Головна Новини Політика президент Поїздка Зеленського Оман: оцінки і можливі наслідки вояжу президента
commentss НОВИНИ Всі новини

Поїздка Зеленського Оман: оцінки і можливі наслідки вояжу президента

Думки експертів щодо поїздки Володимира Зеленського в Оман неоднозначні. Одні пропонують поставитися до неї, як до звичайного відпочинку, в ході якого президент ще і встиг провести ділові зустрічі, а інші навіть припустили, що вояж Зеленського - це погані новини для української економіки

8 січня 2020, 13:10 comments4741
Поділіться публікацією:
Поїздка Зеленського Оман: оцінки і можливі наслідки вояжу президента

Українські ЗМІ з'ясували, що президент Володимир Зеленський незабаром після зустрічі Нового року на Заході України, полетів в Оман (держава в Передній Азії, на південному сході Аравійського півострова). Нібито відправився туди за свій рахунок "розвивати торговельно-економічні та дипломатичні відносини". Враховуючи намагання приховати візит, опоненти заявили, що мова йде, швидше за все, про сімейний відпочинок. Деякі навіть проводять паралелі з Мальдівським відпочинком Петра Порошенка, який у свій час вдарив по рейтингу п'ятого президента. Експерти поділилися з виданням "Коментарі" думками щодо того, з чим все ж був пов'язаний візит Зеленського в Оман (перерваний через катастрофу "Боїнга" в Ірані), і чому його в якійсь мірі намагалися приховати.

"Поїздка в Оман не зменшить популяції "фансектора" Зеленського"

Кандидат політичних наук, політичний експерт Дмитро Гаврилюк вважає, що не можна говорити про обман в даному конкретному випадку. І підкреслює, що Зе Команда як не говорила — так і не буде говорити всієї правди про наміри свого "патрона".

"Головне — створити образ мудрого лідера, який турбується про розвиток країни і вдень, і вночі, в Україні і в Омані. Образ "мудрого лідера", яким Зеленський не був і ніколи не стане, бо він — несамостійна політична фігура, або ж є політичним любителем з високою політичною сором'язливістю, — каже політексперт. – Дана поїздка не зменшить популяції "фансектора" Зеленського. Для них це просто робоча поїздка їх політичного улюбленця. І — ніяких паралелей з історією відпочинку п'ятого президента Порошенко на Мальдівах. Для мене це — базовий робочий візит, який ще повинен пройти всі аспекти внутрішньої економічної підготовки".

На думку Гаврилюка, поїздка Зеленського Оман свідчить, що при ньому ніякого економічного прориву або дива чекати не варто.

"Всі реформи полягають у "затягування поясів", а також — у приватизації української економіки іноземцями", — резюмує експерт, не виключаючи, що серед таких "приватизаторів" можуть бути і росіяни.

"Навколо відпочинку Зеленського намагаються роздути черговий скандал"

Експерт Українського інституту аналізу та менеджменту політики Валентин Гайдай вважає, що навколо відпочинку Зеленського в Омані штучно роздули або намагаються роздути черговий скандал.

"Проколів у Зеленського та його команди — вагон і маленький візок. Чого лише варті нещодавні слова гаранта з приводу обміняних беркутівців — "я б віддав 100 беркутівців заради одного українського розвідника", тобто протиставлення одних громадян України іншим. Але конкретно за відпочинок в Омані, я вважаю, не варто чіплятися до президента, — зазначає експерт. — Єдиний момент — за чиї гроші він туди поїхав і знімав готель? Офіційні зустрічі з чиновниками Оману не можуть служити виправданням оплати поїздки за рахунок держбюджету, тому що візит не анонсувався, у нього немає статусу офіційного, державного чи робочого. Це приватний візит, а значить повинен оплачуватися за рахунок Зеленського. Тому, за чий рахунок він туди літав — повинні встановити компетентні органи".

На думку експерта УІАМП, президент особливо і не приховував своєї поїздки.

"Швидше за все, це дійсно була туристична поїздка, під час якої глава держави поєднує приємне з корисним — відпочинок і зустрічі з чиновниками Оману, — продовжує Гайдай. — Чи має він на це право? Думаю, так, адже йшли новорічні свята. Парламент не працював, уряд — у черговому режимі. Тож, за великим рахунком, президент мав право на таку поїздку".

Критикуючи вояж президента, опонентам Зеленського треба бути обережніше, упевнений експерт.

"Адже досить часто його критики є симпатиками екс-президента Порошенко. А він — і був, і є фігурантом декількох скандалів, пов'язаних з відпочинком — в 2018 році на Мальдівах, коли він подорожував інкогніто і досі незрозуміло — за чий рахунок, і зараз, коли його помітили на VIP яхті в районі Сейшел, — зазначає експерт. — Тому, не варто робити з мухи слона навколо відпочинку Зеленського. Все одно, як і де відпочиває президент чи високопоставлений чиновник, відомий політик, якщо тільки цей відпочинок за його рахунок".

Зустрічі на швидку руку і версія про "гроші Коломойського"

Політичний консультант Ярослав Божко вважає, що візит Зеленського Оман ознаменувався черговим комунікаційним провалом.

"Спочатку візиту прес-секретар Зеленського — Юлія Мендель – позначила, що політ президента відбувається в приватному порядку за його рахунок. Проте пізніше були організовані зустрічі з оманськими чиновниками. Вони були проведені на швидку руку і з явними порушеннями диппротоколу, — зазначає Божко. – А тому основною метою польоту Зеленського в Оман все ж можна вважати відпочинок".

За словами політконсультанта, є досить конспірологічна версія про гроші Коломойського в Омані, питання про які нібито полетів вирішувати Зеленський.

"Однак жодної цілісної інформації, що однозначно підтверджує цю теорію, немає", — підкреслює Божко.

Як раніше повідомляли "Коментарі", президент України Володимир Зеленський перервав поїздку в Оман і негайно повертається до Києва через аварію літака з українцями на борту в Ірані.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!