Головна Новини Політика зовнішня політика Пандемія коронавірусу COVID-19: інтереси США та Китаю у поширенні вірусу
commentss НОВИНИ Всі новини

Пандемія коронавірусу COVID-19: інтереси США та Китаю у поширенні вірусу

Експерти вважають, що поширення інформації про реальну ситуацію навколо пандемії коронавірусу може бути вигідним в контексті відносин США і Китаю

17 квітня 2020, 11:00 comments3243
Поділіться публікацією:
Пандемія коронавірусу COVID-19: інтереси США та Китаю у поширенні вірусу

Американський телеканал Fox News з посиланням на джерела повідомив, що пандемія коронавірусу COVID-19 почалася з витоку з лабораторії в китайському Ухані. При цьому вірус нібито не розроблявся як біологічна зброя. Експерти оцінили для видання "Коментарі" реалістичність цієї версії, а також те, як США може намагатися використовувати ситуацію в геополітичному протистоянні з Китаєм.

Пандемія коронавірусу COVID-19: зовнішньополітичний фактор

"Сьогодні у світі активно обговорюють кілька версій про походження вірусу Covid-19, – зазначає експерт-міжнародник, голова правління неурядової організації "Майдан закордонних справ" Олег Білоколос. – Одну з них недавно озвучив телеканал Fox News. Мова йде про можливий витік з лабораторії в китайському Ухані. Поки неясно, які саме джерела використовувалися Fox News. Моджливо, в найближчому майбутньому представить телеканал більше інформації".

У теж час, підкреслює Олег Білоколос, для досвідчених експертів не є секретом, що Сполучені Штати вже давно і вельми уважно спостерігають за станом біологічної та хімічної безпеки у світі.

"Зокрема, є підстави вважати, що в США знають про напрямки, які вивчаються в Ухані. Тому, не можна виключати наявність обґрунтованих даних в основі припущень, оприлюднених Fox News, – говорить експерт-міжнародник. – Очевидно, сьогодні США хотіли б отримати від КНР більше офіційної інформації про ситуацію навколо появи вірусу COVID -19. Безсумнівно, ця ситуація вплине на подальший стан американсько-китайських відносин. Як? Ймовірно, ми дуже скоро дізнаємося".

Пандемія коронавіруса COVID-19: роль виборів у США

Політолог, кандидат політичних наук Максим Ялі вважає версію цілком реалістичною, а головне – виглядає правдоподібно для електорату президента Дональда Трампа.

"Не випадково новина з'явилася саме на Fox News – улюбленому каналі Трампа і його прихильників, – підкреслює Максим Ялі. – Також необхідно враховувати, що Китай приховував інформацію про масштаби поширення коронавіруса в перші кілька тижнів. І це також дає грунт для виникнення "теорій змови". Лідери Китаю і США домовилися не загострювати відносини, утримуватися від недоказових звинувачень. Але потрібно враховувати, що у міру наближення до дати президентських виборів (а вони в Штатах намічені на 3 листопада), в разі погіршення соціально — економічної ситуації в США, де за останній місяць були побиті рекорди зростання безробіття та звернень за соціальною допомогою внаслідок локдауна економічного життя, спокуса звинуватити в усьому Китай буде рости".

Експерт упевнений, що торговельна війна між США і Китаєм ще не закінчена. Завершено лише перший акт, який залишився за Трампом.

"Але зараз Китай, перший впорався з першою хвилею коронавірусу, швидко скорочує відставання і покриває витрати від карантину, збільшуючи свій геополітичний вплив за рахунок надання медичної допомоги. Україна в цьому плані – показовий приклад, – зазначає Максим Ялі. – Так що по мірі того, як нова хвиля глобальної економічної кризи буде наростати і відображатися на економічних показники США, де зафіксовано найбільше смертей від коронавірусу у світі (за останніми даними – понад 33 тис.), варто очікувати загострення інформаційного протистояння між США і Китаєм".

На думку політолога, вже очевидно, що саме Китай, як і в першу кампанію Трампа, буде головним супротивником і джерелом всіх бід в його передвиборних промовах. В тому числі, президент, який претендує на другий термін, буде звинувачувати Китай у тому, що той заважає йому робити Америку great again ("знову великої").

Пандемія коронавірусу COVID-19: зовнішні загрози для США

На думку експерта Українського інституту політики Данила Богатирьова, внутрішня обстановка у Сполучених Штатах зараз дуже напружена через неприборкану епідемію коронавірусу і набирає обертів президентської виборчої кампанії. У цих умовах, вважає політолог, адміністрація Дональда Трампа намагається перевести фокус уваги американських громадян на "зовнішні загрози".

"Саме з цією метою від високопосадовців США періодично лунають заяви про пряму або непряму вину Китаю поширення коронавірусу, – вважає Данило Богатирьов. – Крім того, днями у Штатах прозвучали заяви про те, що Росія і Китай, нібито, порушують договору про непроведення ядерних випробувань".

Усе це – ланки одного ланцюга, впевнений експерт УІП.

"Поки американська система охорони здоров'я не справляється з потоком заражених, влада намагається перекласти провину на геополітичних опонентів, щоб не втратити рейтинг перед виборами", – резюмує політолог.

Раніше "Коментарі" писали, що в минулу добу коронавірусом в Україні заразилася ще 501 людина, і станом на 9:00 ранку кількість інфікованих становить 4662 українця. За інформацією МОЗ, на сьогоднішній день, 17 квітня, через ускладнення, викликаних COVID-19, померло 125 пацієнтів. У той же час вилікувались 246 осіб.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Новини партнерів


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!