Головна Новини Політика зовнішня політика Пандемія і Донбас: чи можлива заморозка конфлікту на тлі розгортання кризи
commentss НОВИНИ Всі новини

Пандемія і Донбас: чи можлива заморозка конфлікту на тлі розгортання кризи

Експерти розповіли, як епідемія коронавірусу, карантин і розгортання кризи можуть вплинути на конфлікт на Донбасі

31 березня 2020, 16:02 comments3238
Поділіться публікацією:
Пандемія і Донбас: чи можлива заморозка конфлікту на тлі розгортання кризи

Експерти розповіли виданню "Коментарі", як епідемія коронавірусу, карантин і розгортання кризи можуть вплинути на конфлікт на Донбасі.

"Затишшя на фронті не буде однозначно"

Співголова Громадської ініціативи "Права Справа", історик, юрист Дмитро Снєгирьов упевнений, що Росія буде намагатися використовувати (вже це робить) ситуацію для зняття санкцій. При цьому відмовлятися від анексії Криму та окупації частини Донбасу вона не має наміру.

"Ми бачимо, що ситуація на лінії розмежування особливих змін не зазнала. У день фіксується близько десяти обстрілів (середня кількість останніх місяців), у тому числі з використанням заборонених мінометів. Активні снайпери. До моменту проведення тих чи інших переговорів традиційно відбуватиметься сплеск обстрілу. Так Росія в своєму стилі чинить тиск на українську владу, – говорить Снєгірьов. – Кремль вперто просуває свій порядок денний, суть якого: РФ – миротворець і не сторона конфлікту, а в Україні – "громадянський конфлікт". І очікувати якихось змін внаслідок ситуації з коронавірусною інфекцією навряд чи варто. Москва хоче посадити Київ за стіл переговорів з Донецьком і Луганськом. І не збирається відступати від своїх планів. Так що затишшя на фронті не буде однозначно".

А ось що буде (і навіть вже є) – так це епідемія в ОРДЛО.

"Навіть на контрольованих українською владою територіях Донбасу готовність до можливого масового поширення коронавірусу залишає бажати кращого. А на непідконтрольних все в рази гірше. Вони поки це не визнають, але з поінформованих джерел я знаю, що близько 200 людей в ОРДЛО вже знаходяться в режимі самоізоляції, – зазначає Снєгірьов. – Та інформація, що йде звідти, не відповідає дійсності. Загальна кількість хворих йде як хворі на ГРВІ чи грип з можливими ускладненнями. Забезпечення медикаментами там на нулі, засобів захисту фактично немає. Епідемія може носити масовий характер. І жертв може бути багато. Україна, яка прийняла правильне рішення про ізоляцію непідконтрольних територій на час карантину, може реагувати тим, що буде направляти гуманітарну допомогу. Міжнародні організації (той же Міжнародний Комітет Червоного Хреста) вже роблять це. І з боку української влади відправити допомогу в ОРДЛО було б правильним ходом. Ми повинні показати, що це – наші території".

На думку експерта, коронавірус та введені в зв'язку з цим карантинні заходи дали Україні, яка все більше здавала останнім часом свої переговорні позиції, відстрочку як мінімум на два місяці.

"Потрібно розумно використовувати відстрочку як ратифікації угоди про досить спірну "консультативну раду" в рамках мінського формату (фактично – прямі переговори з представниками "Л-ДНР"), так і зустрічі в нормандському форматі, – вважає Снєгірьов. – Україна повинна більш конструктивно підійти до питання верифікації списків на обмін, щоб не повторити попередніх помилок (коли нашими офіційними особами називалися різні цифри, що дозволило опонентам звинувачувати Україну в умисному затягуванні обміну). Також слід підняти питання про юридичне очищення українських громадян, які будуть передані в рамках обміну. Особливо це стосується представників кримсько-татарської національності, які засуджені росіянами за участь у "терористичній організації". Якщо ми не доб'ємося їх юридичного очищення, можемо нарватися на звинувачення у підтримці "терористичної діяльності". Небезпечний сценарій, який намагається розіграти Кремль".

"На непідконтрольній території ми можемо отримати свого роду "могильник""

Коронавірус змінює простір і систему управління в усьому світі. І неможливо розглядати ситуацію без прив'язки до системної кризи управління, яка безпосередньо веде до змін фінансово-економічних відносин, вважає кризовий керуючий, експерт з питань ОРДЛО Руслан Ригованов.

"Начебто, проблема з пандемією відвела на друге місце за значимістю конфлікт на сході. Але це не так, – упевнений експерт. – У ситуації, коли "щурів з веж" заганяють в кут, вони готуються до кидка. Не вдаючись у конспірологічні теорії, грунтуючись тільки на відомих даних, ми можемо очікувати сьогодні погіршення ситуації на Донбасі, аж до спроби зайняти терористами з ОРДЛО всю територію Донецької і Луганської областей".

Дане питання, на думку Ригованова, може бути розглянуте у порядку денному тиску РФ на включення змін до Конституції України.

"Однак не варто забувати, що ситуація з пандемією в ОРДЛО сьогодні контролюється силовими, але не медикаментозними методами лікування, – підкреслює експерт. – І на непідконтрольній території ми можемо отримати свого роду "могильник", який укупі з екологічними проблемами (насамперед – з перетіканням підземних вод) стане міною уповільненої дії для України. Загалом, сьогодні можна говорити про додаткові виклики, які стоять перед нами. І – на жаль, у цій ситуації в більшій мірі місцеві органи влади і активна частина суспільства повторюють подвиг 2014 року, ніж центральна влада".

"Все йде до замороження конфлікту"

Експерт з питань сектора оборони і безпеки Олег Старих зазначає: "Пандемія і економічна криза ведуть до заморожування контактів між країнами. А в нашому випадку – між головними парламентерами по Донбасу. Я маю на увазі голову Офісу президента України – Андрія Єрмака і заступника голови Адміністрації президента РФ Дмитра Козака. Та все більш імовірним здається заморозка конфлікту на Донбасі".

За словами Старикова, проблема на сході країни переходить до другорядних на тлі глобальних викликів, пов'язаних з коронавірусною інфекцією та економічним спадом.

"Все йде до замороження конфлікту. Ймовірно, той сценарій, який був запропонований раніше деякими політсилами, буде втілено в життя, – говорить експерт. – Світові лідери, включаючи країни нормандського формату (Німеччина, Франція), зайняті внутрішніми проблемами. Росія теж, але при цьому вона не перестане тиснути на Україну. Ну, а Україні в умовах внутрішньополітичної і зовнішньополітичної ситуації краще за все піти на "заморожування". Вірогідність цього – велика".

Раніше "Коментарі" повідомляли, як просувається реінтеграція Донбасу: можливі перспективи і наслідки.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!