Головна Новини Політика зовнішня політика Робота за кордоном: чим обернеться урядова заборона
commentss НОВИНИ Всі новини

Робота за кордоном: чим обернеться урядова заборона

Експерти поділилися з виданням «Коментарі» думками з приводу заборони на виїзд для роботи за кордоном і розповіли, що могла б зробити українська влада для стимулювання створення робочих місць в нашій країні

29 квітня 2020, 10:21 comments4470
Поділіться публікацією:
Робота за кордоном: чим обернеться урядова заборона

Український уряд тимчасово заборонив громадянам країни виїжджати за кордон з метою роботи.

Спочатку інформацію про те, що Кабмін не дає українцям виїжджати за кордон на заробітки повідомив посол Естонії в Києві Каймо Кууск. За його словами, Фінляндія хотіла цієї весни ввезти чартерами на сезонні роботи близько 14 тисяч українців. І доставка 200 чоловік нібито відбулася. А потім уряд України призупинив такі перельоти.

У вівторок міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба підтвердив заборону. При цьому запевняв, що зроблено це виключно заради здоров'я і безпеки українських громадян.

"Рішення уряду до кінця не продумане"

Політичний аналітик Максим Маньковський вважає, що все це було б смішно, коли б не було так сумно.

"Звичайно, можна пожартувати, що Кабінет міністрів почав виконувати передвиборну програму тоді ще кандидата в президенти Володимира Зеленського. В ній той розповідав про Україну своєї мрії, в яку повертаються, – нагадує аналітик. – Тепер залишилося зробити так, щоб працівники, які змушені через епідемію коронавіруса повернутися, знову не поїхали шукати кращої долі на чужину. Все це, може, і було б смішно, якби не було так сумно".

Максим Маньковський підкреслює, що він далеко не в захваті від того, що українських громадян використовують як дешеву і низькокваліфіковану робочу силу. Але закликає реально оцінювати ситуацію, в якій ми знаходимося.

"За останні місяці в країну повернулися мільйони українців, які раніше не могли знайти собі роботу на батьківщині. Я, звичайно, з повагою ставлюся до спроб уряду  забезпечити їх роботою, але не дуже вірю в те, що це вдасться зробити найближчим часом. А людям треба заробляти і годувати свої сім'ї вже сьогодні і зараз, – підкреслює експерт. – Тому, на мій погляд, рішення уряду не продумано до кінця... Обмеження пересування і заборони на виїзд ні до чого хорошого не приводили ніколи. Я це добре пам'ятаю ще з часів Радянського Союзу".

За словами Маньківського, поки за кордоном будуть платити значно більше, частина населення України всіма правдами і неправдами буде намагатися виїхати.

"У сучасних умовах, нестачі робочих рук в ЄС, уряди цих країн будуть всіляко заохочувати і стимулювати працівників, – упевнений аналітик. – Вже зараз Польща, Німеччина, Фінляндія готові приймати наших громадян, не звертаючи уваги на карантин. Протистояти цьому можна тільки виваженою економічною політикою і збільшенням зарплат в Україні. Сподіваюся, у нашого уряду вистачить розуму не нагнітати ситуацію".

"Заручники українського уряду"

Політичний експерт Олександр Савченко вважає, що сьогоднішній уряд України вибрав свій шлях – брати в заручники середній і дрібний бізнес, забороняючи працювати (з певними винятками). І все це відбувається під виглядом боротьби з вірусною пандемією.

"Власне уряд, вже традиційно наплювавши на статті Конституції, які гарантують право на вільну працю, заборонив багатьом українцям працювати під загрозою штрафів, – підкреслює експерт. – Влада діє вибірково: кому-то дозволяє працювати, а кому-то ні. Мабуть очікує, що торгові мережі, ринки і весь дрібний бізнес зобов'язаний буде "занести" за право вижити в Україні. Це свого роду фінансовий тероризм, взяття в заручники всіх рішенням влади. І все це здобрюється розповідями про необхідність боротьби з пандемією короновируса. Хоч, в основному, пов'язано тільки зі спробами незаконно грабувати всіх нас. Те ж саме відбувається і з трудовими мігрантами, які з'явилися в нашій країні тільки з тієї причини, що їй керували і керують нездари. Ні раніше, ні зараз вони не в змозі забезпечити гідною роботою всередині України".

