Головна Новини Політика зовнішня політика Щоденні онлайн-зустрічі ТКГ по Донбасу: названі плюси і мінуси запропонованого Єрмаком формату переговорів
commentss НОВИНИ Всі новини

Щоденні онлайн-зустрічі ТКГ по Донбасу: названі плюси і мінуси запропонованого Єрмаком формату переговорів

Експерти проаналізували ефективність і ризики щоденного відеоформату переговорів ТКГ, запропонованого головою Офісу президента Андрієм Єрмаком

10 квітня 2020, 12:27 comments2143
Поділіться публікацією:
Щоденні онлайн-зустрічі ТКГ по Донбасу: названі плюси і мінуси запропонованого Єрмаком формату переговорів

Глава Офісу президента (ОП) України Андрій Єрмак запропонував прискорити процес шляху до миру на Донбасі та проводити переговори Тристоронньої контактної групи в форматі відеоконференції щодня. Експерти на прохання видання "Коментарі" оцінили ефективність і ризики такого "турборежиму".

"Немає необхідності в роботі у відеоформаті 24\7"

Керівник проектів в Центрі досліджень проблем громадянського суспільства, аналітик Марія Кучеренко вважає, що заява Єрмака потребує уточнення.

"Що саме мав на увазі глава Офісу президента? Щоденні відеоконференції у підгрупах? Якщо так, то ця заява виглядає як спроба форсувати ті процеси, які не можна форсувати за визначенням, – підкреслює Марія Кучеренко. – Мені незрозуміло, що саме Єрмак пропонує обговорювати кожен день в тій же підгрупі з безпеки: погоджувати "компромісні точки відводу"? Але правда така, що обговорювати будь-які відводи на тлі ситуації останніх тижнів з обстрілом околиць ділянок розведення (як вже існуючих, так і позначених як перспективні, наприклад, Гнутово) саме по собі є поступкою Російській Федерації".

На думку аналітика, єдиний діалог, який може вестися в цьому напрямку – це діалог про слідування Рамковому рішенню ТКГ від 20.09.2016, яке передбачає можливість повернення сторін на вихідні позиції у випадку порушень умов відводу. Але для цього, наголошує експерт, немає необхідності в "роботі в відеоформаті 24\7".

"Це приклад, що стосується безпеки. Додамо до цього попередні абсурдні заяви президента Зеленського про те, що на врегулювання нібито "замороженого конфлікту" в існуючих форматах він готовий дати тільки рік. Відповідь Банковій на петицію про відкликання підписів під "протоколами Єрмака", де за підписом президента і далі просувається ідея створення Консультативної ради та виконання політичній частині Мінська-2 в осяжному майбутньому. Спробу подати обіцяне звільнення полонених як історію успіху Банкової... І зрозуміємо, що мова йде не тільки про намір адаптувати ситуацію під неправдиві подання керівника держави про цю війну, але й про особисті інтереси та амбіції Андрія Єрмака, який став фігурантом корупційного серйозного скандалу", – зазначає Марія Кучеренко.

Аналітик вважає, що складається парадоксальна і відверто лякаюча ситуація: завдання, що очевидно стоять перед заступником адміністрації президента РФ Дмитром Козаком як куратором врегулювання (відбитих і в протоколах, опублікованих бойовиками 26.03), знаходять відгук у діях і заявах глави ОП України. Та ж розмов про політичну частину Мінських угод, та ж спроба прийти до швидкого рішення і відзвітувати про результаті своєму керівництву.

"І якщо з цілями і завданнями російських переговірників все виглядає цілком логічно, то позиція чинної української влади виглядає як мінімум дивно, – каже Марія Кучеренко. – Розмова про втілення політичної частини Мінських угод ніяк не може вестися до зміни ситуації з безпекоюТКГ в режимі "онлайн" обговорила перспективи закінчення війни на Донбасі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!