Головна Новини Політика президент Рейтинг Зеленського підріс: експерти пояснили чому
commentss НОВИНИ Всі новини

Рейтинг Зеленського підріс: експерти пояснили чому

Згідно з результатами опитування, проведеного соціологічною групою "Рейтинг" протягом 13-17 грудня, рівень задоволеності роботою президента України Володимира Зеленського зросла з 53 до 62%. Він також очолив рейтинги довіри українців (довіряють 67% опитаних, не довіряють - 25%). Експерти розповіли виданню «Коментарі», наскільки ці дані відповідають реальному стану речей, а також, що може зміцнити (послабити) рейтинг президента

20 грудня 2019, 15:41 comments12210
Поділіться публікацією:
Рейтинг Зеленського підріс: експерти пояснили чому

Експерт Українського інституту майбутнього (УІБ) Ілля Куса вважає, що дані опитування відповідають реальному стану речей.

"Президентський рейтинг після виборів завжди скаче. Як правило, він у будь-якому випадку знижується, особливо під кінець президентської каденції, — зазначає Куса. — Неможливо всім догодити. Завжди знайдуться незадоволені. Завжди доведеться вибирати між різними соціальними групами, відповідаючи (або не відповідаючи) їх очікуванням. У випадку з Зеленським – взагалі особливий випадок. Велика частина тих, хто проголосував за нього, так і за партію "Слуга народу" — це був протестний електорат, який голосував, тому що хотів альтернативу всім старим політикам. Очікування були дуже високі, навіть в якійсь мірі фантастичні і казкові. І велика частина населення, на мою думку, просто чекала, що от прийде новий президент і вирішить всі їхні проблеми. Звичайно, такого не буває".

І природно, що при такій ситуації рейтинг пішов вниз. Зараз трохи виріс, але експерт УІБ впевнений, що це ненадовго.

"Просто з тієї причини, що Зеленський не може виконати все і відповідати очікуванням всіх, тим більше, що часто ці очікування суперечать один одному, — пояснює Куса. – В даний момент рейтинг Зеленського досить високий. І, думаю, буде залишатися такими якийсь час з тієї причини, що весь негатив від дій нової влади поки що накопичується в Верховній Раді і уряді. Особисто на президента він поки що не концентрується".

"Комунікаційна криза позаду"

Голова Інституту публічної політики та консалтингу (ІНПОЛІТ), політичний консультант Сергій Биков пов'язує  зростання рейтингу Зеленського з тим, що президент і його команда практично нівелювали ту комунікаційну кризу, через яку рейтинг знижувався раніше.

"Зараз ситуація стабілізувалася. І навіть такі негативні для влади моменти як суперечки навколо ринку землі, питання касових апаратів для малого бізнесу, через правильні комунікації Офісу президента, практично не впливають на рейтинг Зеленського, — підкреслює Биків. – Зустріч в "нормандському форматі", яку зумів-таки домогтися президент України, також допомогла зміцнити рейтинг".

Зрушення у врегулюванні конфлікту на Донбасі, а також обмін полоненими (навіть часткове) можуть ще більше зміцнити рейтинг Зеленського, вважає глава ІНПОЛІТ.

"Послабити рейтинг може введення ринку землі, всупереч думці багатьох політиків і більшості українців", — припускає експерт.

"Зростанню рейтингу заважають скандали"

Аналітик Михайло Подоляк, коментуючи зміцнення рейтингу президента, зазначив, що якість державного управління в цілому абсолютно не змінилася. Отже — ніяких видимих змін на покращення немає.

"Замість цього суспільство отримало цілий спектр великих і дрібних скандальчиков, нісенітниць та інших непорозумінь. Все це точно не сприяє зростанню рейтингів. Ні особистих, ні тим більше "довірчих". На жаль, треба речі називати своїми іменами. Тому останні соцдослідження групи Рейтинг — це строго про маленьку брехню. Одну з безлічі маленьких сьогоднішніх брехливих реальностей, — вважає Подоляк. — Навіщо це зроблено? Банально. Щоб людина і його оточення затишно себе почували в теплій ванній кімнаті".

І такі картинки, на думку аналітика, періодично будуть з'являтися все частіше.

"Картинки повної невідповідності реального ставлення до Зе-команді та заявлених "соцдосліджень". Поки в результаті все в черговий раз оглушливо не впаде, — зазначає Подоляк. — Що робити? Нічого — і все. Працювати, звільняти, реально прораховувати ризики, перестати займатися мімішними відеозйомками, частіше спілкуватися з тими, хто не свій... Але навіщо? Це ж складно. Простіше оплатити "правильне" соціологічне дослідження — і ще трошки поспати в ілюзіях".

Як повідомляв портал "Коментарі", за результатами грудня 2019 року президент України Володимир Зеленський своєю роботою задовольняє очікування 62% українців. серед тих, які відповіли на запитання соціологічного дослідження.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!