Головна Новини Політика зовнішня політика Перша Мюнхенська конференція Зеленського: навіщо вона потрібна Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Перша Мюнхенська конференція Зеленського: навіщо вона потрібна Україні

Експерти звертають увагу на той факт, що в ході Мюнхенській конференції з безпеки не заплановано навіть неформальної зустрічі учасників "нормандської четвірки", хоча саме на лідерські домовленості зараз робиться ставка в процесі мирного врегулювання конфлікту на Донбасі

14 лютого 2020, 11:15 comments2755
Поділіться публікацією:
Перша Мюнхенська конференція Зеленського: навіщо вона потрібна Україні

Володимир Зеленський вперше в статусі президента України візьме участь у Мюнхенській конференції з безпеки, яка пройде 14-16 лютого. Експерти розповіли виданню "Коментарі", чи можна очікувати важливих для України рішень і зустрічей під час цього форуму.

Путіна і Меркель у Мюнхені не буде

У 56-й Мюнхенській конференції з безпеки (МКБ) беруть участь 800 делегатів, у тому числі очікується прибуття 40 глав держав і урядів, близько 60 глав МЗС і 40 міністрів оборони. Концентрація високопоставлених політиків, які визначають світову порядок у сфері безпеки не тільки в рамках євроатлантичного співтовариства, але і всього світу буде дуже високою, зазначає експерт-міжнародник Олександр Мішин.

"Враховуючи, що в установчій доповіді перед початком роботи конференції прозвучала думка про падіння ролі колективного Заходу ("Westlessness"), то українській стороні важливо усвідомлювати цю тенденцію", – вважає експерт.

Найбільш значущими для України учасниками МКБ в контексті врегулювання ситуації на Донбасі виступають, на думку Олександра Мішина, президент Франції Емманюель Макрон, глава МЗС ФРН Хейко Маас, держсекретар США Майк Помпео, міністр оборони США Марк Еспер, генсек ОБСЄ Томас Гремінгер.

"Важливо відзначити відсутність в числі учасників форуму федерального канцлера Німеччини Ангели Меркель, а також президента Росії Володимира Путіна, – підкреслює експерт. – З цього випливає, що хоча президент України Володимир Зеленський прибуде до Мюнхена, але навіть неформальної зустрічі учасників "нормандської четвірки" на вищому рівні не заплановано. Хоча саме на лідерські домовленості зараз робиться ставка в процесі мирного врегулювання на Донбасі. Також не запланована і зустріч міністрів закордонних справ "нормандського формату", оскільки вони є малоефективними з практичної точки зору".

З цього випливає, що за підсумками роботи МКБ не слід очікувати якихось конкретних рішень для України, вважає Мішин.

"Будуть окреслені лише уточнені позиції зацікавлених сторін щодо проблеми російської агресії і пошуку рецептів врегулювання конфліктних ситуації, – говорить експерт. – Для Києва важливо зберегти на радарах світових лідерів проблематику Донбасу і Криму, і отримати підтвердження готовності країн Заходу підтримувати режим санкцій проти Москви, поки вона не піде на конструктивний діалог в частині відновлення українського суверенітету над тимчасово непідконтрольними територіями".

Зеленського в Мюнхені повинні цікавити контакти з Канадою і Іраном

Для української делегації на МКБ були б корисними контакти з прем'єр-міністром Канади Джастіном Трюдо і президентом Литви Ґітанасом Науседою для отримання консолідованої підтримки в питаннях євроатлантичної інтеграції, вважає Мішин.

"У світлі початку 9 березня 2020 року суду в Гаазі у справі над особами, підозрюваними у причетності до катастрофи MH17 (малайзійський "Боїнг", імовірно збитий російськими кадровими військовими над Донеччиною влітку 2014-го, – прим. ред.), була б корисною зустріч українського лідера з прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте, – продовжує експерт. – Адже росіяни давно ведуть секретні переговори зі сторонами даного інциденту, і є необхідність нейтралізувати можливі ризики для встановлення справжніх винуватців трагедії. Оскільки в Мюнхені буде і глава МЗС Ірану Мохаммад Джавад Заріф, то тема катастрофи рейсу МАУ PS 752 також може бути піднята Україною".

Щодо енергетичної безпеки України та активізації роботи ГУАМ, то традиційно будь-які контакти з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим представляються важливими, впевнений Мішин.

"І, нарешті, у світлі готовності української сторони взяти участь у діяльності місії НАТО в Іраку після відновлення її роботи можливі переговори з генеральним секретарем НАТО Йенсом Столтенбергом і главою МЗС Іраку Мохамедом Алі аль-Хакімом", – резюмує експерт.

Тема миротворців на Мюнхенській конференції-2020 буде неактуальна

Експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілля Куса зазначає, що на полях Мюнхенської конференції, безумовно, будуть різноманітні зустрічі. Але на форматах, подібних цьому, важливих рішень ніхто не приймає, підкреслює експерт.

"У свій час Порошенко в Мюнхені говорив про миротворців для Донбасу. Але зараз ця тема неактуальна – ані для України, ані для Росії. Тож не думаю, що вона буде обговорюватися на конференції. Чесно кажучи, я взагалі не думаю, що в Мюнхені буде активно обговорюватися Донбас, – говорить Ілля Куса. – А якщо і буде, то навряд чи це призведе до якихось серйозних змін політики, риторики, комунікації між Україною і РФ з цього питання. Мюнхен — не те місце, де це вирішується".

Якби Київ і Москва хотіли зробити якісь зрушення у вирішенні конфлікту саме в Мюнхені, вони б заздалегідь готувалися до цього, вважає експерт УІБ.

"А я не бачу ніяких подібного роду планів", – зазначає Ілля Куса.

Тема України на Мюнхенській конференції не буде домінуючою

Політолог Андрій Золотарьов нагадує, що в доповіді МКБ, яка була представлена Міжнародною кризовою групою до самої конференції, Україна названа в топ-10 країн, на території яких відбуваються конфлікти, за якими треба спостерігати в 2020 році.

"Враховуючи те, що наша країна стоїть десятою в цьому списку, стає зрозумілим, що українська тема не буде на МКБ домінуючою, – зазначає експерт. – Тим же США куди важливіша ситуація на Близькому Сході. І все ж нашій країні, безумовно, є що сказати, і є до чого закликати міжнародне співтовариство"

За словами Золотарьова, все в тій же доповіді аналітиків підкреслюється, що новий президент України "привніс нову енергію" в спробі завершити конфлікт на Донбасі. Але враховуючи, що плани щодо повного припинення вогню і роззброєння так і не втілилися в життя, спроби деескалації конфлікту, які ми спостерігали з літа, можуть завалитися. І ситуація може загостритися.

"В цьому аспекті Зеленському вкрай важливо донести до Заходу (особливо до колег по нормандському формату – Німеччини та Франції) правильність української позиції щодо черговості виконання Мінських угод. А саме: спершу нам передають контроль за кордоном, а потім можна говорити про вибори в ОРДЛО, – підкреслює політолог. – І, звичайно, все це – після припинення обстрілів і проведення демілітаризації".

Як раніше повідомляв портал "Коментарі", Володимир Зеленський на Мюнхенській конференції з безпеки буде виступати під час окремої сесії, яка присвячена нашій державі. Крім того, планується кілька двосторонніх зустрічей з керівниками інших країн.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!