Головна Новини Політика президент Обіцянка Зеленського завершити війну на Донбасі до кінця своєї каденції: чи є шанси втілити задумане в життя
commentss НОВИНИ Всі новини

Обіцянка Зеленського завершити війну на Донбасі до кінця своєї каденції: чи є шанси втілити задумане в життя

Експерти проаналізували заяву президента Володимира Зеленського про те, що він доб'ється завершення війни на Донбасі до закінчення терміну каденції

22 квітня 2020, 18:45 comments5497
Поділіться публікацією:
Обіцянка Зеленського завершити війну на Донбасі до кінця своєї каденції: чи є шанси втілити задумане в життя

Президент Володимир Зеленський заявив, що доб'ється завершення війни на Донбасі до закінчення терміну свого перебування на посту глави держави. "Я впевнений в тому, що за мою каденцію ми закінчимо цю війну. Впевнений особисто", – сказав він у фільмі "Рік президента Зеленського", який транслювався сьогодні, 22 квітня. Експерти на прохання видання "Коментарі" проаналізували цю заяву.

"Бажання досягти швидкого миру" обернулося проти переговорної команди Зеленського"

Аналітик Фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" Марія Золкіна підкреслює, що завершення конфлікту на Донбасі до завершення каденції Володимира Зеленського можливе лише за умови одного стратегічно важливого фактору.

"Росія повинна стати більш поступливою в своїх переговорних позиціях, ніж була попередні шість років. Але на сьогоднішній день цього немає, – підкреслює експерт. – РФ не демонструє жодної зацікавленості у поверненні окупованої частини Донбасу на прийнятних для України умовах. Навпаки – миротворча риторика Зеленського та його активна налаштованість на те, щоб домовитися з Кремлем, обернулися тим, що Москва почала активно тиснути на Київ. Вимагати від нової української влади тих політичних поступок, які були неможливі після 2016 року – з попередньою переговорною командою".

Марія Золкіна вважає, що бажання досягти "швидкого миру", завершити конфлікт хоча б формально обернулося проти переговорної команди Зеленського.

"Побачивши таку зацікавленість Зеленського, Росія почала чіпляти його на переговорний гачок. Виконуйте ті й ті умови, і можливо, ми погодимося на якийсь прогрес у переговорах. При цьому принципово позиція РФ не змінилася. Зате вона змогла на тлі зацікавленості команди Зеленського в переговорах, і проштовхнути "формулу Штайнмайера", і розведення сил і засобів, і небезпечну ідею консультативної ради в рамках Мінського процесу, – підкреслює аналітик. – Заради зустрічі у нормандському форматі Зеленський, на жаль, на багато що погодився. А Росія через неформальний канал переговорів (Єрмак-Козак) продовжує видавати небезпечні ідеї. Та ж активно лобійована консультативна рада служить для того, щоб посадити за стіл переговорів офіційний Київ і Донецьк-Луганськ. Що фактично означатиме легалізацію так званих "ДНР" і "ЛНР" та усунення РФ з переговорів як сторони конфлікту".

На думку Марії Золкіної, Росія робить все, щоб фокус дискусії навколо врегулювання конфлікту змістився з питань безпеки на питання політичні, у тому числі – правового статусу окупованих територій. У підсумку замість режиму тиші, контролю за кордоном, виведення іноземного військового контингенту (російського) з українського Донбасу, обговорюється особливий статус ОРДЛО.

"Завершити конфлікт до кінця каденції Зеленського можна. Але це не від нього залежить, – відзначає аналітик. – Ключ до адекватної реінтеграції, яка не обернулася б стратегічним програшем для України, знаходиться не в Києві, а в Москві. І поки що, підкреслюю, не демонструє РФ готовність йти на поступки. На відміну від української влади. Яка не повинна погоджуватися на російський варіант врегулювання конфлікту. Коли формально ОРДЛО повернеться під контроль України. Але – на невигідних для нас умовах. За виборах не за міжнародними стандартами. За відсутності контролю з нашого боку за українсько-російським кордоном. Без підтвердження виводу окупаційних військ, без демілітаризації, без роззброєння, без реального перехідного періоду для повернення цих територій до нормального життя – до виборів".

