевнений, що під час візиту будуть підніматися і тема протидії агресії Росії, і комплекс питань, які є актуальними в українсько-польських відносинах.

"Польща і Україна – це дві країни, які є природними партнерами. Причому обидві країни за всю свою історію, у тому числі новітню, натерпілися від імперської політики Кремля, – підкреслює експерт. – Разом з тим, у відносинах між Києвом і Варшавою досі вистачає чутливих тем, які треба вирішувати двом президентам. В першу чергу – це практичні аспекти реалізації наданого Україною дозволу на відновлення ексгумаційних робіт, недопущення руйнування українських пам'ятних знаків на території Польщі і так далі.

Важливе місце в переговорах Зеленського з Дудою та представниками уряду Польщі будуть займати також питання торговельно-економічного та інвестиційного співробітництва, впевнений Вадим Трюхан. Дипломат нагадує, що товарообіг між двома країнами перевищив 7 мільярдів доларів, і має потенціал подолати позначку в 10 мільярдів протягом найближчих двох-трьох років.

"Захід ритуально-показового характер"

Політичний консультант, технолог, спеціаліст з GR Андрій Бодров припускає, що візит Зеленського в Польщу залишиться в тому ж ряду, у якому виявилася поїздка українського президента на економічний форум у Давос.

"Вимовлені потрібні слова, спрямовані, насамперед, на вживання у внутрішньополітичному дискурсі, відзнятий відеоряд виступів у "авторитетних" декораціях, зроблені деякі спроби загладити "помилки минулого", – перераховує Бодров. – Тут я маю на увазі промову президента перед колишніми в'язнями концтабору Аушвіц-Біркенау. Згадка в тексті виступу Голокосту як однієї з найстрашніших трагедій людства і великої ролі українців у порятунку переслідуваних євреїв – заочна відповідь на звинувачення Ізраїлю в  кампанії за прославляння лідерів українських націоналістів того періоду. Влади і ряд представників Ізраїлю однозначно відносять їх до організаторів знищення єврейського населення України і посібників фашистів".

Пікантність ситуації полягає і в тому, відзначає експерт, що героїзація націоналістів – це закид, що висувається Україні і з боку Польщі.

"Саме це – ще одна вилка, ще один цугцванг, який перетворює, швидше за все, цю поїздку в захід ритуально-показового характеру, – підкреслює Бодров. – Перебуваючи під внутрішнім тиском політичних угруповань, використовуючи націоналістичну риторику у своїх електоральних цілях, Зеленський позбавлений маневру на зовнішньополітичному фронті і нічого значущого відповісти полякам на вищеописані закиди не зможе. Адже дана тематика вкрай важлива для Дуди: він знаходиться в ситуації виборів, що наближаються, в яких дана теза – одна з ключових. Це блокує можливість для значного просування у поліпшенні двосторонніх відносин. І зустріч з польським колегою загрожує перетворитися на гарбуз ще до її закінчення".

Важливих рішень очікувати не варто, і ось чому

Політолог, кандидат політичних наук Максим Ялі сумнівається, що під час візиту будуть прийняті якісь важливі рішення для двосторонніх відносин.

"У пам'ятних заходах, крім президента Зеленського, будуть приймати участь багато представників інших країн. Під час подібних заходів не приймаються важливі рішення, які зазвичай готуються тривалий час і підписуються в результаті двосторонніх, а не багатосторонніх зустрічей", – зазначає експерт.

Що стосується теми Росії, то президент Зеленський, на думку Максима Ялі, навряд чи буде робити якісь різкі заяви на адресу Кремля у світлі підготовку нової зустрічі "нормандському форматі".

"Зеленський в принципі уникає піддаванню різкій критиці Росію, навіть там, де вона цього заслуговує. Я маю на увазі загострення ситуації на Донбасі з початку цього року і збільшення кількості загиблих українських воїнів. Польська сторона може підняти цю "хвору" для обох країн тему. Однак впевнений, президент Зеленський у такому разі спробує "згладити кути" і не підтримає свого колегу", – резюмував експерт.

Як раніше писали "Коментарі", Зеленський звернувся до колишніх в'язнів концтабору Аушвіц-Біркенау, назвавши їх променями сонця.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!