Олександр Савченко зазначає, що Європі потрібна дешева робоча сила. І в цій ніші – чи не найбільш дешевою і безправною робочий сили – знаходяться українці.

"Щоб повернути трудових мігрантів, європейські країни навіть пішли на прописання законних винятків, дають прав в'їхати і працювати в Європі навіть у період загальної пандемії, – продовжує експерт. – Все б нічого, але наша влада, розуміючи, що і тут можна збагатитися, почала діяти своїм традиційним методом – "щось забороняючи". Очевидно, в надії, що європейські агрокомпанії, розуміючи, що вони втрачають гроші, занесуть в Кабмін "кому треба" – і тоді кордон відкриється... Так діють пірати, беручи в заручники заради викупу. І, на превеликий жаль, наша влада стосовно власних громадян діє такими ж методами".

"Не забороняти, а створювати"

Фінансовий експерт Павло Вернивский впевнений, що потрібно не забороняти виїжджати, а створювати нові робочі місця всередині країни.

"Якщо бізнес не бажає або не може цього робити, у розвинених державах є інвестиційні заходи, які стимулюють створення таких робочих місць. Та їх давно пора застосовувати Україні, – підкреслює експерт. – Один з ефективних заходів – створення індустріальних зон: індустріальні парки, вільні економічні зони, зони з переробки експорту. Це спецзони з особливим режимом оподаткування, адміністрування. Зроблено все, щоб бізнесу було вигідно саме тут працювати. Тим самим йде стимулювання розвитку".

Крім того, що даються податкові та адміністративні поблажки, пропонуються ще і "пряники" у вигляді грошових грантів – співфінансування капітальних інвестицій, зазначає Павло Вернивский.

"Адже окрім власне створення того ж заводу, потрібно побудувати до нього дорогу, підвести комунікації – каналізацію, лінії електропередач. Це все – великі витрати. Додаткові витрати, які бізнес не повинен нести, – говорить експерт. – І у багатьох державах допомагають компенсувати такі витрати. В Угорщині, Словаччині, Польщі все це будує сама держава – або ж бізнесу надають вже готовий робочий майданчик для запуску потрібного виробництва. Відсутність такого роду підтримки в Україні   змушує наших бізнесменів відкривати провадження за кордоном. Там вигідніше. Зручніше. Рентабельніше".

Саме будівництво таких зон вже стимулює робочі місця, впевнений Вернивский. При цьому важливо, щоб саме вітчизняні компанії отримували держзамовлення. Таким чином, все більше відрахувань буде надходити до бюджету.

"І ще один важливий момент – політика розвитку експорту, – продовжує експерт. – Раніше в кожному українському посольстві були торгові представники (торгпреди). Вони допомагали нашим експортерам дізнаватися особливості внутрішнього ринку тієї чи іншої країни, формувати відповідні пропозиції. Потрібно займатися торговельною дипломатією!"

Також, на думку Павла Вернивского, слід розвивати програму стимулювання кредитування довгострокових проектів.

"26 млрд грн видано на довгострокові проекти нашими банками. Це дуже мало. Адже подібні проекти, наприклад, будівництво нових виробничих потужностей, які дадуть суттєвий поштовх українській економіці, – говорить експерт. – Банки розвитку  є у всіх розвинених країнах. Існують також Світовий банк (Світовий банк реконструкції розвитку), Європейський банк реконструкції і розвитку, Європейський інвестиційний банк. Всі вони займаються як раз такими довгостроковими проектами. Капіталомісткі галузі мають довгий період окупності, але приносить хороший дохід державі. З їх допомогою створюється нова оподатковувана база".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!