Головна Новини Політика зовнішня політика Блокування російських соцмереж в Україні: чи правильно чинить Зеленський
commentss НОВИНИ Всі новини

Блокування російських соцмереж в Україні: чи правильно чинить Зеленський

Експерти оцінили рішення українського президента Володимира Зеленського, який продовжив заборону на російські соцмережі в Україні

15 травня 2020, 18:56 comments2956
Поділіться публікацією:
Блокування російських соцмереж в Україні: чи правильно чинить Зеленський

Санкції, що блокують російські соцмережі (ВКонтакте, Однокласники) й інтернет-сервіси (Mail.Ru, Яндекс, Лабораторія Касперського і ряд інших), продовжені українською владою на три роки. Експерти оцінили для порталу "Коментарі" це рішення президента Зеленського, а також ситуацію на інформаційному фронті гібридної війни.

"Боротьба в інформаційному полі з країною агресором повинна бути в пріоритеті у будь-якої влади"

Координатор в "СтопТеррор" Семен Кабакаєв упевнений: продовження санкцій проти російських соціальних мереж, це правильний крок з боку президента Зеленського.

"Фактично це продовження політики Порошенка, – зазначає експерт. – Боротьба в інформаційному полі з країною агресором повинна бути в пріоритеті у будь-якої влади. Саме через інформаційні ресурси РФ захоплює уми і серця людей. І тільки після цього, на підготовленому грунті, починається розгортатися театр бойових дій. Ми бачили, як це сталося в Криму, в Луганській і Донецькій області".

Україна як держава повинна навчитися з мінімальними ресурсами протистояти інформаційній та пропагандистській війні, підкреслює координатор в "СтопТеррор". У тому числі – розширити список і заблокувати інші російські сайти, які продукують дезінформацію.

"Нам слід підтримувати свої національні культурні програми, українське ТБ, український контент в цілому, дати можливість його широкого поширення, – каже Семен Кабакаєв. – При цьому ми повинні звільняти ринок і простір від усього російського. Це почалося п'ять років тому, але зараз цьому не надають великої уваги. І це – величезна помилка".
"Своїм для прихильників Порошенка нинішній президент не став"

Експерт Українського інституту політики (УІП) Валентин Гайдай вважає, що за неповний рік президентства Зеленського українці могли впевнитися, що він багато в чому копіює свого попередника – Порошенка, якого люто критикував.

"Причому копіює практично за всіма напрямами – гуманітарному, економічному, політичному, – підкреслює Валентин Гайдай – Тож продовження заборони російських сосмереж і ряду інтернет-ресурсів цілком вписується в канву продовження політики Порошенка. Який, до речі, вже встиг його похвалити за продовження санкцій і посварити, що з цим так довго тягнули. Зазначу, що плюсів собі Зеленський цим рішенням точно не заробив. Своїм для прихильників Порошенка нинішній президент не став, а чужим для частини своїх виборців – цілком міг".

На думку експерта УІП, російські соцмережі втратили за останні три роки, з моменту введення санкцій, від 40 до 60% української аудиторії.

"Тобто, навіть якщо б Зеленський і Ко не продовжували блокування, відновити в повному масштабі колишню кількість українських користувачів в російському сегменті інтернету було б неможливо, – вважає Валентин Гайдай. – Ті ж, хто користувався "забороненими" соцмережами і ресурсами, продовжить це робити. Обхідних шляхів вистачає. Але вважати саме такі дії української влади "боротьбою з російською пропагандою" було б смішно. Остання на більш якісному рівні присутній взагалі в Інтернеті, включаючи YouTube. А також – на каналах, які можна дивитися через супутник".

Експерт вважає, що обмеження окремих ресурсів – явно провокаційних, фейкових, що розпалюють ненависть до України, до українського – можна зрозуміти. Але куди правильніше б, на думку Валентина Гайдая, було б блокувати певні акаунти, а не цілісні соцмережі.

"Якщо говорити в цілому про інформаційну війні, то мені здається, що куди важливіше не забороняти, а створювати контрпродукт, контрпропаганду. Але туди потрібні світлі голови, справжні профі, пул експертів, серйозна підтримка з боку держави. Чого поки немає", – резюмує Валентин Гайдай.

"Блокування тут проблеми не вирішує"

"Подовжувати санкції проти російських соцмереж, безумовно, потрібно було. Але це просто формальність. У нас йде сама справжня, хоч і офіційно не визнана, війна з РФ. І таке рішення – недостатньо і неефективне, – говорить голова правління Центру стратегічних досліджень Павло Жовніренко. – Відомо, що в соцмережі можна заходити через певного роду програми. Тому блокування тут проблеми не вирішує".

Біда в тому, вважає експерт, що у нас немає системного підходу у протидії інформаційній агресії з боку РФ.

"В Україні розроблена доктрина інформаційної безпеки. Вона введена в дію ще Порошенком на початку 2017-го. Доктрина добре сформульована в сенсі теорії. Напрямки прописані, а ось терміни реалізації, а також як це буде реалізовано – ні. "Хотілки" є, а плодів – немає", – зазначає Павло Жовніренко.

Між тим, підкреслює голова правління ЦСД, у нас працює ряд українських каналів, які просувають ті ж тези, що і Кремль.

"А це називається державна зрада – 111-я стаття КК України. З термінами від 10 до 15 років. У минулому році за цією статтею засуджено всього 24 людини, згідно з даними СБУ. А зрадників у нас явно більше, – каже Павло Жовніренко. – Потрібно розуміти, що у нас йде війна, в тому числі інформаційна. Тому керівникам відповідних державних органів слід відчувати себе, як на фронті. Смерті від інформаційної війни не менш численні, ніж від гарячої війни. І не перешкоджаючи тому, що підходить під статтю 111 (держзрада), українська влада фактично підіграє агресору".

Нагадаємо, Зеленський продовжив блокування російських сайтів і соцмереж.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Новини партнерів


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!