Також Марія Золкіна вважає неправильним, що Зеленський в ракурсі конфлікту на Донбасі постійно виставляє собі якісь дедлайни: півроку, рік, до кінця каденції. Тим самим він сам вводить собі якісь обмеження. Тоді як реальними зрушеннями щодо врегулювання ситуації це, на думку аналітика, не підтверджується.

"В якості сторони, що програла, ми можемо закінчити війну хоч завтра"

Нинішній президент, сам того не усвідомлюючи, стрімко перетворюється на попереднього в плані розкидання гучними і пафосними заявами. Таку думку висловив експерт з національної безпеки і оборони Українського інституту майбутнього Іраклій Джанашия.

"Я не знаю, коли до Зеленського дійде думка, що одного його бажання припинити війну для власне її припинення – недостатньо. Поки РФ не захоче припинити війну, та не зупиниться, – підкреслює Іраклій Джанашия. – Минулий урок його нічому не навчив: коли після заяви про те, що в його свідомості війна закінчилася, на наступний же день Росія активізувала обстріл на передку, нагадуючи Зеленському про реальність буття".

На думку експерта, якщо український президент дійсно хоче закінчити війну, то насамперед йому потрібно посилювати армію, роблячи акцент на ракетній програмі та Військово-морських силах.

"А що ми замість цього бачимо? Ракетна програма України практично закрита. Замість міністра, який хоч якось просував реформи, ми отримали міністра з далекого совкового минулого, який прибрав весь демократичний контроль у секторі оборони, прикривши Офіс Реформ в Міноборони, звинувативши їх у всіляких гріхах, і в упор не сприймає жодних думок про можливості реформування за західними стандартами", – зазначає Іраклій Джанашия.

З кожним днем таких дій ми все більше віддаляємося від можливості завершення війни, вважає експерт.

"Принаймні – як переможець або хоча б як паритет, – продовжує Джанашия. – Тоді як сторона, що програла ми можемо закінчити війну хоч завтра, прийнявши ОРДЛО на російських умовах, і тим самим поставивши хрест на власній незалежності".

Проблема Зеленського (схожа з проблемою Порошенка) полягає в "ефекті теплої водички".

"Шар брехні про поточний стан речей від людей, які зараз оточують Зеленського, ніколи не дасть йому тверезо мислити і належним чином діяти. Це приведе його до краху, як свого часу привів Порошенка", – резюмує Іраклій Джанашия.

"Обнадіює, що Зеленський анонсує продовження пошуку миру"

Екс-спікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт Влад Волошин сприйняв заяву Зеленського про закінчення конфлікту до кінця його каденції оптимістично.

"З моєї точки зору, за рік його президентства він зрушив з мертвої точки 2016 року процес врегулювання на Донбасі, – каже Влад Волошин. – Зеленський змусив продуктивно працювати Мінський формат. Сталося розведення військ на трьох ділянках, ще три в процесі обговорення. Також відбувся ряд обмінів утримуваними особами. Кількість обстрілів і загиблих військовослужбовців, на жаль, така ж, як і раніше. Формула "не стріляємо ми, не стріляєте ви" – не спрацювала. Але вона стала маркером, показує, що якщо РФ натисне на бойовиків, то можна добитися результату. Тобто, Зеленський показав, що діють не міфічні ополченці, а контрольовані Росією її ж військові підрозділи. І що саме на РФ потрібно тиснути в першу чергу".

Військовий експерт зазначає, що пропонувався ряд варіантів врегулювання ситуації, намагалися запустити платформи примирення.

"Зеленський відчував суспільну температуру – і або здавав назад, або продовжував просувати певні ініціативи, – підкреслює Волошин. – Важливо, що він не відкидає ідею пошуку формули миру. Можливо, буде розширення сторін переговорів (з підключенням США і Великобританії як країн-гарантів Будапештського меморандуму), активізується робота з міжнародними організаціями (ОБСЄ, ООН, ЄС). Не виключаю введення миротворчої або ще однієї наглядової місії. Обнадіює, що Зеленський анонсує продовження пошуку миру. І, схоже, розуміє, що робить. Сподіваюся, все у нього вийде. Безумовно, важливо, щоб ми закінчили війну без втрат території та іміджу країни".

Нагадаємо, Зеленський переконаний, що закінчить війну на Донбасі до кінця президентського терміну.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Новини партнерів


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!