Головна Новини Політика президент Прес-конференція Зеленського: очікування і прогнози
commentss НОВИНИ Всі новини

Прес-конференція Зеленського: очікування і прогнози

Українські експерти поділилися своїми думками про те, чого чекати від прес-конференції Володимира Зеленського

20 травня 2020, 09:47 comments3521
Поділіться публікацією:
Прес-конференція Зеленського: очікування і прогнози

Сьогодні, 20 травня, Володимир Зеленський проведе прес-конференцію за підсумками року свого президентства. Експерти спрогнозували для видання "Коментарі", чого можна очікувати під час цього дійства.

"Все виглядає, як не смішне шоу"

Політичний експерт Олександр Савченко не чекає від цієї чергової прес-конференції Зеленського нічого карколомного.

"З початку 2020 року я зрозумів, що Зеленський як політик, на превеликий мій жаль, нагадує рідкий парафін, – говорить експерт. – Він приймає будь-які візуальні форми, але точно нездатний цю форму тримати. Нічого не буде і сьогодні – крім якихось правильних слів і красивих зйомок. Тільки на це вистачає адміністрації (офісу) президента".

На думку Олександра Савченка, ні одне з основних обіцянок Зеленського не виконано.

"Довгоочікуваного миру немає. Та що там миру – навіть стріляти не перестали, – підкреслює політексперт. – Економіка розвалена, корупція змінила вигодонабувачів, але залишилася там же (в Кабміні і не тільки), де і була. Посади продаються. Минулі, які грабували країну, всі сидять по ресторанах, а не по тюрмах. До управління державою прийшли ті, кому можна довірити навіть керування колгоспом в середньому селі. Беззуба опозиція настільки, що часом я не розумію, чому вона називається опозицією... Те, що відбувається сьогодні, – це повний політичний глухий кут. Все виглядає як нескінченне "Маппет-шоу", але тільки не смішне, бо як люди з 2019 року зубожіли ще більше. Сім'ї не хочуть в цій країні народжувати і ростити дітей. Україна замість роботи над своєю демографією всерйоз обговорює офіційний експорт дітей".

Єдиним сюрпризом, на думку Олександра Савченка, могла б стати скасування прес-конференції. Що навряд чи станеться.

"Після опублікованих записів "Байден — Порошенко", що розкривають, як відбувається управління нашою країною з Вашингтона, як даються команди президенту України, від якійсь прес-конференції для українців чекати нічого не варто, – впевнений політексперт. – Бо що минула влада, що нинішня "ЗеКоманда" чхати хотіла на всіх, хто живе в цій країні. Та тому що все, що відбувалося тоді, відбувається і зараз – тільки вже з іншими дійовими особами".

Якби Зеленський хотів щось змінити, він давно б поміняв, вважає Олександр Савченко. Звільнив би багатьох, домігся справедливості в судах, паростків мирного життя на Донбасі.

"Всіх, хто привів до влади шостого президента, так само як залишки минулої влади, потрібно було міняти ще рік тому – відразу й рішуче, – підкреслює політексперт. – А зараз це вже не має ніякого значення – вони всі вкоренилися в держапараті. Як картопля, пустили коріння, призначили там, ще глибше, своїх лояльних людей... Саме лояльних, а не професійних".

Навіть якщо Зеленський хотів би зараз піти, він не зважиться на цей крок, упевнений Олександр Савченко.

"Навіть на цей крок потрібен якийсь стрижень. А президент – з пластиліну, він навіть на це піти не може. До того ж, за всім структурам міцно розсаджені "друзі", які просто не дадуть це зробити, – пояснює експерт. – На жаль – така наша реальність, коли президент може вимовити красиві слова "за все добре – проти всього поганого", але не здатний на реальні дії... Зеленський, прийшовши до влади, загрався в погану політику, став політиканом. Я від цієї прес-конференції не чекаю нічого, крім чергового порожнього шоу. Те, чого всі чекали (чекають) від президента України, не відбувається на прес-конференціях."

"Сюрпризів чекати не варто"

Політолог, директор Департаменту внутрішньої політики та комунікації Українського інституту політики (УІП) Олена Броницька впевнена, що "я втомився, я йду" а-ля Єльцин точно не буде. Втім, як і інших сюрпризів як таких.

