Головна Новини Політика зовнішня політика "Нові" росіяни в ОРДЛО: РФ закликала голосувати за поправки до Конституції
commentss НОВИНИ Всі новини

"Нові" росіяни в ОРДЛО: РФ закликала голосувати за поправки до Конституції

Українські аналітики вбачають небезпеку для реінтеграції Донбасу

16 березня 2020, 17:10 comments2434
Поділіться публікацією:
"Нові" росіяни в ОРДЛО: РФ закликала голосувати за поправки до Конституції

Створені Росією   "ДНР" і "ЛНР" планують організувати участь мешканців ОРДЛО, які отримали російський паспорт, в голосуванні за поправки до Конституції Росії 22 квітня. Експерти оцінили для видання "Коментарі" небезпеку цього кроку у світлі спроб української влади реінтегрувати непідконтрольну частину Донбасу.

"Треба бити на сполох і вводити нові санкції"

Координатор в "СтопТеррор" Семен Кабакаєв нагадує, що президент РФ Володимир Путін на початку року заявляв про необхідність підвищення народжуваності в РФ і збільшення кількості населення.

"Роздача російських паспортів на окупованих територіях – це один з кроків з розширення населення в РФ, – впевнений Кабакаев. – Ще в Росії ввели ряд заходів, які допоможуть не тільки "збирати землі" як хоче Путін, але і "збирати" громадян з колишніх країн Радянського Союзу. Один з пунктів: всі, хто володіє російською мовою, можуть отримати за спрощеною процедурою громадянство РФ. Це все добре вкладається в канву, де РФ не визнає окуповані території як окремі суб'єкти, але проводить штучну русифікацію. Тепер не тільки на гуманітарному рівні, але і вже на юридичному".

Тим самим, вважає експерт, Кремль створює додатковий привід, щоб в разі необхідності, Росія могла захищати "рускоговорящее население" на Донбасі, яке тепер ще й має громадянство РФ.

"Створюється якийсь додатковий інструмент для нової інтервенції, – зазначає Кабакаев. – Протидіяти цьому можна. Треба бити на сполох і змушувати міжнародних партнерів вводити санкції. Чи буде це робитися, я не впевнений. Якщо в минулі п'ять років президент Порошенко постійно протистояв таким викликам, то нині, за президентства Зеленського, почалася, як мені здається, ера капітуляцій".

"Ще один доказ агресії"

Народний депутат України VIII скликання, представник Мережі захисту національних інтересів "АНТС", переселенка (вимушено залишила окупований Донецьк) Наталія Веселова зазначає, що подібний сценарій Росія вже "обкатала" в аннексированным Криму.

"Там, як і на Донбасі, був псевдореферендум. Потім людям почали роздавати російські паспорти. Потім вони брали участь у федеральних виборах, – нагадує Веселова. – Верховна Рада минулого скликання жорстко відреагувала на це. Ми вказали світовій спільноті, що таке голосування – черговий доказ російської агресії, нехтування міжнародного права. Зараз аналогічна ситуація з ОРДЛО. Теж роздача паспортів, російські куратори, підштовхування до референдуму щодо змін до Конституції РФ, не має нічого спільного з Україною, територією якої є Донбас. Навіщо це Кремлю? Таким чином російська влада знову подають жителям ОРДЛО надію в стилі: ми вас не забули, ми вас заберемо, ви можете (коли-небудь) увійти до складу РФ. Паралельно це – плювок в бік України. Гри м'язами, виклик. Типу: ви ж хочете миру, на колінах до нас готові повзти. Ну, так проковтнете і це. Що ви нам зробите? Така ціна лояльність української влади, яка вперто не бажає помічати удари з боку РФ – обстріли, роздавання паспортів, інші порушення. Ми бачимо вже не сліпоту спостерігачів СММ ОБСЄ, які "не помічають" обстрілів з боку окупантів, а сліпоту нашої влади".

Бачить це, на думку Veselova, і світове співтовариство. Саме тому воно не такі одностайні в питанні конфлікту між Україною та Росією, як раніше.

"Ніхто за нас не буде відстоювати нашу територіальну цілісність. Ніхто за нас не буде боротися за українську незалежність, – підкреслює представник АНТС. – Зараз важливі жорсткі заяви з боку Офісу президента, МЗС, парламенту на черговий випад агресора. Потрібно оперативно реагувати моментально. Не давати заступати РФ за чергові червоні лінії. Тому що цих ліній незабаром просто не залишиться. І ми будемо зустрічати агресора на українських вулицях. Важливо розуміти: РФ використовує будь-які можливості, щоб ослабити Україну, повернути її в свою орбіту впливу. А коронавірус, які відволікає увагу світу – тут лише додатковий "бонус". Потрібно ініціювати питання про посилення антиросійських санкцій. Мовчання грає проти нас".

"Вести переговори з російською владою — неможливо"

Екс-спікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт Влад Волошин зазначає, що на окупованій частині Донбасу зараз близько 100 тисяч "нових росіян".

"Принаймні, такими даними оперував ватажок "ДНР" Пушилин, "аргументуючи необхідність голосування жителів ОРДЛО на російському референдумі, – пояснює Волошин. – І хоч це не так багато, враховуючи, що на окупованих територіях проживає близько 3,2 мільйона чоловік, суть не в кількості. Небезпека в тому, що їх залучають до політичного життя РФ. Навіть якщо ця невелика частина населення проголосує на референдумі, це буде використовуватися пропагандистами як "голос народу Донбасу", який тепер вплітається в хор російських голосів. Що, в свою чергу, несе велику небезпеку для процесу реінтеграції ОРДЛО в Україну. Так що заяви кремлівських маріонеток, які називають себе "лідерами" псевдореспублки вносить напруженість у процес мирного врегулювання ситуації на Донбасі".

Військовий експерт звертає увагу, що Росія каже, що весь Донбас – це Україна (просто ОРДЛО потрібен особливий статус з особливими преференціями), то "качає" ситуацію заявами своїх маріонеток.

"Українська влада повинна різко засудити спроби залучити мешканців ОРДЛО до російського референдуму, – упевнений Волошин. – І закликати зробити те ж саме світову спільноту. Ну – і зробити для себе висновки: вести переговори з нинішньою російською владою фактично неможливо".

Як повідомляв портал "Коментарі", Росія готує чергове упрощення роздачі своїх паспортів громадянам України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!