Головна Новини Політика зовнішня політика Стеження за чиновниками США в Україні: як буде розвиватися розслідування і хто потрапить під удар
commentss НОВИНИ Всі новини

Стеження за чиновниками США в Україні: як буде розвиватися розслідування і хто потрапить під удар

Експерти спрогнозували, як будуть розвиватися події щодо розслідування можливого стеження за чиновниками США в Україні за часів минулої влади

5 березня 2020, 15:20 comments2383
Поділіться публікацією:
Стеження за чиновниками США в Україні: як буде розвиватися розслідування і хто потрапить під удар

Міністерство внутрішніх справ України отримало матеріали щодо можливого незаконного стеження в Україні за посадовими особами США (за часів минулої влади). Експерти розповіли виданню "Коментарі", як можуть розіграти цю ситуацію в Штатах і в Україні, а також – хто може потрапити під удар.

"У Штатах розслідування цієї справи перебуває в сфері інтересів демократів"

Політолог, співробітник Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Максим Степаненко звертає увагу на те, наскільки оперативно відреагував міністр МВС України Арсен Аваков на можливий факт стеження за колишнім послом США в Україні Марі Йованович.

"Його реакція була швидкою і досить професійною: створення спільної слідчої групи, передача матеріалів справи у МВС. Відповідно, міністр Аваков демонструє США свою професійність, що важливо, враховуючи кількість негативу, яка спрямована на Авакова в Україні", – підкреслює Степаненко.

У Штатах, зазначає політолог, розслідування даної справи знаходиться у сфері інтересів демократів, тому що саме проти їх людини, можливо, було вчинено протиправну дію.

"Природно, ці можливі факти, якщо вони підтвердяться наслідком, будуть використані в передвиборній боротьбі за президентське крісло у США. І навпаки, республіканці не зацікавлені в тому, щоб демократи отримали додатковий інструмент для боротьби проти них на виборах. Можна припустити, що обидві політичні сили будуть намагатися "схилити" Авакова прийти до бажаного для себе результату слідства", – говорить Степаненко.

В інтересах України, вважає співробітник МЦПД, розслідувати цю справу об'єктивно, щоб ні у кого не залишилося питань, як це часто трапляється з розслідуванням резонансних справ у нашій країні.

"Крім того, для України було б краще, якщо б результати цього дослідження були представлені вже після проведення виборів США, адже будь-який результат буде використовуватися для боротьби в рамках передвиборної гонки", – упевнений політолог.

"Факт стеження за американськими громадянами – червона ганчірка для США"

Експерт у сфері права і політичних технологій, керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків Михайло Дяденко, коментуючи наслідки розслідування можливого стеження за громадянами США на території України, зазначає: "Ситуація ускладнюється тим, що зараз у нас є політична нестабільність, пов'язана з можливою відставкою уряду, силовиків, генпрокурора. Цілком можливо, що певні кадрові рішення будуть прийняті вже 4 березня. Тому складно спрогнозувати, як буде і чи буде взагалі просуватися розслідування".

На думку експерта, якщо є певні підозри щодо стеження, відповідним українським органам важливо діяти за законом і надавати всіляке сприяння США.

"Незалежно від того, за ким велося стеження (за представниками республіканців або демократів), сам факт стеження за американськими громадянами – червона ганчірка для США, – підкреслює Дяденко. – Якщо будуть надані відповідні пояснення, американська сторона з розумінням поставиться до ситуації. Але буде вимагати покарання винних. Насамперед – посадових осіб, які ініціювали стеження. Вони можуть потрапити не просто під санкції, але і під каток правоохоронної машини США, аж до переслідування по всьому світу".

З наявної інформації можна зробити висновок, що мова йде про людей, які займають певні посади під час президентства Порошенка.

"При цьому не варто відкидати, – підкреслює експерт, – що "злив" таких даних – це цілеспрямована спроба одного політичного табору всередині України підставити іншого. Адже той, кого будуть обґрунтовано звинувачувати в організації стеження за американськими громадянами, може стати "зайвим" по ту сторону океану".

"Вся ця "справа про стеження" – абсолютна порожнеча"

Аналітик Михайло Подоляк вважає, що ми маємо справу зі стандартною за теперішніх часів спекуляцією, яка ні до чого суттєвого не призведе.

"Довести факт безпосереднього стеження складно, якщо паралельно з цим не робилися контррозвідувальні заходи, – пояснює аналітик. – Тобто, в даному випадку має місце скоріше лише інформаційний контекст. Що, втім, знову ж чутливо. Позаяк у нас негласно склалися дві умовно проамериканських групи (умовно, тому що заточені під республіканців і демократів в їх внутрішньому протистоянні) та кожна з них має гарне "вікно" в американських медіа".

Але з юридичної точки зору, підкреслює Подоляк, вся ця "справа про стеження" – абсолютна порожнеча.

Раніше "Коментарі" писали, що США і Німеччина хочуть попрацювати зі Шмигалем.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!