Головна Новини Політика зовнішня політика «Найгірший кошмар»: посол України обурився запрошенням мера Берліна відзначити закінчення війни з дипломатом РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

«Найгірший кошмар»: посол України обурився запрошенням мера Берліна відзначити закінчення війни з дипломатом РФ

Український посол у Німеччині Андрій Мельник різко відреагував на ідею мера Берліна Михаеля Мюллера відзначити закінчення війни з представниками Росії й України

2 травня 2020, 19:06 comments3777
Поділіться публікацією:
«Найгірший кошмар»: посол України обурився запрошенням мера Берліна відзначити закінчення війни з дипломатом РФ

Український посол у Німеччині Андрій Мельник категорично не підтримав запрошення мера Берліна Михаеля Мюллера відзначити закінчення Другої світової війни з представниками Росії й України. Як пише німецьке видання Tagesspiegel, для посла з Києва це був би "найгірший кошмар".

Так, кілька тижнів тому дипломати з України, Росії та Білорусі отримали запрошення від мера Берліна покласти вінок в цю суботу, 2 травня, на честь закінчення Другої світової війни, причому не біля одного з великих пам'ятників міста, а поблизу непримітного житлового будинку на кільці шкільного замку в Берліні-Темпельхоф. Однак ідею Мюллера відзначити 75-ту річницю цієї історичної події з трьома послами, держави яких раніше належали Радянському Союзу, український представник не оцінив.

Повідомляється, що посол України відхилив свою участь, хоч і додав, що цінує запрошення від мера. Так, Мельник зазначив безперечний внесок українського народу у визволення Європи від нацистського режиму. Оскільки 6 млн українців воювали в Червоній Армії, та половина з них – не застала кінця війни.

"Повністю окупована Україна була одним з головних місць знищення націонал-соціалістичної війни. Більше 5 млн українських цивільних осіб були вбиті німцями. Однак у публічних дебатах у Німеччині радянських жертв часто прирівнюють до росіян", — вважає Мельник.

Посол підкреслив, що пам'ять про жертви винищувальної війни була для нього моральним обов'язком. Тим не менш, він повинен триматися подалі від святкування 2 травня.

"Навіть у найгіршому кошмарі я не міг уявити покладання вінків поруч з представником країни, яка більше 6 років цинічно веде криваву війну на сході України, — сказав Мельник. — На сьогоднішній день понад 14 тис. українців були вбиті внаслідок триваючої російської агресії. Моїх співвітчизників ранять і вбивають кожен день і кожну ніч".

Крім того, український дипломат нагадав про анексію Криму та окупації частини Донбасу, попросивши управління німецького міста не упускати факт "безпрецедентного відчуження між українцями і росіянами", яке викликала "агресивна політика кремлівського лорда"

"Ми, українці, хотіли б мати більше чуйності та співчуття", — заявив Мельник.

Раніше "Коментарі" повідомляли, як скасування параду 9 травня в Москві позначиться на російській владі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!