Головна Новини Політика зовнішня політика Візит Ердогана в Україну: експерти розповіли, чого варто очікувати
commentss НОВИНИ Всі новини

Візит Ердогана в Україну: експерти розповіли, чого варто очікувати

Експерти вважають, що сьогодні не буде домовленостей, які значно на щось вплинуть

3 лютого 2020, 13:43 comments2839
Поділіться публікацією:
Візит Ердогана в Україну: експерти розповіли, чого варто очікувати

Президент Турецької Республіки Реджеп Тайїп Ердоган 3 лютого прилетів в Україну з офіційним візитом. Експерти поділилися з виданням "Коментарі" очікуваннями від цього візиту.

Візит Ердогана в Україну: що можуть обговорити

Військовий експерт, колишній працівник оперативного управління Генштабу (з 2003 по 2006 рр.) Олег Жданов наголошує, що Україна та Туреччина – важливі стратегічні партнери, для яких важливо робити спільні проекти.

"Ще в 2016 році, під час візиту Порошенка до Туреччини Ердоган пропонував робити спільний бойовий літак. У них є фюзеляж, у нас – Моторсіч. Але чомусь не склалося, – зазначає експерт. – Зате зараз є можливість "будувати мости". Наприклад, Туреччина могла б залучити Україну до будівництва нового каналу в обхід Босфору, що дасть великі економічні переваги".

І, звичайно, зауважує Жданов, важливі питання Криму.

"Туреччина зацікавлена в тому, щоб допомогти нам у вирішенні цього питання у розрізі кримсько-татарського народу. Перед візитом в Україну Ердоган в чергове виступив із засудженням анексії Криму Росією. І це – хороший знак, – впевнений військовий експерт. – Надавши допомогу в поверненні Криму до складу України, вирішивши питання автономії Меджлісу, Туреччина отримала можливість серйозно впливати на політичну ситуацію в Україні. А це важливо, так як наша країна стає ключовою у багатьох світових перипетіях".

На думку Жданова, сьогодні Зеленський і Ердоган можуть просто намітити шляхи і визначитися – йдемо ми разом з ним чи ні. А далі вже – робота урядів, яким доручать виконувати поставлені завдання.

Візит Ердогана в Україну: революційних рішень не буде

Політичний експерт Валерій Клочок показовим називає заплановані на сьогодні не тільки зустріч Володимира Зеленського з Реджепом Ердоганом у форматі віч-на-віч, але і засідання Стратегічної ради високого рівня між Україною та Туреччиною під співголовуванням очільників держав, а також участь президентів в українсько-турецькому бізнес-форумі.

"Не думаю, що сьогодні ми отримаємо якийсь ривок допомоги Туреччини з припинення російської агресії. Але якісь перспективні речі можуть обговорити, – зазначає експерт. – При цьому потрібно розуміти, що в умовах неоднозначних відносин самої Туреччини з Росією (спільні проекти, в тому числі газові і військові, спільна участь у конфлікті в Сирії), говорити про те, що якимось чином Ердоган зможе серйозно допомогти Україні в питанні російської агресії я б не став. Хоча не можна скидати з рахунків важливість Туреччини у звільненні кримських татар, про що говорять багато. Це може стати додатковим інструментом у майбутніх домовленості України з РФ щодо чергового обміну утримуваними особами".

Валерій Клочок нагадує, що кримські татари фактично вимагають від президента України (незалежно від прізвища) внесення до парламенту законопроекту щодо змін до Конституції, що передбачають надання права кримським татарам на самоопределление.

"Можливо, якби Ердоган підтримав цю позицію, можна було б піти іншим шляхом вирішення питання повернення півострова. Та Крим в майбутньому міг би стати автономією іншої — з більш широкими повноваженнями. І таким чином змістити акценти на світовій геополітичній карті щодо подальших сценаріїв звільнення Криму від російської окупації", – каже експерт.

Також він відзначає важливість торговельного співробітництва України з Туреччиною. За попередніми оцінками, воно може збільшитися в чотири рази — до 10 млрд доларів рік.

"У той же час якихось конкретних, революційних кроків після візиту Эрдогна очікувати не варто, – впевнений Валерій Клочок. – Взаємини в трикутнику Туреччина-Україна-Росія досить складні. Кожна країна грає за себе. Хотілося б, звичайно, щоб Україна розраховувала не лише на якусь допомогу з-за кордону (не важливо від кого), але і сама робила конкретні кроки в плані боротьби за національні інтереси".

Візит Ердогана в Україну: новий етап україно-турецьких відносин

Експерт з питань сектора оборони і безпеки Олег Старих вважає візит Ердогана до Києва дуже важливим, здатним встановити новий етап україно-турецьких відносин.

"На мою думку, акцент зроблять на економічної та політичної складових, – говорить він. – Важливо і військово-технічне співробітництво: спільне створення якихось підприємств, участь у спільних проектах, турецькі інвестиції в український оборонно-промисловий комплекс з метою створення високотехнологічних видів зброї. Між Туреччиною і Україною вже ведеться співробітництво щодо поставок засобів зв'язку, безпілотників. Якщо українська сторона вийде не тільки на покупку, але і на виробництво БПЛА в Україні, це стало б великим проривом".

Експерт упевнений, що ставлення Росії Туреччина не буде робити різких заяв і рухів.

"Вони щільно співпрацюють з росіянами. І наше завдання – не лізти в їхні стосунки, а переслідувати власні інтереси. Намагатися зробити так, щоб Туреччини (у якій друга після США по потужності армія в НАТО) в певних аспектах вигідніше було співпрацювати з Україною, а не з РФ", – підкреслює людей Похилого віку.

Раніше "Коментарі" писали, що українські журналісти також з'ясували детальний план заходів, на яких буде присутній турецький лідер.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!