Головна Новини Політика президент Експерти про закон про імпічмент: Зеленський убезпечив себе від відсторонення
commentss НОВИНИ Всі новини

Експерти про закон про імпічмент: Зеленський убезпечив себе від відсторонення

У парламенті поки немає політичної волі

10 вересня 2019, 15:23 comments2110
Поділіться публікацією:
Експерти про закон про імпічмент: Зеленський убезпечив себе від відсторонення

Сьогодні Верховна Рада підтримала в цілому внесений президентом Володимиром Зеленським законопроект №1012 "Про особливу процедуру усунення президента України з поста (імпічмент)".

Втім, як вважають опитані виданням "Коментарі" експерти, імпічмент чинному главі держави не загрожує через складну процедуру дострокового позбавлення повноважень, яка залишилася в Конституції.

Глава Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко вважає, що прийняття даного законопроекту є демонстрацією принципової позиції президента Зеленського.

"Він не приймає законопроект на цю тему, затверджений попереднім складом парламенту. Він проводить свій власний законопроект. І показує, що виконує одну зі своїх передвиборних обіцянок. Його прийняття має позитивне значення на перспективу, так як закриває одну з "дірок" в законодавстві",- пояснив політолог.

Проте Фесенко упевнений, що при нинішньому складі Ради імпічмент Зеленському не загрожує.

Директор департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Петренко, зі свого боку, зазначив, що для реалізації імпічменту необхідно внести зміни в Конституцію.

"А там є норма, яку вкрай складно реалізувати – у разі позитивних висновків Конституційного суду та Верховного суду щодо дострокового припинення повноважень глави держави, протягом двох днів у Верховній Раді проводиться таємне голосування про усунення президента з поста. Для цього необхідна підтримка трьох чвертей конституційного складу ВР, тобто 338 голосів. А такої кількості парламентарів часом навіть немає в залі засідань", — констатував політолог.

Петренко додав, що зараз немає політичної волі на внесення змін у законодавство, що спрощує процедуру імпічменту. А нинішнє голосування, за його словами, є демонстрацією "руху в цьому напрямку".

Експерт Українського інституту аналізу та менеджменту політики Микола Спірідонов вважає, що Володимир Зеленський, як суб'єкт законодавчої ініціативи, навряд чи зацікавлений у легкій процедурі імпічменту. Тому, за його словами, даний закон "робить імпічмент фактично неймовірним", адже він не полегшив складну процедуру, прописану в Конституції.

Політолог нагадав, що Верховна Рада змогла змінити Конституцію в частині недоторканності народних депутатів, коли була необхідність.

"А тут — просто зафіксували величезну складність проведення імпічменту. Що, втім, не врятує президента, якщо буде на те політична воля. Адже ми пам'ятаємо, як ВР відсторонила Януковича, який втік, від керівництва країною. І світ це визнав", — нагадав Спиридонов, зазначивши, що в законі не зафіксована процедура притягнення президента до відповідальності за вчинення кримінального правопорушення.

На думку політолога, якби законопроект про імпічмент вносили представники "Європейської солідарності" або "Опозиційної платформи – За життя", то процедура усунення президента була б більш реальною. Однак більшість не підтримала б такий законопроект.

"А так — президент швидше убезпечив себе, ніж дав можливість достроково відправити у відставку", — резюмує Спиридонов.

Варто зазначити, що законопроект про імпічмент підтримали в першому читанні 337 народних депутатів, а в другому — 245. З них 244 — від "Слуги народу" та один позафракційний.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Новини партнерів


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!