Головна Новини Політика зовнішня політика Справа MH17: чи призведе розслідування Bellingcat і The Insider до посилення санкцій проти РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Справа MH17: чи призведе розслідування Bellingcat і The Insider до посилення санкцій проти РФ

Експерти розповіли, яка роль «Володимира Івановича» - Андрія Бурлаки в авіакатастрофі малайзійського Boeing, що здійснював рейс MH17

29 квітня 2020, 19:34 comments2836
Поділіться публікацією:
Справа MH17: чи призведе розслідування Bellingcat і The Insider до посилення санкцій проти РФ

У розслідуванні Bellingcat і The Insider повідомляється, що ключовий фігурант справи про знищення малайзійського Boeing над Донбасом влітку-2014, відомий під псевдонімом "Володимир Іванович", – заступник голови прикордонної служби ФСБ генерал-полковник Андрій Бурлака.

Одночасно його особистість встановила російська служба Бі-Бі-Сі. Експерти розповіли виданню "Коментарі", приведуть нові дані до посилення санкцій проти РФ, слід якої в цій трагедії стає все більш явним.

Справа MH17: санкцій не буде

Керівник Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко переконаний, що нові секторальні санкції проти Росії у зв'язку з справою MH17 накладені не будуть.

"Максимум, що можна вичавити з новоявлених обставин – це продовження існуючих економічних санкцій з боку Євросоюзу ще на півроку, а також розширення списку персональних санкцій на виявлені в розслідуванні особистостей, – зазначає Ігор Чаленко. – Та то останній варіант можливий лише після закінчення слухання справи в Гаазі і винесення вердикту".

Експерт підкреслює, що РФ вибрала тактику заперечення причетність до трагедії малазійського Боїнга – і буде дотримуватися її і надалі.

"А це означає повне ігнорування можливого судового рішення не в її користь, – пояснює керівник ЦАиС. – Також хочу зазначити, що мова йде не про Міжнародному трибуналі. Справа знаходиться на розгляді окружного суду. Тобто, це національна юрисдикція Нідерландів. Попереду – перспектива апеляційної інстанції і далі аж до ЄСПЛ. Сюди РФ, звичайно, як держава не буде звертатися. Але може організувати юридичну підтримку того ж Бурлаку та іншим особам. Але, наскільки б не затягнулися судові розбірки, це не зніме з РФ фактичної провини за смерть 298 осіб, загиблих 17 липня 2014 від російського Бука в розв'язаної на Донбасі війні".

Справа MH17: поки є тільки припущення

Співголова Громадської ініціативи "Права Справа", історик, юрист Дмитро Снєгирьов звертає увагу, що поки є лише припущення, що Бурлака є тим самим "Володимиром Івановичем", який неодноразово згадується в переговорах, опублікованих JIT, сам безпосередньо брав участь в них, а також керував бойовими діями на Україні як мінімум до кінця липня 2014 року. У тому числі – відповідав за переміщення через кордон важких озброєнь, в тому числі "Бука", який збив малайзійський Boeing.

"Причому дані Bellingcat і The Insider відрізняються у формулюваннях. І я не виключаю, що можливий неконтрольований "вкидання" інформації, яка не відповідає дійсності, – каже Дмитро Снєгирьов. – Раніше був подібний "вкидання" щодо полковника ФСБ Ігоря Єгорова ("Ельбрус"). Таке враження, що російські спецслужби проводять сплановану інформаційну операцію, насичуючи инфорпространство все новими і новими "свідками" тих подій. Які насправді такими не є. Мета – максимально затягнути розслідування. А в ідеалі і зовсім обілити РФ. У цьому ключі варто розглядати і недавня пропозиція брюссельської Міжнародної кризової групи (аналітичний центр, наближений до Сороса) про необхідність розглянути питання пом'якшення антиросійських санкцій".

Експерт нагадує, що вже встановлені як мінімум чотири особи, причетних до липневої трагедії в небі Донбасу. Троє з них – громадяни РФ: колишній міністр оборони" так званої "ДНР" Ігор Гиркин-Стрільців, генерал-майор Сергій Дубінський (по кличці Похмурий), полковник Олег Пулатов (Гюрза). Ще один громадянин України, зрадник Леонід Харченко (Кріт).

"Але ні це, ні явні факти причетності Росії до цього злочину не посунули хід судового розслідування до якоїсь завершальної фази, – зазначає Снєгірьов. – А зухвалі висловлювання того ж Гиркина в стилі "бачив я ваш суд" свідчать про те, що він впевнений – РФ його нікому не видасть. Аналогічна ситуація і з іншими ключовими свідками по цій справі".

На думку експерта, залучення причетних до відповідальності – це питання політичної волі країн Заходу.

