Головна Новини Політика президент Зеленський на форумі в Давосі: експерти оцінили виступ і розповіли, чи слід чекати інвесторів Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Зеленський на форумі в Давосі: експерти оцінили виступ і розповіли, чи слід чекати інвесторів Україні

Експерти проаналізували виступ українського президента на Всесвітньому економічному форумі в Давосі

23 січня 2020, 11:13 comments7587
Поділіться публікацією:
Зеленський на форумі в Давосі: експерти оцінили виступ і розповіли, чи слід чекати інвесторів Україні

Експерти на прохання видання "Коментарі" оцінили виступ президента України Володимира Зеленського на Всесвітньому економічному форумі в Давосі. А також висловили думку, з приводу того, чи будуть після цього виступу реальні економічні наслідки.

"Світ вже встиг звикнути до Володимира Зеленського"

За словами експерта Українського інституту аналізу та менеджменту політики Даниїла Богатирьова, проблема в тому, що Зеленський не міг "взяти" Давос.

"Тренд на зниження інтересу міжнародної спільноти до України був поставлений близько п'яти років тому, коли стало зрозуміло, що українські політики не можуть запропонувати міжнародним партнерам та інвесторам чогось принципово нового, а війна на Донбасі, яка є головною перешкодою для міжнародних інвестицій, триває, — пояснює експерт. — Звичайно, тепер у нас є яскрава і неординарна фігура президента, яка сама по собі викликає інтерес у міжнародних партнерів. Однак більш ніж за півроку світ вже встиг звикнути до Володимира Зеленського, а тому його виступ не викликав аншлагу".

Богатирьов вважає в корені невірною тактику "приїхати на форум, розповісти про себе, і сподіватися на спонтанні контакти в кулуарах".

"У сучасній міжнародній політиці будь-яка зустріч, навіть спонтанна (якщо це не просто вітання в коридорі), планується заздалегідь на рівні зовнішньополітичних відомств двох країн, — пояснює експерт УІАМП. — Така підготовка повинна починатися за кілька місяців до заходу, а підготовка конкретних інвестиційних проектів для презентації — мінімум за півроку. При такому підході в української делегації був б шанс істотно підвищити ефективність своєї участі в міжнародному економічному форумі".

"Більше значення має спілкування в кулуарах"

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин нагадує, що Давос — це місце зустрічей і неформального спілкування для представників світових фінансово-політичних еліт. І тут набагато більше значення має спілкування в кулуарах, ніж публічний виступ на 32 хвилини.

"Хоча, звичайно, в виступі президента були цікаві посили, які можна обговорювати, — зазначає економіст. — Наприклад, ми не робимо єдиних правил для всіх. Ми великому інвесторові даємо куратора, який буде супроводжувати його інвестиційний проект в Україні. Або, приміром, говорилося про іноземних інвесторів та особливий режим сприяння саме їм... А як буде складатися ситуація з великими національними інвесторами? Чи не буде ущемлення їхніх прав і порушень в рівності підходів за національною ознакою? Запитань багато".

"Форум у Давосі — не те місце, де укладаються угоди"

Політичний консультант Олександр Вербицький також зазначає, що Всесвітній економічний форум в Давосі — не те місце, де укладаються угоди. Швидше, це майданчик для обговорення глобальних майбутніх подій. І саме в такому ракурсі варто розглядати вперше присутність там Володимира Зеленського в якості президента України.

"Оцінювати виступ президента складно з кількох причин, — підкреслює Вербицький. — Економічний результат буде (якщо буде) зрозумілий пізніше, з його бізнес-нянями (investment nanny). У свою чергу, саме це поняття скоріше притаманне авторитарного режиму, починаючому султанату, а не парламентській республіці. Згадка про недолюблену Україну — це перл з важким перекладом на ділову мову бізнесу. І це — мінус команді президента. Так само як найбільша делегація (команда народних депутатів) з найбіднішої країни Європи — показник не тільки некерованості президентом ситуацією, але і просто фарс на тлі українських олігархів. Адже краще бути, ніж здаватися".

За словами політконсультанта, в рамках Форуму пройшло (і відбувається) багато зустрічей — і це найголовніше на ньому.

"Наприклад, для України важливо отримати черговий транш МВФ. І зустріч Зеленського з представником Фонду пройшла досить позитивно", — зазначає Вербицький.

Раніше "Коментарі" писали, що український лідер на форумі в Давосі, закликаючи інвесторів, порівняв Україну з компанією Google.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!