Головна Новини Політика зовнішня політика Нові Мінські угоди: експерти оцінили ідею МЗС переглянути деякі пункти документу
commentss НОВИНИ Всі новини

Нові Мінські угоди: експерти оцінили ідею МЗС переглянути деякі пункти документу

Експерти розповіли, чи реально змінити редакцію Мінських угод або формат переговорів

24 лютого 2020, 11:04 comments3944
Поділіться публікацією:
Нові Мінські угоди: експерти оцінили ідею МЗС переглянути деякі пункти документу

Україна працює над новим варіантом Мінських угод (МУ), оскільки деякі пункти документу в чинній редакції реалізувати неможливо, заявив глава МЗС України Вадим Пристайко. Експерти висловили порталу "Коментарі" думки, чи реально змінити редакцію МУ або формат переговорів (в тому числі, розширюючи коло учасників).

"Заяви Пристайко – не більш ніж "білий шум""

Співголова Громадської ініціативи "Права Справа", історик, юрист Дмитро Снєгирьов підкреслює: "Пристайко, дійсно, заявив, що ми працюємо над тим, щоб змінити МУ. При цьому зазначив, що деякі зміни вже відбулися. І назвав серед таких "формулу Штайнмайера" і розведення сил і засобів. Чому він вважає, що "формула Штайнмайера" (яка фактично є закріпленням особливого статусу ОРДЛО, що прописано в МУ) і розведення сил і засобів (що також є в "Мінську") є нововведенням, особисто для мене – загадка..."

Експерт нагадує, що є чіткі заяви Пєскова (прес-секретар президента РФ, "голос Кремля") і Лаврова (глава МЗС РФ), що перегляд МУ – тупиковий шлях.

"Від України вимагають безальтернативного виконання МУ, особливо в політичній частині. Тож заяви Пристайка – не більш ніж "білий шум", спроба видати бажане за дійсне, – впевнений Снєгірьов. – Більш того, подібні заяви свідчать про відсутність в української сторони свого чіткого плану, "дорожньої карти" щодо врегулювання ситуації на Сході України. А постійні компроміси свідчять про те, що ми фактично йдемо у фарватері російської політики щодо Донбасу, реалізуємо кремлівський варіант врегулювання".

"Документ однозначно слід переглянути"

Позиція української сторони щодо перегляду мінських угод повинна і надалі залишатися незмінною, впевнений політолог Олег Гнатюк. На його думку, документ однозначно слід переглянути в частині контролю України над східним кордоном і проведення виборів на Донбасі.

Політолог наголошує, що послідовність, з якою Україна готова виконувати мінські домовленості, та яку необхідно закріпити на наступній зустрічі в "нормандському форматі", повинна бути наступною:

- роззброєння незаконних збройних формувань на Донбасі;

- встановлення режиму повної тиші;

- виведення всіх незаконних збройних формувань з території України;

- встановлення українською стороною контролю над східним кордоном;

- проведення виборів.

"Саме в такому вигляді має бути проголошена офіційна позиція України на міжнародній арені щодо війни на Донбасі, – підкреслює Гнатюк. – Це допоможе нашій країні заручитися підтримкою країн-партнерів і, як результат, вплинути на непохитну позицію російської сторони, а також на інші країни нормандської четвірки".

Інший сценарій може бути не занадто оптимістичним для нашої держави, вважає політолог.

"Знаючи те, що Німеччину, Францію і РФ влаштовує нинішній стан домовленостей, а також на тлі останніх заяв президента Франції щодо поглиблення співпраці з Росією, можна зробити висновок, що ці країни будуть виходити зі своїх інтересів. Вони можуть відмовитися переглядати МУ тільки тому, що так захотіла Україна, – каже Гнатюк. – Однак треба застерегти: якщо домовитися не вдасться і наша держава в кінцевому підсумку все-таки прийме умови російської сторони (що передбачають спочатку вибори, а потім питання кордону), то Україна отримає у тілі держави анклав, керований Російською Федерацією. А значить – ще більший контроль агресора над нашими внутрішніми процесами".

"Змінити "мінські домовленості" можливо"

Заступник директора Українського інституту дослідження екстремізму Богдан Петренко впевнений – змінити "мінські домовленості" можливо. А точніше, їх можна відкоригувати.

"Про це, наприклад, свідчить те, що на нормандських зустрічах лідери чотирьох країн домовлялися про окремі дії, які взагалі не прописані в мінських домовленостях. Зокрема, про розведення військ, яке реалізовано у трьох точках і заплановано ще в трьох, – зазначає експерт. – Останнім часом взагалі в суспільстві намагаються нав'язати дискусію про те, чи варто розводити війська по всій лінії дотику. Хоча таких вимог в Комплексі дій немає".

Також Петренко звертає увагу, що спостерігається і зміна послідовності реалізації мінських домовленостей.

"Зокрема, впровадження політичної складовою попереду безпеки, – говорить експерт. – Відчутний тиск Москви з імплементації "формули Штайнмайера", проведення виборів в ОРДЛО, внесення змін до Конституції щодо особливого статусу. Хоча перший пункт Комплексу дій говорить про повне припинення вогню на території ОРДЛО, що не реалізується. А частина пунктів взагалі не мають місця в чіткій послідовності – зокрема, роззброєння незаконних збройних угруповань".

Тому, впевнений Петренко, можна говорити про модифікації (але не скасування МУ).

"Звичайно, ми завжди будемо впиратися у непоступливість Кремля (яка є не більше, ніж показовою). Але поки я не бачу цілісної стратегії, – зазначає експерт. Або ми заговорюємо Москву. Тобто, затягуємо реалізацію "кремлівської логіки" втілення МУ, заговорюючи Москву і світ. І тим самим готуючи базу для звільнення Донбасу (перш за все, унаслідок зміни громадської думки на окупованій території та в самій Росії, посилюючи власний економічний і військовий потенціал). Або ж ми заговорюємо власне населення різними сценаріями, готуючи і підштовхуючи його до прийняття капітуляції (відмова від Криму і прийняття Донбасу на умовах Кремля)... У нас занадто асиметричний конфлікт для реалізації сценарію "зійтися десь посередині". І в цих умовах слід розуміти, що поки (де б ми не зійшлися посередині) – ми будемо змушені поступатися українським суверенітетом та / або українською територіальною цілісністю".

Раніше "Коментарі" писали, що Пристайко заявив, що з часом буде розроблено новий документ замість мінських угод.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!