Головна Новини Політика зовнішня політика Росія залишається в ПАРЄ: експерти оцінили рішення євродепутатів
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія залишається в ПАРЄ: експерти оцінили рішення євродепутатів

Експерти розповіли про перспективи знаходження РФ в ПАРЄ

31 січня 2020, 11:48 comments2177
Поділіться публікацією:
Росія залишається в ПАРЄ: експерти оцінили рішення євродепутатів

Більшість депутатів ПАРЄ підтримали на цьому тижні резолюцію, яка дозволяє російській делегації залишитися в Парламентській асамблеї Ради Європи, незважаючи на невиконання попередніх її резолюцій (щодо агресії РФ проти України). Українська делегація заявила, що в Раді Європи сформована "нова нормальність", однак має намір продовжувати роботу організації. Експерти розповіли виданню "Коментарі", про що говорить новий розклад в ПАРЄ, і може його як-небудь змінити, граючи "у довгу", Україна.

"Більшість резолюцій ПАРЄ носять популістський характер"

Роль і місце таких організацій як ПАРЄ в сучасній архітектурі європейської (не)безпеки не варто надмірно переоцінювати, впевнений політичний соціолог Олексій Полтораков.

"Подібні структури вже давно виступають, передусім, як масштабні майданчики, які функціонують у режимі "а поговорити". І членство в таких структурах, відповідно, переслідує дві зовні значущі, але внутрішньо не так вже й принципові цілі – статус членства як такого (до речі, без членства в РЄ членство в ЄС неможливо "за визначенням") і можливість використовувати цю площадку як канал донесення політико-дипломатичних меседжів і сигналів. "Клуб, в якому надмірно багато членів, перестає бути клубом", — відзначав ще Уїнстон Черчілль. До речі, саме він був ініціатором створення Ради Європи", – підкреслює Полтораков.

Експерт погоджується, що в ПАРЄ вже досить давно сформувалась не те, щоб "нова реальність", але певні сумнівні "правила гри".

"Вони базуються насамперед на політико-правовій тематиці – і серйозно підривають довіру до цієї структури, – каже політичний соціолог. – Так, найбільш гострі практичні складові українсько-російської кризи (насамперед – санкції та їх процедури) в якомусь сенсі "виносяться за дужки". В результаті цього більшість резолюцій ПАРЄ набувають в чомусь навіть популістський характер – у стилі "давайте жити дружно". Росія ж примудряється нав'язувати ПАРЄ свій порядок денний, використовуючи жорсткі ультиматуми начебто загрози виходу з РЄ як такого".

Полтораков упевнений, що Україні не варто дистанціюватися від активностей ПАРЄ. Хоча б тому, що без активної присутності представників нашої країни там, приймаються цією структурою резолюції і рішення (від повернення до неї Росії — до призначення віце-спікером ПАРЄ керівника російської делегації, заступника голови Держдуми Петра Толстого) можуть бути ще проблемний. І навпаки.

"Яскравий приклад – остання резолюція ПАРЄ, в якій (саме в результаті продавлювання цього пасажу Україною) Росія була визначена стороною Мінських угод", – зазначає експерт.

"РФ є токсичною державою"

Народний депутат VIII скликання, юридичний і політичний експерт Ігор Алексєєв з жалем відзначає, що надходили на цьому тижні зі Страсбурга новини були позитивними для України. Але впевнений, що наша країна повинна тривати боротися на міжнародних майданчиках.

"Ми стали свідками, як представника РФ призначили віце-спікером ПАРЄ, як фактично заради Росії змінили порядок встановлення і зняття санкцій, проігнорувавши позицію України і країн, які нас підтримуються, – нагадує експерт. – При цьому потрібно розуміти, що ПАРЄ стала лояльною до РФ не на цьому тижні. Ми бачили ще в минулому році, як РФ повертали в ПАРЄ. А відсутність української делегації на осінній сесії дозволило росіянам ще активніше працювати на всіх майданчиках. Результат ми побачили на цьому тижні".

Незважаючи на окремі заклики до нових демаршів (аж до чергового покидання українцями сесії ПАРЄ), Алексєєв впевнений, що це точно не стане хорошим рішенням – особливо у світлі євроінтеграційних устремлінь України.

"Потрібно розуміти, що ПАРЄ – це майданчик, де можна доносити наші позиції по Криму і ситуації на Донбасі. А де нас немає, є росіяни, які будуть активно просувати свої ідеі, – підкреслює експерт. – І чим менше ми будемо говорити про війну на Донбасі, про анексію Криму, про порушення прав людини на цих територіях, тим частіше будуть, в тому числі в ПАРЄ, звучати російські тези про легітимність анексії Криму і про те, що на Донбасі не війна (де РФ – агресор), а елементи "громадянського конфлікту". Так що ми, безумовно, повинні продовжувати боротися, незважаючи на гіркоту поразок. І повинні доносити до європейців думку, що РФ є токсичною державою".

Алексєєв звертає увагу, що українська делегація в більшості своїй нова, в певній мірі — недосвідчена. І об'єктивно – мало що від неї залежало щодо голосувань, які пройшли на цьому тижні.

"Потрібно набиратися досвіду, обростати політичними м'язами для майбутніх міжнародних баталій, в яких належить відстоювати інтереси України, – упевнений експерт. – І дуже важливо, щоб голос українських влади й опозиції, який може різнитися у Верховній Раді, звучав в унісон в ПАРЄ".

"Програний бій, але не війна"

Політичний експерт Тарас Загородній упевнений, що Україна може переломити ситуацію в ПАРЄ.

"Як показує практика роботи нашої делегації в попередні п'ять років, добре мотивована команда може багато зробити. До того ж, у нас є вірні союзники, особливо представники Східної Європи", – підкреслює Загородній.

При цьому, на думку експерта, репутація ПАРЄ серйозно постраждала: і поверненням російської делегації (без виконання попередніх рекомендацій ПАРЄ), та ускладненням накладення санкцій при порушенні принципів ПАРЄ.

"Але ми повинні розуміти, що РФ в ПАРЄ сама себе буде "закопувати", буде вести себе нахабно, шантажувати, посилювати корупційну складову серед і без того досить корумпованих європейських чиновників і політиків. І все це рано чи пізно зіграє нам на руку, – вважає Загородній. – Так що поки що програний лише бій, але не програна війна. Важливо вести злагоджену роботу, знаходити нових союзників, не давати європейцями "забути" про те, що вони потурають агресору".

Як повідомляв портал "Коментарі", Україна продовжить роботу в Парламентській асамблеї Ради Європи, незважаючи на підтвердження повноважень делегації РФ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!