"У мене, як, думаю, у багатьох українців, склалася думка, що Володимир Зеленський за рік свого правління зайняв якусь політичну нішу Петра Порошенка. Він так і не спромігся ставитися до держави відповідально, робити все по закону і по совісті, як це проголошував у своїй передвиборчій програмі, – каже Олена Броницька. – Мене, та й всіх нас цікавить питання обіцяних посадок високопоставлених чиновників. І корупціонерів часів Порошенко, і самого п'ятого президента, який був не раз викритий у корупції та махінаціях з офшорами. Цього немає, що дає право суспільству промовляти версію якихось прихованих "договорняків" колишньої влади з нинішньою. Як підтвердження – спільні голосування фракції Порошенко "Європейська солідарність" з фракцією Зеленського "Слугою народу" за ключові законопроекти для МВФ".

Експерт УІП не виключає, що Зеленський може зачепити під час прес-конференції обіцяний в його передвиборній програмі як першочерговий законопроект "Про народовладдя". Першим той не став, але його текст у даний момент направлений в міжнародні організації (включаючи Венеціанську комісію) – для пропозицій і зауважень.

Якоюсь мірою сюрпризом для самого Зеленського політолог вважає оприлюднені нардепом Андрієм Деркачем записи з приводу "договорняків" між Порошенком і Байденом.

"Швидше за все, з даної проблематики в Офісі президента всю ніч працювали різні групи експертів і силовиків, які повинні запропонувати на ранок сценарії Зеленському на прес-конференцію, – каже Олена Броницька. – Адже вони розуміють, що це питання обов'язково буде поставлено в різній інтерпретації різними журналістами. І Зеленський може сам згадати про це і тим самим дати надію, що все буде добре, Генпрокуратура вже завела справу на Порошенка (стаття – держзрада та зловживання владою). Але, як ми встигли звикнути за всі ці роки, топ-політики, топ-чиновники у нас не сідають... Так, вони можуть опиняються на лаві підсудних в залі суду. Можуть навіть отримає два місяці позбавлення волі – з правом застави. Після чого виплачують заставу, йдуть на "домашній арешт"... А зрештою, справу закривають за відсутня складу злочину. Завіса".

Представник УІП сумнівається, що ми почуємо якісь заяви, пов'язані з новими реформами або кадровими перестановками.

"Резюмуючи, хочу сказати, що за рік президентства, довіра народу до Зеленському дуже впало, – каже Олена Броницька. – Люди доведені до ручки і втомилися чекати. Зеленський був фактично останньою надією оскільки, він прийшов не з старої системи. Люди очікували глобальних змін. В кращу сторону. Їм хотілося хоча б побачити поетапне бажання працювати на благо держави. А виходить, як завжди – тільки на словах!"

"Зеленський отримав небувалу владу"

Експерт аналітичного центру Democracy House Анатолій Октисюк припускає, що Зеленському готують "теплу ванну".

"Відомо, що багато журналістів не змогли аккредитироваться на цю прес-конференцію. Це говорить саме за себе, – зазначає експерт. – Подивимося, яких питань буде більше – зручних або незручних. Але навряд чи ми почуємо щось нове".

На думку Анатолія Октисюка, президент буде робити акценти на боротьбі з коронавірусом, на позитивних для себе треках по Донбасу (обмін утримуваними особами), на скасування депутатської недоторканності і так далі.

"Навряд чи обійдуть увагу оприлюднені плівки "Порошенко-Байден". Але це як раз таки в якомусь роді зручна тема для Зеленського. Як і будь-яка тема, пов'язана з "зашкварами" попередників, а не його самого або його оточення".

Аналітик вважає, що шостий президент за рік при владі зробив 10% від того, що міг би.

"Зеленський отримав небувалу владу – підконтрольні парламент, уряд, небувалий кредит довіри. Це давало шанси навести порядок у різних інституціях, провести найважливіші реформи, кадрові перетворення, дерегуляцію бізнесу. Але фактично нічого не зроблено. А Зеленський став зеленим Порошенко, – говорить Анатолій Октисюк. – Моя оцінка його діяльності – незадовільно. Нова влада ходить по колу, дивиться – де, з яким олігархом збалансувати щось... Все ще досить високі рейтинги Зеленського – не показник. Це – через відсутність колишнього токсичного політ-шлейфу, ефекту негативу, який був і є у "старих політиків". У Зеленського ж такий шлейф тільки формується. І до 4-5 року буде таким же, як у Ющенка чи Порошенка".

Як повідомляв портал "Коментарі", Володимир Зеленський не давав прес-конференцію з нагоди своєї річниці на посаді президента України, тому тема заходу може бути пов'язана з цією подією. Примітно, що цього разу конференція буде тривати всього 2,5 години. Єдина на момент публікації прес-конференція Володимира Зеленського пройшла 10 жовтня 2019 року і посіла 14 годин.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!