Головна Новини Політика зовнішня політика «Справи Порошенка»: що заважає і що може допомогти довести п'ятого президента до суду
commentss НОВИНИ Всі новини

«Справи Порошенка»: що заважає і що може допомогти довести п'ятого президента до суду

Політичні експерти слабо вірять в те, що хоча б одне з відкритих проти Петра Порошенка кримінальних проваджень, дійде до суду. При цьому, за однією з версій, переслідування п'ятого президента діючою владою може зіграти йому на руку

10 лютого 2020, 19:25 comments2876
Поділіться публікацією:
«Справи Порошенка»: що заважає і що може допомогти довести п'ятого президента до суду

П'ятий президент України Петро Порошенко став фігурантом проваджень, відкритих проти нього Національним антикорупційним бюро України (НАБУ) за двома статтями – про незаконне привласнення майна та відмиванні коштів. Раніше стало відомо, що Державне бюро розслідувань (ДБР) готує матеріали для примусового приводу Порошенко на допит в якості свідка. Експерти розповіли виданню "Коментарі" про шанси довести до суду хоч одне з виробництв, в яких фігурує екс-президент.

Фактори, які грають проти Порошенка

Політичний консультант, технолог, спеціаліст з GR Андрій Бодров нагадує, що на поточний момент Порошенко є фігурантом 12 різних виробництв.

"Це – наслідок його абсолютної самовпевненості і недбалості в "президентському" періоді життя. Занадто багато політиків і підприємців вважають Петра Олексійовича джерелом своїх бід в ті роки. Сила протидії тепер намагається повернути борг сторицею, – підкреслює політконсультант. – Чи є реальні перспективи побачити "весняні посадки", що активно обіцяла нинішня влада в передвиборних баталіях? На поточний момент – не схоже".

Швидкість та активність процесу розслідувань більше нагадують стратегію стримування політичних амбіцій Порошенка, який "опікує" певну частину радикальних угруповань, пояснює Бодров.

"Влада розглядає ці групи як одну із загроз для своєї стабільності всередині країни та іміджу за її межами. У рішеннях, які стоять на порядку денному – ринок землі, взаємини навколо газової труби і Укрзалізниці, приватизація низки об'єктів – занадто багато грошей і інтересів, щоб дозволити кому-небудь вести себе "голосно". Адже гроші люблять тишу, а інвестори – стабільність, нехай і умовну", – говорить експерт.

При цьому, за словами Бодрова, проти Порошенка грає цілий ряд факторів.

"Це провал імпічменту президента Дональда Трампа, що дає сигнал ряду вищих чиновників в Україні про необхідність реагувати на побажання Руді Джуліані (особистий адвокат президента США, – прим. ред.) у сфері розслідувань "інтимних відносин" демократів і колишньої влади в Україні, – зазначає експерт. – І "зайнятість" геополітичної грибниці, що посадила вищих силовиків країни в свої крісла, "порятунком рядового Ситника" (мова про директора Національного антикорупційного бюро України Артема Ситника, який за незадекларований елітний відпочинок був внесений до реєстру корупціонерів, – прим. ред.), утриманням крісла під генпрокурором Рябошапкою".

Але все це, вважає політконсультант, лише попутні фактори. Цього мало. Справжню загрозу, на його думку, для Порошенка може представляти тільки погіршення його справ на Заході.

"Якщо там складуться обставини, які зажадають активізації політичного скандалу навколо "українського треку" у внутрішньоамериканських розбірках (або, наприклад, реквізиції його активів), тоді й виникнуть реальні ризики для п'ятого президента. Та й ті – не смертельні. Адже наші силовики – це "продукт" консультацій з боку іншого крила західного політикуму", – підсумував експерт.

Щодо Порошенка у влади є два шляхи

Юрист, правозахисник, народний депутат України 8 скликання, експерт з реформування правоохоронних органів, органів юстиції та судової гілки влади Українського інституту майбутнього Андрій Помазанов, коментуючи інформацію про відкриття НАБУ чергового кримінального провадження стосовно діяльності п'ятого президента України Петра Порошенка, цікавим фактом у цьому контексті вважає те, що змусив відкрити відповідне кримінальне провадження Вищий антикорупційний суд України.

"Така інформація може свідчити про те, що НАБУ раніше відмовляло у кримінальному переслідуванні Порошенка за цими фактами, – підкреслює Помазанов. – Незважаючи на "корупційну" історію самого керівника НАБУ Артема Ситника, такі дії щодо "відкриття-невідкриття" виробництв проти Порошенка більше нагадують танці з бубном окремо взятого правоохоронного органу навколо безпрецедентного для України переслідування екс-президента і його оточення".

Сьогодні, на думку експерта, всередині владних структур відбувається величезна боротьба за те, чи будуть працювати антикорупційні правоохоронні органи так, як прописано в законі (боротися з корупцією), чи будуть і далі виконувати вказівки топ-чиновників в частині переслідування окремо взятих осіб.

"У разі розвитку подій щодо Петра Порошенка з першим сценарієм, п'ятого президенту доведеться доводити свою правоту і непричетність до будь-якого роду зловживань і корупції в суді, – впевнений Помазанов. – Якщо ж влада піде хибним шляхом, намагаючись заробити політичні дивіденди, танцюючи на кістках попередників, кримінальні провадження будуть приречені на провал, а суспільство знову почне дивуватися своїм вибором".

Справу проти Порошенка може бути стартом його передвиборної кампанії

Всі попередні спроби залучити п'ятого президента України до відповідальності являли собою скоріше медійну кампанію, ніж реальний слідчий процес, вважає політтехнолог Олександр Курбан.

"Раніше згадувалися два десятка епізодів, за якими у слідчих, які нібито є питання. Але насправді за всіма епізодами Порошенко проходив як свідок. Особливо показовим у цьому плані став виклик його в ДБР (на 21 та 24 січня), в той момент, коли він збирався летіти в Давос. У повістках знову було вказано, що його викликають як свідка, – підкреслює Курбан. – Всілякі заяви про примусовий характер приводу Порошенка або перспективи оформлення йому статусу підозрюваного – не більше, ніж піар нової влади. Він не збирається ухилятися. Навпаки, кожен похід до слідчих для п'ятого президента – привід в черговий раз вийти в ефір не тільки на належних йому "5-ому" і "Прямому" каналах, і стати жертвою свавілля ЗЕ-команди".

"Справа Порошенко" до суду однозначно не дійде, впевнений політтехнолог.

"А якщо його спробують зліпити за аналогією з аваковським судилищем над волонтерами і ветеранами, то Зеленський та його оточення сильно програють, – вважає Курбан. – По-перше, наше суспільство завжди на стороні жертв судової та правоохоронної систем. По-друге, міжнародний резонанс остаточно потопить імідж Зеленського. По-третє, це стане стартом підготовчого етапу передвиборчої кампанії Порошенко на наступні президентські вибори, його політичної сили на місцевих (восени) і можливо на дострокові парламентські".

Як раніше писали "Коментарі", експерти проаналізували позови про політичне переслідування і виробництва, де п'ятий президент Петро Порошенко виступає свідком.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!