"Чи готові вони йти на пряму конфронтацію з РФ? Що сильніше – бажання правосуддя або певні політичні (геополітичні), а то і економічні моменти? Нагадаю, що після заяв про можливості створення Міжнародного трибуналу по сбитию Боїнга, надійшло заяви глави МЗС РФ Сергія Лаврова, що це передчасно і контрпродуктивно. І була дивна реакція країн, в тому числі і України, які повинні бути зацікавлені в розслідуванні. Вони включили "позицію страуса". І ідея з Міжнародним трибуналом забуксувала. Ймовірні політичні наслідки виявилися важливішими, ніж встановлення істини в даному питанні", – зазначає Дмитро Снєгирьов.

Розслідування теракту, на думку експерта, повинна завершити саме українська сторона.

"В СБУ знаходиться колосальний масив інформації. Велика частина матеріалів вже розсекречена і передана міжнародної слідчої комісії, – підкреслює Снєгірьов. – На підставі цих документів Україна повинна підготувати і провести публічний процес над винуватцями трагедії – Гиркиним і його кремлівськими ляльководами. Такий підхід дозволить саме в українському суді довести провину і винести вирок безпосереднім виконавцям – кадрових військовим РФ і політичного керівництва РФ... Думаю, ніхто не сумнівається, що саме Росія збила Боїнг. Але мало хто готовий спробувати реально залучити її як держава-агресор до реальної жорсткої відповідальності".

Справа MH17: один і той же чоловік, або немає

"Розслідування Bellingcat і паралельне розслідування ВВС показало, що "Володимир Іванович" з перехоплених переговорів бойовиків і генерал Андрій Бурлака можуть бути одним і тим же людиною. Як і завжди в подібних розслідуваннях, залишається серйозне поле для запитань до самих методів розслідувачів – у ВПС постійно посилаються на якісь "джерела", які мають доступ до баз персональних даних, то до інформації про перельотах і переміщенні Бурлаки, – зазначає керівник проектів Центру досліджень проблем громадянського суспільства, аналітик Марія Кучеренко. – Завжди залишається ймовірність того, що ці "анонімні джерела" є зацікавленими особами".

Але в існуючих умовах, підкреслює аналітик, ніяк не можна відкидати і такі матеріали, і джерела.

"Розслідувачі Bellingcat і Insider кілька описали детальніше механіку встановлення особи "Володимира Івановича" – JIT опублікували телефонні номери, якими користувався "Володимир Іванович". Один з них знайшовся через додаток GetContact під ім'ям "Володимир Іванович Бурлака". Після цього розслідувачі почали шукати згадки про "Володимира Івановича" в злитих раніше листуванні і даних, – розповідає Марія Кучеренко. – І виявили згадка "Володимира Івановича, який, до того ж ще й Андрій Іванович та заступник директора ФСБ" у листуванні Олександра Сєрова, помічника Пушилина (ватажок "ДНР" Денис Пушилин – прим. ред.) з його асистенткою Натальченко. Також розслідували Bellingcat провели експертизу, зіставляючи голоси "Володимира Івановича" і Андрія Бурлаки. Експертиза підтвердила дуже високий коефіцієнт збігу голосів".

Аналітик підкреслює, що роль РФ у катастрофі "Боїнга" очевидна.

"Адже і самі бойовики (частину з яких можна називати тільки так формально, оскільки вони є вихідцями з російських силових структур), безпосередньо задіяні в ОРДЛО неодноразово зізнавалися в тому, що їх дії завжди керувалися з Москви і ні про яке самоуправстві і "добровольчому рух" мова насправді не йде і не йшла ніколи, – каже Марія Кучеренко. – Вважаю, що обидва матеріалу – і роботу, виконану ВПС, і Bellingcat – слід як мінімум взяти до уваги Спільної слідчої групі, так як це очевидно варіанти відповіді на ті питання, які ставила Група, публікуючи у зверненні до свідків від листопада 2019 року знаходяться в її розпорядженні перехоплення розмов так званих тодішніх "глав республік".

Нагадаємо, що 17 липня 2014 року в небі над селом Грабово (Шахтарський район Донецької області, підконтрольний бойовикам створеного РФ квазиобразования "ДНР") був збитий літак Boeing-777 "Малазійських авіаліній", що виконував рейс MH17 (Амстердам – Куала-Лумпур). В результаті авіакатастрофи загинули всі 298 чоловік, що знаходилися на борту. Пасажирами рейсу були громадяни 10 країн, більшість – громадяни Нідерландів. Спільна слідча група (JIT), в яку увійшли Австралія, Бельгія, Малайзія, Нідерланди і Україна, довела, що ЗРК "Бук", використаний для запуску ракети, яка збила "Боїнг", належав 53-ї зенітної ракетної бригади (підрозділ збройних сил РФ, що дислокується в районі Курська).

В у березні цього року в Нідерландах 9 березня почалися слухання у справі про катастрофу рейсу MH17.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!