Головна Новини Політика президент Мінімум навантаження і максимум користі: стало відомо, чому Зеленський вирішив підвищити пенсії
commentss НОВИНИ Всі новини

Мінімум навантаження і максимум користі: стало відомо, чому Зеленський вирішив підвищити пенсії

«Пенсійний реверанс», на думку експерта, тимчасово підвищить рейтинг Зеленського

13 грудня 2019, 14:41 comments2937
Поділіться публікацією:
Мінімум навантаження і максимум користі: стало відомо, чому Зеленський вирішив підвищити пенсії

Президент України Володимир Зеленський заявив, що в 2020 році будуть підвищені пенсії: від 400 до 1000-1100 гривень пенсіонерам, яким 80+, після чого — для людей старше 75 років, а потім для тих, хто старше 70. Експерти оцінили для видання "Коментарі" подібного роду ініціативи.

Це логічно

Голова Комітету економістів України Андрій Новак вважає позитивною ініціативу президента про поетапне підвищення пенсія для найбільш вікових пенсіонерів.

"Її можна реалізувати без особливого навантаження на держбюджет. На це потрібно максимум кілька мільярдів гривень", — зазначає експерт. 

Важливо джерело

Народний депутат 8-го скликання, юридичний і політичний експерт Ігор Алексєєв вважає, що заява Зеленського про підняття пенсій повністю кореспондується з тими виборчими обіцянок, які давалися нинішніми представниками влади на президентських і парламентських виборах.

"Закінчення "епохи бідності" вимагає від нового президента виконання передвиборчих обіцянок, — підкреслює експерт. — Підвищення соцстандартів в цілому, у тому числі пенсій — правильні кроки. Тут не може бути жодних сумнівів і двоякого трактування. Але дуже важливо, щоб подібні ініціативи мали системний характер".

Також Алексєєв вважає важливим, щоб держава вишукувала кошти на подібні соціальні підвищення не на шкоду іншим статтями бюджетних витрат на оборону, безпеку, інфраструктуру, економічний розвиток.

"Потрібно, щоб гроші на подібні підвищення з'являлися з нових інвестицій, з ліквідації тіньових схем, сірих зарплат і так далі, — пояснює експерт. – І, безумовно, дуже важливою залишається реформа пенсійного забезпечення. Пенсійний фонд України залишається дотаційним. І будь-які ініціативи щодо підвищення пенсій – це дотації в ПФУ з держбюджету. Якщо в Україні не буде прозорих зарплат, прозорої економіки, дієвих реформ (включаючи реформу системи пенсійного забезпечення), подібні підвищення не призведуть до суттєвого – якісного – підвищення рівня життя в країні".

За що голосували

Політолог Микита Трачук вітає наміри влади підняти пенсії певній категорії громадян. І підкреслює, що в цю категорію (80+) входить не так багато українців, адже рівень життя в нашій країні, на жаль, невисокий.

"При цьому, з моєї точки зору, все це робиться не стільки заради турботи про пенсіонерів, скільки заради порятунку президентського рейтингу, який сиплеться від того, що немає реального прориву по миру на Донбасі, немає обіцяних "посадок", немає порядку на наших вулицях, немає відчутного зниження тарифів і зростання пенсій з зарплатами. Немає всього того, заради чого голосували за Зеленського і нинішню партію влади, — пояснює політолог. — Ключові обіцянки не виконані. А тому президент зараз намагається хоч якось їх "підтягнути". Не думаю, що цей "пенсійний реверанс" в цьому особливо допоможе. Хоч він і може дати ситуативний приріст рейтингу".

При цьому Трачук підкреслює, що сама ініціатива — позитивна.

"Людям, яким додадуть пенсії, напевно, все одно, чому це робиться заради них або заради рейтингу президента", — резюмує Трачук.

Як повідомляв сайт "Коментарі", 4 грудня уряд прийняв рішення підвищити тариф на виплату і доставку пенсій та грошових допомог.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!