Головна Новини Політика зовнішня політика Мир на Донбасі: нові перспективи і ризики розвитку ситуації
commentss НОВИНИ Всі новини

Мир на Донбасі: нові перспективи і ризики розвитку ситуації

Експерти оцінили для видання «Коментарі» нові висловлювання президента України Володимира Зеленського щодо повернення контролю над тимчасово окупованими частинами Донецької та Луганської областей

21 квітня 2020, 10:58 comments4231
Поділіться публікацією:
Мир на Донбасі: нові перспективи і ризики розвитку ситуації

В ефірі телешоу "Свобода слова Савіка Шустера" Зеленський заявив, що питання виведення іноземних військ з території України є для нього пріоритетним. За словами президента, як тільки це станеться, ВСУ візьмуть контроль над усією територією Донбасу, а також відновлять контроль над кордоном з Росією. Лише після цього відбудуться вибори.

"У політиці Києва з'являються небезпечні моменти"

"У відповідях Зеленського акценти розставлені правильно, – зазначає професор політології Києво-Могилянської академії, науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи" Олексій Гарань. – І це (як не дивно прозвучить для Зеленського) – повторення позиції Порошенко. Проблема в тому, що російська сторона з цим не згодна. І що заяви Зеленського йдуть врозріз з тим, що створює його команда зараз".

Традиційний український підхід – спочатку безпековий компонент, а потім – політична складова, нагадує Олексій Гарань. РФ намагається зробити все навпаки.

"І хоч Зеленський говорить правильні речі, в політиці Києва зараз, зокрема, у переговорах у Мінську, з'являються інші – небезпечні моменти, – підкреслює професор політології. – Росія послідовно намагається затягнути Україну в пастку. Зараз це створення так званого консультативної ради в рамках переговорів по Донбасу в Мінську. Фактично це – фіксація того, що переговори ведуть якісь "повноважні представники" ОРДЛО. Ми цього не визнаємо. Але це нам намагаються нав'язати, щоб представити російсько-українську війну на Донбасі як внутрішньоукраїнський конфлікт".

За словами Олексія Гараня, втілити в життя врегулювання конфлікту, коли спочатку припиняться обстріли, потім будуть виведені окупаційні війська, Україні переданий контроль за кордоном – і лише потім в ОРДЛО пройдуть вибори, реально лише за відповідної спільної позиції офіційного Києва і наших західних партнерів. З одночасним ослабленням Росії. Чого не спостерігається зараз, коли українська сторона надсилає меседжі і робить кроки, незрозумілі західним партнерам.

"Якщо ми самі не буде відстоювати свої – українські позиції, Захід може сказати – вирішуйте це з РФ з її позицій", – попереджає науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи".

А позиції ці відомі – "настамнет", а є "внутрішньоукраїнський конфлікт".

"Не варто забувати про роль Росії"

Глава Аналітичного центру "Донбаський інститут регіональної політики", співзасновник Гуманітарної організації "Відповідальні громадяни" Енріке Менендес також зазначає, що висловлювання Зеленського жваво нагадали його попередника – Порошенко.

"Адже Зеленський під час передвиборної кампанії обіцяв нові, креативні підходи до врегулювання конфлікту на Донбасі. У підсумку ж повернувся до риторики Порошенко. Тієї самої, яка в свій час завела вирішення конфлікту в глухий кут, – вважає Менендес. – Думаю, причина, за якою Зеленський став говорити про Донбас як Порошенко, криється в тому, що в оточенні чинного президента зараз більше яструбів, ніж голубів миру. Зеленському не вистачає у внутрішній українській політиці впливових політичних сил, які б займали позицію миру. Мабуть, прихильники радикальної точки зору ставлення компромісів (не тільки явні праворадикали, які не пройшли в парламент, але і певні політичні сили, присутні в Раді) виявилися досить ефективними у нав'язуванні чолі держави своєї точки зору. І поки ситуація з незбалансованістю внутрішньої української політики не зміниться, думаю, не варто чекати ніяких реальних змін у справі вирішення конфлікту на Донбасі".

Безумовно, підкреслює експерт, не варто забувати про роль Росії у всьому, що відбувається.

"Але, знову ж таки, повернемося до часів Порошенко, коли фактор російських військ, які присутні на території Донбасу, називався мало не єдиною перешкодою до врегулювання. При цьому точка зору населення, що залишилося на непідконтрольній території, не бралася до уваги, – пояснює Менендес. – Важливо, щоб президент застосував мудрість і стратегічний підхід. Не можна забувати про фактор РФ, але проблеми потрібно розбити на комплекси – і вирішувати поступово, окремо. І що стосується внутрішнього протистояння (яструби-голуби), президент міг би вирішити його і без фактора РФ. Приміром, не допустити згортання ініціативи про консультативну раду в рамках груп переговорників в Мінську, підтримати Національну платформу примирення і єдності".

"Позиція Зеленського незмінна"

Політолог, співробітник Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Максим Степаненко звертає увагу, що заява президента Зеленського про бажаному плані реінтеграції Донбасу мало свій контекст. Це був контекст обміну полоненими, який стався минулого тижня. Нагадаємо, що обмін "всіх на всіх" – теж одна з ключових умов врегулювання конфлікту.

"Зеленський і до цього заявляв про важливість контролю за кордоном. Так що він не змінював свою позицію, – зазначає Степаненко. – Наскільки це реалістично, можна оцінювати по тому, що подібні меседжі (як тільки РФ піде з Донбасу, Україна зможе відновити свій контроль, все повернеться в конституційне русло) робив Порошенко. Але як бачимо, це неможливо через небажання РФ робити поступки".

Говорячи про майбутнє Мінського процесу, політолог припустив, що ми і далі будемо бачити мляві спроби досягти певного консенсусу.

"У першу чергу це стосується політичного аспекту "Мінська" (особливий статус ОРДЛО в Конституції та інші моменти). Що стосується проведення виборів на непідконтрольної території восени одночасно з всеукраїнськими, то якщо вони і раніше виглядали досить нереалістичними, то зараз говорити про їх проведення, напевно, навіть не має сенсу", – резюмує Максим Степаненко.

Як повідомляв портал "Коментарі", Глава Офісу президента (ВП) України Андрій Єрмак запропонував прискорити процес шляху до миру на Донбасі і проводити переговори Тристоронньої контактної групи в форматі відеоконференції щодня.  



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!