Головна Новини Політика зовнішня політика Закриття українського кордону: на кого це вплине найбільше
commentss НОВИНИ Всі новини

Закриття українського кордону: на кого це вплине найбільше

Експерти вважають, що закриття кордону не врятує ситуацію з коронавірусом в Україні

13 березня 2020, 18:21 comments7257
Поділіться публікацією:
Закриття українського кордону: на кого це вплине найбільше


У рамках протидії коронавірусу Рада нацбезпеки і оборони України (РНБО) постановила через 48 годин як мінімум на два тижні закрити кордони для іноземців. Експерти оцінили для видання "Коментарі" це рішення РНБО щодо його ефективності та можливих негативних наслідків.

Це потрібно було зробити давно

Експерт Українського інституту майбутнього (УІМ) Ілля Куса позитивно оцінює рішення РНБО про закриття кордонів для іноземців.

"Всі країни, де зафіксовані випадки коронавірусу, закривають кордони. І нам давно треба було вводити подібні обмежувальні заходи, – вважає Куса. – Вважаю цей захід досить ефективним. Але обов'язково потрібні і внутрішні обмеження, для того, щоб ефективно підтримувати карантин всередині країни. Адже вірус вже занесений в Україну. І з ним потрібно боротися всередині".

На думку експерта УІМ, те, що відбувається в Італії, Бельгії, Нідерландах, Франції, де введені жорсткі заходи боротьби з епідемією, чекає і нас. Це логіка дій під час подібних НС.

"Поки я не бачу негативних наслідків від рішення РНБО. Воно було правильним і цілком логічним", – резюмує Ілля Куса.

Більше для протоколу, ніж для справи

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов вважає закриття кордонів для іноземців швидше за протокольною мірою, ніж дієвою.

"Це не завадить, якщо вже держава хоче показати, що стурбований всієї цієї пандемією. Але давайте говорити прямо: це скоріше ритуальна, протокольна міра, ніж реально-практична. За кордон (у тому числі в Італію, де вирує коронавірус) на заробітки виїхали сотні тисяч українців. І тепер вони повертаються, щоб пересидіти вірусний шторм в Україні, – зазначає експерт. – Якщо говорити про заходи безпеки, то як раз наші трудові мігранти, що повертаються з країн ЄС, охоплених епідемією, можуть бути носіями вірусу. І що? Як ми будемо вирішувати ці загрози? Закриття кордонів від іноземців це питання не вирішує".

А ось по туристичному бізнесу, по готелям і ресторанам, які могли відвідати іноземці, закриття кордонів вдарить, упевнений Вадим Карасьов.

"Правда, два тижні – термін невеликий. Але не факт, що закриття кордонів не продовжать", – зазначає директор ІГС.

Негативних наслідків не уникнути

Політичний експерт, соціолог Андрій Єременко впевнений, що негативні наслідки очевидні: іноземні громадяни не приїдуть в Україну, не залишать тут свої гроші, не укладуть якісь контракти.

"Наскільки виправдано закриття кордонів з медичної точки зору – сказати не беруся. Але у мене складається враження, що карантинні заходи зроблені і всякого роду посилення проводять не стільки через вірус, скільки через світову кризу. Про нього говорять вже кілька років, але прихід постійно відкладається. В тому числі через небажання чинної влади, щоб це відбулося при них, – пояснює Єременко. – А зараз, під прикриттям епідемії, можна щось "обнулити", когось збанкрутувати. Плюс, наша державна влада хоче показати свою ефективність. Довести, що здатна справлятися з труднощами. Можливо, з цим пов'язані, з моєї точки зору, неадекватно жорсткі карантинні заходи".

Соціолог зазначає, що смертність від коронавірусу вище грипозної, але не набагато.

"Так що карантинні заходи в школах, можливо, і виправдані, а от закриття кордону, як мені здається, скоріше політичний крок, ніж медичний, – каже Єременко. – Крім того, вірус і так в Україні вже є (сьогодні навіть стало відомо про першу смерть від нього). Є вони і в РФ, а у нас практично прозорий кордон. Як мені здається, захищатися закриттям кордонів вже пізно. І шкоди це може принести більше, ніж мінімізації ризиків".

Раніше "Коментарі" писали, що кордон Словенії не дали перетнути близько 120 українцям, які поверталися з Італії, прямуючи в Україну. Це сталося через те, що словенська сторона закрила кордон з Італією в результаті спалаху там коронавірусу. Відео, як люди "застрягли" між країнами, не розуміючи, що робити далі, з'явилося в мережі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!