Головна Новини Політика зовнішня політика Обмін послів між Україною і Росією: експерти пояснили, коли і за яких умов це можливо
commentss НОВИНИ Всі новини

Обмін послів між Україною і Росією: експерти пояснили, коли і за яких умов це можливо

Експерти розповіли, навіщо Росія хоче відновити послів з Україною і чи може піти на поступки українська влада

11 лютого 2020, 10:46 comments2529
Поділіться публікацією:
Обмін послів між Україною і Росією: експерти пояснили, коли і за яких умов це можливо

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив про готовність його країни знову обмінятися з Україною послами. Він також вважає "нерозумними" заходи щодо зведення бар'єрів у сфері транспортного сполучення та комунікації. Експерти розповіли виданню "Коментарі", коли і за яких умов можливі повернення послів України в РФ, а РФ – в Україну.

Нагадаємо, Україна і РФ відкликали для консультацій своїх послів у 2014 році, після того, як росіяни анексували український Крим. У 2018 році Верховна Рада прийняла Закон №0206 "Про припинення дії Договору про дружбу, співпрацю і партнерство між Україною і Російською Федерацією".

На слова Лаврова про послів вже відреагували прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков (запевняє, що Москва і Київ поки не ведуть в цей момент предметної розмови про обмін послами) і український МЗС (там зазначають, що наша країна не планує призначати посла в Росії найближчим часом).

"Росія хоче створити собі образ миротворця"

Керівник Центру військово-правових досліджень, адвокат Олександр Мусієнко вважає, що Лавров вкинув у інформаційний простір тезу про можливості обміну послами між Україною і Росією з пропагандистською та провокативною метою.

"Це зроблено, щоб створити для РФ образ "миротворця". Показати: "Ну, дивіться – Росія нібито не проти мирного врегулювання. Ми готові навіть обмінятися послами. Між нами нібито війни немає. Ми готові робити кроки до примирення". Але насправді ми бачимо, що РФ і підтримувані нею сили на Сході України ведуть війну. І явно не готові до мирного врегулювання, – підкреслює Мусієнко. – Обстріли українських позицій тривають, Крим залишається анексованим, частина Донбасу окупована російськими військами і проросійськими формуваннями невизнаних республік".

Враховуючи, що у реальності жодних кроків до розрядки ситуації Росія не демонструє, експерт не бачить ніяких передумов до того, щоб між РФ і Україною відбувся обмін послами. На думку Мусієнка, обмін можливий лише після припинення бойових дій, повернення Україні окупованих територій Донбасу і анексованого Криму.

"Повернення послів стане серйозним ударом по команді Зеленського"

Політолог Андрій Окара вважає, що обмін послами між Україною і Росією (повернення послів) буде означати, що офіційний Київ визнає всю ту реальність у російсько-українських відносинах, яка склалася, починаючи з 2014 року. Включаючи анексію Криму.

"Це покаже, що українська влада не має претензій до РФ. І що межа, яка фактично склалася на цей момент, влаштовує Київ, – підкреслює Окара. – Повернення послів стане серйозним ударом по команді Зеленського. І може викликати неконтрольовані політичні наслідки".

За словами політолога, всі останні дії нової української влади у відносинах з Росією будувалися за моделлю маленьких, покрокових поступок.

"І подібна тактика рятує Зеленського та його оточення від серйозних політичних викликів з боку українського громадянського суспільства. Протести є, але вони не критичні. А ось якби, умовно кажучи, не відрізали шматочками, а різко, величезними шматками, – ця влада могла б не встояти, – вважає Окара. – Єдина можлива відповідь у цій ситуації – ніяких розмов про послів, поки не буде вирішено питання з Донбасом і Кримом".

"Підтримка Вашингтоном України може дорого коштувати РФ"

Директор Київської академії політичних перспектив, політичний експерт Михайло Железняк вважає, що ключовою причиною для заяв Лаврова про послів стало чергове побоювання РФ небайдужого ставлення західної дипломатії до України.

"Підтримка Вашингтоном України може дорого коштувати РФ, – пояснює експерт. – І Москва вважає, що зараз доцільний час для повернення послів. Завдання полягає в тому, щоб почати діалог, в якому для України вже буде недипломатично грати в подвійні стандарти, озираючись на США. Цей процес міг би розпочатися раніше, але за чотири роки після підписання Мінських угод для РФ нічого не змінилося, бо п'ятий президент України Петро Порошенко відкрито саботував ці домовленості".

При цьому політексперт нагадує, що в 2014 році відклик російського посла України став вимушеною заходом.

"Кияни просто розгромили будівлю посольства РФ. Яка ймовірність того, що його не розгромлять знову? Жодної. Українське суспільство буде готове до такого повернення тільки після реального зрушення на полях Мінських переговорів", – упевнений Железняк.

РФ відчуває санкції, тому знищення бар'єрів у сфері транспортного сполучення може стати першою робочою темою послів двох країн, вважає експерт. Але це, підкреслює Железняк, стане можливим лише після того, як почнуться реальні зрушення в деескалації конфлікту.

Раніше "Коментарі" написали, що Україна відповіла на пропозицію Росії призначити послів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!