Головна Новини Політика президент Розкол у «Слузі народу»: експерти оцінили слова Зеленського про роль олігархів
commentss НОВИНИ Всі новини

Розкол у «Слузі народу»: експерти оцінили слова Зеленського про роль олігархів

Верховна Рада 9-го скликання прийняла присягу півтора місяця тому

11 жовтня 2019, 13:07 comments4481
Поділіться публікацією:
Розкол у «Слузі народу»: експерти оцінили слова Зеленського про роль олігархів

Президент України Володимир Зеленський запевняє, що українські олігархи не мають своїх груп впливу у парламентській фракції "Слуга народу". Зате є "досвідчені парламентарі в інших партіях", які нібито хочуть розколоти пропрезидентську монобольшінство.

Експерти висловили виданню "Коментарі" свою думку щодо того, чи дійсно партію влади розхитують виключно зовнішні сили.

Експерт Українського інституту аналізу та менеджменту політики Владислав Дзівідзінський впевнений, що у фракції є певні "групи за інтересами" .

"Президент, ймовірно, частково приховав інформацію, яку, як мінімум, обговорюють всередині самої партії. Я спілкуюся з представниками фракції "Слуга народу", вони відкрито говорять про як мінімум розбіжності в механізмі написання законопроектів, їх змісті, а особливо способі їх прийняття. І тут в силу вступають центри впливу. Якщо якийсь закон потрібен тому ж Коломойському, його просувають ударними темпами", — пояснив політолог.

За словами Дзівідзінського, можна говорити про три групи впливу у фракції і в оточенні президента: група Зеленського та "Кварталу 95" (радники президента, низка менеджерів і чиновників), група Пінчука-Сороса (багато представників Офісу ефективного регулювання BRDO, які співпрацюють з фондом Сороса, увійшли у виконавчу владу, а також частина "слуг" орієнтована на Пінчука), група Коломойського (глава Офісу президента Андрій Богдан, низка нардепів).

Експерт вважає, що прийняття ключових законопроектів в інтересах певних сфер впливу може стати однією з причин майбутніх проблем в монобільшості.

Політолог Андрій Мішин впевнений, що в останні роки зменшився вплив олігархів на процеси в Україні. А роль великого бізнесу в діяльності фракції "Слуга народу", на думку експерта, мінімізована.

"В процесі створення партії її активно "зачищали" від тих самих "людей Коломойського". Якийсь їх процент є, але зовсім не той, який, швидше за все, планувався спочатку. При цьому Коломойському точно не вигідний розкол фракції. Ми вже бачили, як розкол "Опозиційного блоку" значно послабив позиції Ахметова. До того ж, українці точно не бачать Коломойського, Ахметова, Порошенка на чолі акцій протесту проти влади", — вважає Мішин.

На думку політолога, так або інакше впливати на "Слугу народу" може пробувати "Опозиційна платформа – За життя", позиції якої щодо якнайшвидшого миру на Донбасі співзвучні позиції нової влади. Для "Європейської Солідарності", за словами Мішина, важливіше провал Володимира Зеленського як глави держави, а не розкол монобільшості.

Політолог Кирило Молчанов вважає, що заяви президента Володимира Зеленського про відсутність впливу олігархів на "Слугу народу" – це добра міна при поганій грі.

"Навіть якщо є групи впливу (а вони є), президент цього не скаже. Адже це буде фактично "явка з повинною". Зеленський же позиціонував партію як контрсистемну. А виявляється, що за "новими обличчями" стоять старі фізіономії", — зазначив експерт.

На думку Молчанова, Володимир Зеленський знає про внутрішні протиріччя в "Слузі народу" і намагається депутатів взяти під контроль.

"Але навряд чи це в нього вийде. За експертними підрахунками, президент контролює приблизно 20% списку. За рештою стоять Коломойський, Пінчук, Аваков, "клуб любителів Сороса". А оскільки партія безідейна, говорити про її єдність і зовсім нерозумно. І є висока ймовірність, що навіть ця удавана єдність проіснує до першої серйозної політичної кризи", — вважає експерт.

Як повідомляв сайт "Коментарі", 10 жовтня в Kyiv Food Market пройшов прес-марафон президента Володимира Зеленського, який тривав більше 14 годин. Свої запитання главі держави змогли задати 300 журналістів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!