Головна Новини Політика зовнішня політика Коронавірус для Путіна: чи буде Росія "збирати землі" під час пандемії
commentss НОВИНИ Всі новини

Коронавірус для Путіна: чи буде Росія "збирати землі" під час пандемії

Ймовірність приєднання нових територій до РФ оцінили українські політологи

18 березня 2020, 11:12 comments5003
Поділіться публікацією:
Коронавірус для Путіна: чи буде Росія "збирати землі" під час пандемії

Експерти висловили виданню "Коментарі" думки щодо того, може чи РФ, використовуючи те, що світ зайнятий боротьбою з епідемією коронавіруса, спробувати зробити певні дії щодо чергового "збирання земель" (як це було у 2014 році з анексією Криму та частково – на Донбасі).

"Приєднання територій призведе до конфліктів всередині Росії"

Аналітик українського Національного інституту стратегічних досліджень Микола Белесков вважає, що хоч для РФ створюється сприятлива ситуація, щоб зайнятися "збиранням земель", вона навряд чи цим скористається.

"Поширення вірусу призвело до того, що всі закривають кордони, обмежується пересування і навчання військ. І виникає враження, що Росія може скористатися ситуацією, щоб провести якісь дії щодо Білорусі або країн Балтії. Або ж спробувати розширити свою присутність на території України. Але що це їй дасть? Вона отримає чергові конфлікти, опір. Причому не тільки зовнішні, але і внутрішні, – відзначає аналітик. – Останнім часом європейські лідери почали міняти ставлення щодо РФ. Там усе частіше (переслідуючи, зрозуміло, свої інтереси) кажуть, що з Кремлем потрібно вести діалог. Навіщо ж РФ все загострювати і повертатися до ситуації 2014 року, коли її сприймали як обезбашенну державу, що руйнує міжнародну систему безпеки?"

До того ж, підкреслює Белесков, чергове "збирання земель", що може привести до конфліктів усередині самої Росії.

"У російському суспільстві вже почали говорити, що держава не туди вкладає кошти, що занадто багато на оборону, на армію, на силовиків. І мало – на охорону здоров'я, освіту. Ситуація з коронавірусом лише підігріває такі настрої. Приєднання чергових "земель", що загрожує новими санкціями, новими загостреннями і новими втратами для російського бюджету, новим сплеском невдоволення – точно не те, що потрібно зараз Кремлю", – упевнений аналітик.

При цьому, на думку Белескова, в Україні також складається небезпечна ситуація. І певного роду сили можуть почати кампанію, спрямовану на скорочення коштів, що виділяються на національну оборону. І більшої уваги до економіки та охорони здоров'я. В результаті, вважає експерт, нам буде важче відстоювати свої інтереси на сході.

"Ідеальний політичний шторм"

"Щодо "збирання земель" Путіним. Був прогноз в навколополітичних колах з приводу того, що до 10 березня буде прийнято рішення щодо збирання земель за рахунок України, Білорусі та Прибалтики, – зазначає політолог Андрій Окара. – Але 10 березня разом "збирання земель" відбувся "другий політ Терешкової". Перша жінка-космонавт, яка є депутатом Держдуми, запропонувала "обнулити" президентський термін Путіна. Зробивши його фактично вічним правителем РФ. Відповідний референдум з правками в російську Конституцію мають намір провести 22 квітня. Так що замість розширення держави територіально поки зробили акцент на стержні держави".

На думку політолога, три процеси, які відбуваються зараз – пандемія коронавіруса, світова економічна криза і конституційна криза (яку підносять як зміни) в РФ можуть підштовхнути Кремль до нестандартного виходу з цього "ідеального політичного шторму".

"І таким виходом деякі в Росії вважають щось на кшталт "збирання земель" та "відновлення історії справедливості". Так що Україні, країнам Балтії та Білорусі варто приготуватися", – попереджає Андрій Окара.

"У Білорусь Росія не полізе"

Експерт з питань національної безпеки і оборони Українського інституту майбутнього Іраклій Джанашия вважає, що ситуація з коронавірусом ніяк не може відбитися на невизнання світовою спільнотою анексії Криму.

"Світ на це не піде ні за яких обставин, наскільки сильний вірус не був. Якщо вони це зроблять, то відкриють скриню Пандори, – говорить експерт УИБ. – У світі є багато таких конфліктів. І визнавши Крим, вони створять прецедент, який сильно відгукнеться. Так що визнання Криму частиною РФ світом відбудеться тільки після того, як (якщо) це зробить Україна".

У той же час Іраклій Джанашия не виключає, що Росія може зробити будь-яку дію проти України, поки весь світ і наша країна, зокрема, відвернуті на епідемію.

"Це для Росії – за милу душу, – упевнений експерт. – Тут питання – коли і яку саме капость. Може бути економічну, може бути знову щось в Азовському морі зроблять, а ми навіть не помітимо. У Білорусь РФ не полізе: Батька (Лукашенко) тримає там ситуацію в їжакових рукавицях, так що гібридно "розвести" Білорусь у РФ не вдасться. Тим більше, що вся військова промисловість Білорусі просто ідеально заточена на партизанщину – і РФ це розуміє, і гризе лікті від досади".

З країнами Балтії ситуація, за словами експерта, складніша.

"Обставини з коронавірусом, дійсно, зручні для РФ. Але буря світового обурення з ситуацією навколо України ще не вщухла. Так, весь світ втомився від України і хоче завершення нашого марлезонського балету хоч якось. Але це не означає, що вони будуть дивитися крізь пальці, як РФ вчиняє свавілля вже на території ЄС. Але рано чи пізно, думаю, це станеться. Просто часу пройшло ще не досить... Поки ж Росія може використовувати ситуацію, щоб дурити мозки Європі і обнулити санкції", – вважає Іраклія Джанашия.

Як повідомляв портал "Коментарі", Мосдума Російської Федерації підтримала 10 березня поправку про обнулення президентських термінів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!