Головна Новини Політика зовнішня політика «Нормандія» під загрозою: експерти прокоментували можливий зрив переговорів
commentss НОВИНИ Всі новини

«Нормандія» під загрозою: експерти прокоментували можливий зрив переговорів

Експерти звернули увагу на провальний формат переговорів у Мінську

13 лютого 2020, 18:11 comments1955
Поділіться публікацією:
«Нормандія» під загрозою: експерти прокоментували можливий зрив переговорів

Росія звинувачує Україну у відсутності прогресу щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Українська сторона звинувачує в тому ж РФ. Третя з початку року зустріч парламентерів по Донбасу в Мінську завершилася 12 лютого безрезультатно.

Експерти розповіли виданню "Коментарі", чи є шанс, що намічена на кінець березня — початок квітня зустріч у "нормандському форматі" відбудеться.

Зеленський повертає риторику Порошенка

Глава Інституту регіональної політики Енріке Менендес закликає позбутися ілюзій з приводу того, що процес врегулювання конфлікту на Донбасі буде швидким. І підкреслює, що прихід нової команди до влади, на жаль, не зміг змінити цю ситуацію.

"Мінський формат давно не є ефективним незалежним майданчиком для переговорів, яким мав стати, – зазначає експерт. – Там лише затверджуються якісь речі, які погодили в тому ж нормандському форматі. Але останнім часом навіть з цим – проблеми".

Менендес підкреслює, що вже півтора тижні курсує інформація, що намічена на початок квітня зустріч в нормандському форматі – під загрозою.

"Відповідні заяви робили глави російського та українського МЗС, нещодавно це підтвердив і новий глава Офісу президента України Андрій Єрмак, – нагадує глава ІРП. – Сумніви, що зустріч відбудеться, справді є. Той темп, який намітив Зеленський після першої зустрічі в Парижі, 9 грудня, явно не витримується. Вже 13 лютого, а немає навіть ознак того, що "домашня робота", яку взяла на себе Україна, виконується. Навіть у проекті немає закону про особливий статус Донбасу. А під внутрішньоукраїнський політичний клімат повертається риторика часів Порошенка".

Якщо Зеленський продовжує миротворчу риторику і часто говорить правильні слова, дії Верховної Ради і Кабміну демонструють зовсім інше, підкреслює Менендес.

"Навіть чисто символічний законопроект щодо полегшення отримання пенсій жителями ОРДЛО і переселенцями не зміг пройти перше читання, – нагадує експерт. – Нардепи продемонстрували заперечення гуманітарних аспектів ситуації на Донбасі. Враховуючи все, що відбувається, я припускаю, що зустрічі глав "нормандської четвірки" навесні, швидше за все, не буде. Хіба що – "дієтичний варіант" у вигляді зустрічі глав МЗС".

Кремлю нічого показати

Аналітик Фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" Марія Золкіна зізналася, що вона і не розраховувала на прогрес у переговорах з Донбасу.

"Було очевидно, – підкреслює Золкіна, – що жодна з нових ідей, спрямованих на перезапуск Мінська, не спрацює. Пропозиції української сторони про створення підгрупи з питання кордону, про переформатування представництва переговірників почуті не були. Якась робота ведеться лише за погодженням списків для подальшого обміну полоненими. Але його будуть "прив'язувати" до зустрічі в нормандському форматі. Якщо вона відбудеться (в чому є сумніви), то обмін проведуть або напередодні, або незабаром поле неї".

Друге питання, яке худо-бідно обговорюють в Мінську – узгодження трьох нових ділянок розведення сил і засобів. Але і тут, підкреслює аналітик, поки більше тупцювання на місці, ніж реальних зрушень. Начебто, погодили одну таку ділянку – в районі Гнутово на Донеччині. Однак остаточного рішення так і не прийняли.

"Враховуючи, що після зустрічі глав "нормандської четвірки" в Парижі ми не бачимо жодного прориву щодо врегулювання ситуації на Донбасі, немає підстав говорити, що нова зустріч відбудеться, – вважає Марія Золкіна. – Принаймні, в обумовлені раніше терміни (кінець березня – початок квітня). Нагадаю, що другу зустріч передбачалося присвятити політичним питанням, включаючи можливі вибори в ОРДЛО одночасно з всеукраїнськими – восени. Але щоб переходити до цього питання, потрібно закрити питання безпеки (припинення вогню, роззброєння незаконних формувань, виведення російських військ), чого і поруч немає. Режиму тиші не було жодного дня. Обстріли відбуваються навіть на ділянках, прилеглих до місць, де раніше розвели сили і засоби. Особливо це було помітно в Золотому на Луганщині".

Враховуючи, що російській стороні нічого продемонструвати в плані вирішення питань безпеки, їй немає сенсу і погоджуватися на нову зустріч глав України, РФ, Німеччини та Франції, вважає аналітик.

"Якщо ж зустріч все ж відбудеться, то вона не закінчиться проривними результатами, – підкреслює Золкіна. – Думаю, Зеленський прекрасно розуміє внутрішні ризики подальших поступок РФ. А якщо нової "нормандської зустрічі" не відбудеться або вона не дасть результату, можна буде говорити, що ми повернулися до замороженої ситуації. Якою вона, по суті, була три роки – до початку президентства Зеленського".

У Путіна час побєдобєсія

Враховуючи декларативність комюніке Паризької зустрічі, в якому сторони не брали на себе конкретних зобов'язань, а "висловлювали підтримку" або "стимулювали" Тристоронню контактну групу до якихось кроків. Ступінь виконання цього документа не впливає на терміни чергової зустрічі, вважає голова Центру досліджень соціальних перспектив Донбасу Сергій Гармаш.

"Тим більше, що тематика наступної зустрічі вже чітко позначена: "щодо політичних та умов безпеки, серед іншого – для організації місцевих виборів".

Тобто, якщо сторони встигнуть сформувати свої пропозиції щодо виборів і досягнуть консенсусу, то лідери можуть зібратися, щоб їх обговорити, навіть незважаючи на військову ситуацію на фронті, – підкреслює Гармаш. – Але поки в такий консенсус віриться слабо. В даний момент Росія не дає підстав вірити в можливість компромісу. Принаймні, не озвучує їх. Швидше – навпаки".

Ще одним фактором настрою президента РФ Володимира Путіна буде парад Перемоги та участь в ньому президента Франції Емманюеля Макрона, вважає глава ЦДСП Донбасу.

"Тобто, нормандська зустріч, в якій зацікавлений Макрон, може бути для Кремля фактором стимуляції президента Франції до участі у параді на Красній площі, – пояснює Гармаш. – Це для Путіна дуже важливо в контексті його спроби переписати історію Другої Світової... Тому, думаю, раніше травня зустріч не відбудеться в жодному разі. А відбудеться вона пізніше – буде залежати від багатьох факторів, в тому числі від результативності контактів Єрмака (глава Офісу президента України Андрій Єрмак – ред.) з Козаком (заступник глави адміністрації президента РФ Дмитро Козак – ред.), а також від того, наскільки наш парламент зможе реалізувати їх домовленості. Поки я в цьому не впевнений".

Як повідомляв сайт "Коментарі", раніше стало відомо, що Контактна група попередньо схвалила розведення сил і засобів в районі Гнутово Донецької області.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!