Головна Новини Політика зовнішня політика Шокін проти Байдена: експерти оцінили перспективи справи
commentss НОВИНИ Всі новини

Шокін проти Байдена: експерти оцінили перспективи справи

Українські політологи оцінили звернення Віктора Шокіна в ДБР

30 січня 2020, 11:37 comments1756
Поділіться публікацією:
Шокін проти Байдена: експерти оцінили перспективи справи

Екс-генпрокурор України Віктор Шокін вимагає від Державного бюро розслідувань (ДБР) відкрити кримінальне провадження стосовно екс-віце-президента США Джозефа Байдена (ймовірний кандидат в президенти США від демпартії) за нібито незаконний вплив на нього (Шокіна) як на генпрокурора України. Експерти на прохання видання "Коментарі" оцінили перспективи справи і наслідки чергового скандалу.

За словами Шокіна, в кінці 2015 року і на початку 2016 року Джозеф Байден під час офіційних візитів в Україну нібито вів з керівниками нашої держави (в тому числі президентом Петром Порошенком) переговори щодо усунення Шокіна з посади голови Генеральної прокуратури України (ГПУ). Основна мета цього, запевняє колишній керівник ГПУ, було згортання об'єктивного розслідування кримінальних проваджень за фактами протиправної діяльності осіб, пов'язаних з газовою компанією Burisma Holding Limited (Кіпр), в тому числі сина Джозефа Байдена – Хантера. Як стверджує Шокін, екс-віце-президент США за його звільнення обіцяв безперешкодне надання держгарантії США на суму $1 млрд.

Тим часом адвокат президента США Дональда Трампа Рудольф Джуліані анонсував публікацію звіту австрійського доктора про те, що була спроба вбити ключового свідка у справі про подвійний підкуп Байдена-Порошенко — Віктора Шокіна".

Нагадаємо, що в даний момент у США запущена процедура імпічменту Трампа за нібито тиск на українського президента Володимира Зеленського з метою відновити розслідування щодо компанії Burisma, з якою пов'язаний Хантер Байден.

"Всі дії орієнтовані на американського виборця"

Керівний партнер Юридичної фірми Patriot.Legal Денис Бондар упевнений, що Україні вкрай небезпечно ще глибше втягуватися в американське передвиборче протистояння.

"Хочеться сподіватися, що досвід з опублікуванням телефонної розмови Трампа-Зеленського навчив цьому українську владу. Зараз в цю гру втягується все більше українських "політичних збитих льотчиків", серед яких і Шокін, – відзначає юридичний експерт. – Зрозуміло, що ці люди йдуть ва-банк, їм нема чого втрачати в публічному чи політичному сенсі. Вони можуть собі дозволити відкрито грати на стороні республіканців і безпосередньо Трампа, вимагаючи від ДБР відкрити справу проти Байдена, плодити сенсаційні піар-заяви".

Денис Бондар вважає, що ці дії орієнтовані, насамперед, на американського виборця: "Їх тут же підхоплюють про-трамповскі ЗМІ і розносять як "зраду" проти його основного противника Байдена".

Однак офіційним представникам української влади, в тому числі правоохоронним органам, вкрай небезпечно бути втягнутими в цю американську боротьбу, упевнений експерт.

"По-перше, і Сенат і Конгрес – від яких залежить маса міжнародних питань – це і демократи і республіканці, – пояснює Бондар. – По-друге, соціології показують, що у Трампа ситуація з рейтингом на тлі процесу імпічменту не така вже й хороша. Тому – хто б не виграв в листопаді на президентських виборах у США – таку стратегічну помилку української влади, яка може сама себе девальвувати, не пробачать".

"Брак уваги"

У конфліктолога, політичного експерта Тетяни Луповой історія з заявою Шокіна викликає багато питань.

"Мабуть, "абсолютно випадково" воно звучить саме в цей момент, коли в США набирає обертів імпічмент Трампа, коли Росія повернулася в ПАРЄ, а Європа стає все ближче до РФ і все далі від України, поступово залишаючи нам чи не єдиного стратегічного партнера – США, – підкреслює Лупова. – І в цей момент виникає Шокін, вже забутий усіма. І робить заяву про злочин 5-річної давності".

Конфліктолог вважає безглуздим задавати питання, чому він мовчав досі, кому і наскільки вигідно це "гучна справа".

"Міг бути такий факт (тиску) в принципі – завдання для слідства, – продовжує Тетяна Лупова. – Мені згадалася одна історія, яку мені коли-то розповіли правоохоронці. Десь у надрах прокуратури є стара справа, порушена за вимогу пенсіонерки вельми похилого віку. Вона запевняла, що її згвалтував якийсь голлівудський актор... І справу змушені були розслідувати, перевіряти, чи перебувала дана людина в Україні в зазначений час і так далі. А у жінки просто – брак уваги".

"Спроби заявити про себе"

Це питання – скоріше політичне, ніж правове, тому його перспективи туманні, вважає аналітик, фахівець з політичного PR в ToShoNado.Agency Андрій Попов.

"Справу, безумовно, можуть відкрити за заявою Шокіна. Але хід   при президентові Зеленском і главі ДБР Венедиктової навряд чи дадуть, – вважає Попов. – Зеленський не втомлюється заявляти, що не хоче втручатися в американські вибори. Так що ми бачимо лише спробу Шокіна заявити про себе, PR-акцію".

Аналітик підкреслює, що політична активність в США протягом року буде зростати – перед запланованими на осінь президентськими виборами.

"В Україні теж де-факто розпочалася передвиборна кампанія. Це буде стимулювати як наших, так і зарубіжних політиків до різного роду спроб "засвітитись" у ЗМІ, отримати резонанс і PR, в тому числі і шляхом інформаційних провокацій, – говорить Попов. – Не здивуюся, якщо Шокін потім виявиться в команді якої-небудь політичної сили, яка змушена йти ва-банк заради швидкого підняття рейтингу. Повторюся – в правові наслідки цієї справи в короткостроковій перспективі я не вірю".

Як повідомляв портал "Коментарі", адвокат Рудольф Джуліані заявив, що Віктора Шокіна "ледь не вбили".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!